Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

4038

Лічильник води – складний технічний пристрій, який з часом зношується та зазнає впливу з боку зовнішніх факторів, таких як зношення матеріалів, потрапляння сторонніх домішок. Крім того, термін служби не вічний, в середньому він становить 10-12 років. Це означає, що з часом показники лічильника можуть значно відрізнятися від реального об’єму споживання. Оскільки, покази лічильників води використовуються під час розрахунків у сфері комунальних послуг між споживачем та постачальниками послуг, лічильники повинні зберігати свої метрологічні характеристики. 

У зв’язку з набуттям чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.2023 № 440«Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану», надаємо роз’яснення щодо повірки лічильників води.

Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі – Закон про метрологію) законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Періодична повірка засобів вимірювальної техніки – повірка, що проводиться протягом періоду експлуатації засобів вимірювальної техніки через встановлений проміжок часу (міжповірочний інтервал).

Для всіх лічильників води установлено міжповірочний інтервал 4 роки (наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747 «Про затвердження міжповірочних інтервалів законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, за категоріями»).

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону, повірка законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, проводиться:

- науковими метрологічними центрами, які мають міжнародно визнані калібрувальні та вимірювальні можливості за відповідними видами та підвидами вимірювань, та/або із застосуванням національних еталонів;

- науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, уповноваженими на проведення повірки відповідних засобів.

При цьому, делегування науковими метрологічними центрами, метрологічними центрами та повірочними лабораторіями, своїх повноважень щодо проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, іншим особам або залученням ними в будь-який спосіб до цієї діяльності осіб, які не мають відповідних на те повноважень, забороняється.

Перелік уповноважених організацій, які мають право проводити повірку засобів вимірювань, розміщено на офіційному вебпорталі Міністерства економіки України.

Повірка лічильників, що перебувають в експлуатації та оформлення результатів, проводиться відповідно до Порядку проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (далі – Порядку), затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 № 193.

У разі позитивного результату повірки лічильника оформлюється свідоцтво про повірку за встановленою формою (додаток 2 до Порядку).

Для лічильників, які визнані за результатами повірки такими, що не відповідають установленим вимогам, оформлюють довідку про непридатність (додаток 4 до Порядку), у такому разі споживачу потрібно придбати новий лічильник.

Придбання та первинне встановлення нового лічильника відбувається коштом споживача, оскільки ця послуга не є складовою тарифу на холодне водопостачання та водовідведення. Квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік.

При придбанні нового лічильника необхідно пам’ятати наступне :

  • обов’язкова наявність технічного паспорта приладу обліку. У паспорті мають бути вказані тип приладу, заводський номер, дата продажу, дата повірки лічильника;
  • обов’язково необхідно перевірити комплектацію приладу обліку відповідно до технічного паспорта.

Також, необхідно звернути увагу на нанесення необхідного маркування:

знак відповідності вимогам Технічного регламенту при виробництві лічильників;

4039

лічильник вироблений в Україні;

лічильник вироблений у Євросоюзі.

Повірка лічильників води не просто зобов’язання споживача, прописане законом – це гарантія вірних нарахувань за спожиту воду.

сайт зроблено в adgrafics