Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

bal

Чим регулюється дана сфера?

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» (далі – Технічний регламент);

Законом України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції»;

Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції»;

Якими є загальні вимоги до безпечності іграшок?

  1. Виробники перед введенням іграшок в обіг зобов’язані забезпечити їх відповідність вимогам щодо безпечності, установленим у Технічному регламенті.
  2. Імпортери повинні вводити в обіг на ринку України лише іграшки, які відповідають вимогам, установленим Технічним регламентом.
  3. Іграшки можуть бути введені в обіг тільки в разі їх відповідності вимогам щодо безпечності, установленим Технічним регламентом.
  4. Іграшки (хімічні речовини, які в них містяться) не повинні становити загрозу безпеці та здоров’ю користувачів або інших осіб під час їх використання за призначенням за умови передбачуваної поведінки користувачів.
  5. На етикетках (ярликах), прикріплених до іграшок згідно п. 37 Технічного регламенту, або на пакуванні та в інструкціях, що додаються до іграшки, повинно міститися попередження про можливу небезпеку і ризики заподіяння шкоди, пов’язані з використанням таких іграшок, та способи запобігання їх виникненню.
  6. 6. Іграшки, що введені в обіг, повинні відповідати вимогам щодо безпечності протягом передбаченого строку їх використання.

Якими є вимоги до виробника/імпортера/розповсюджувача іграшок?

Виробники мають здійснювати процедури, необхідні для забезпечення відповідності серійного виробництва вимогам Технічного регламенту, та враховувати зміни в проекті чи характеристиках іграшки та зміни в національних стандартах.

Виробники повинні з метою захисту здоров’я та безпеки користувачів проводити випробування зразків іграшок, що введені в обіг, розглядати звернення споживачів та вести облік таких звернень, а також іграшок, що не відповідають установленим вимогам, та фактів їх відкликання.

Імпортери вводять в обіг лише ті іграшки, які відповідають вимогам Технічного регламенту. Перед введенням іграшки в обіг імпортери пересвідчуються у тому, що виробником застосовано відповідну процедуру оцінки відповідності, складено технічну документацію, на іграшку нанесено знак відповідності технічним регламентам, іграшка супроводжується необхідними документами.

Розповсюджувачі повинні створити належні умови для зберігання і транспортування іграшки відповідно до вимог щодо безпечності, установлених у Технічному регламенті.

Іграшки повинні розповсюджуватися на ринку з нанесеним в установленому порядку національним знаком відповідності.

Перед реалізацією іграшки на ринку розповсюджувачі перевіряють:

  • наявність на іграшці знака відповідності технічним регламентам;
  • наявність необхідних документів;
  • наявність інструкцій з експлуатації та інформації щодо безпечності, що складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов;
  • виконання виробником та імпортером вимог, визначених Технічним регламентом.  

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 7 травня 2022 року № 557 вніс зміни в Додаток 2 до Технічного регламенту безпечності іграшок.

Зокрема, додали визначення іграшкової косметики, доповнили таблиці 1 та 2 з найменуваннями алергенних ароматичних речовин на понад 60 позицій речовин із зазначенням Реєстраційних номерів Хімічної реферативної служби (CAS) та змінили граничне значення аніліну, що використовується в іграшках в таблиці 12. Іграшки не мають містити алергенні ароматичні речовини, визначені в додатку 1, а щодо додатка 2 існує вимога зазначення найменування таких речовин, якщо вони перевищують 10 мг/кг. 

Ці зміни набирають чинності через шість місяців з дня їхнього опублікування, крім вимог до аніліну, які набирають чинності з 5 грудня 2022 року.

Таким чином, іграшки тепер мають бути ще безпечнішими для дітей.

сайт зроблено в adgrafics