Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2023

Нещодавно жителі Волочиської, Чемеровецької та інших ОТГ були стурбовані появою великої кількості волохатої гусені, що повзала по стінах будинків, паркових спорудах, падала на людей. Велика кількість плодових та декоративних дерев, кущів були значно пошкоджені гусінню незнайомої комахи, яка масово об’їдає листя, обплітає зелені насадження густою білою павутиною.

Що це за шкідник, де він узявся, чи є загроза появи його в інших містах та селах? Це – американський білий метелик, неспецифічний для Поділля карантинний шкідник, що внаслідок зміни кліматичних умов дедалі успішніше мігрує Україною. Небезпечний для багатьох порід деревних і чагарникових рослин. Серед садових, найбільш уразливі шовковиця, яблуня, груша, айва, слива, черешня, горіх. Гусінь повністю об’їдає листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення фізіологічних процесів у рослинах та їх ослаблення, знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. 

Метелик живе близько десяти діб, веде сутінковий спосіб життя, самка відкладає до 1500-2300 яєць на листкову пластинку, після чого гине. Гусениці, що відродилися, починають поїдати листя, підростаючи розповзаються по всьому дереву, а при закінченні корму мігрують на інші рослини. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди. Поширюється шкідник також транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Американський білий метелик напрочуд красиве створіння: крила розмахом до 5 см сніжно-білі з шовковистим відливом і контрастними чорними цятками. Тіло біле, густо опушене, вусики чорні з білим нальотом, лапки ясно-жовті. Відкладає золотисто-зелені з лазуровим відливом яйця. Доросла гусениця ворсиста, оксамитово-коричнева з жовтогарячими смугами на боках. Лялечка лимонно-жовта, з віком набуває шоколадного забарвлення у пухнастому коконі. Шкідник зазвичай розвивається у двох генераціях, зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, щілинах парканів, дерев’яної тари, піддонів та інших захищених місцях. В прохолодну і дощову погоду спостерігається масова загибель гусениць від хвороб, лялечки ж гинуть у зимовий період при температурі нижче 30 оС.

Як боротися? Заходи захисту першочергово полягають у чіткому дотриманні місцевою владою та підприємствами всіх форм власності вимог карантинного режиму; при виявленні шкідника необхідно оперативно проводити зрізання і знищення гнізд, накладання ловильних поясів, відловлювання метеликів за допомогою світлових пристроїв. У разі пошкодження 20 % і більше листків, після розпускання бруньок, проводиться обприскування дерев біопрепаратами або дозволеними інсектицидами з обов'язковим дотриманням санітарних правил і вимог безпеки праці.

сайт зроблено в adgrafics