Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs
but ap
but up
but zs

     Ще не так давно ця рослина популяризувалась як високоврожайна кормова культура. Сьогодні ж, втративши свою кормову і господарську цінність активно мігрує Хмельниччиною: захоплює узбіччя автомобільних та залізничних шляхів, польових доріг, лісів, необроблювані угіддя, покинуті сади, смітники та береги водойм, інтенсивно поширюючись вітром та водою. Заселяючи нові площі, пригнічує природну рослинність, затіняє, висушує та виснажує грунт, чим порушує нормальне функціонування місцевих екосистем.

Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур’ян, який завдає значної шкоди сільському господарству. Розвиваючи потужну кореневу систему та велику надземну вегетативну масу, швидко заселяє сільськогосподарські угіддя та пустирі, витісняючи місцеві види рослин. Крім того, вона містить речовини, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні її коровами

   Обстеження показали, що на окремих незібраних посівах озимих та ярих зернових колосових культур колосся уражене хворобами фузаріозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу, оливкової плісняви, альтернаріозу, борошнистої роси, якими охоплено 1- 4,5 максимально 10 % колоса.

   Звертаємо Вашу увагу на те, що на окремі посіви цукрових буряків уражуються хворобами листя - церкоспорозом, борошнистою росою, пероноспорозом, рамуляріозом.

   Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби Хмельницької області, з метою виявлення і моніторингу різних видів комах-шкідників, як карантинних, так і аборигенних - поширених на теренах Хмельниччини, розпочали обстеження сільськогосподарських посівів, садових, паркових та лісових насаджень, складських приміщень за допомогою феромонних пасток, що дасть змогу отримати інформацію про наявність шкідників на певній території, визначати їх чисельність, динаміку розвитку, а на підставі отриманих при цьому даних, планувати відповідні запобіжні заходи.

   Зернові колосові культури уражуються багатьма хворобами, переважно паразитарної природи. Їх збудниками є гриби, бактерії, віруси, мікоплазми, нематоди. Недобір врожаю зернових колосових від комплексу хвороб становить в середньому 12-18%, а в роки епіфітотій – 25-50% і більше.

   Назва якась така дивна – чортополохівка. Хто там ще кілька років назад міг знати щось про чортополохівку? Цей шкідник-емігрант ще колись їв тільки бур’яни, а тепер вже перекочувався на городину,    пошкоджує сою, соняшник, коноплю, бавовник, буряк, зернобобові, баштанні та інші культури, з бур’янів кропиву, осот, будяк, чортополох, татарник.

   Весна з чималими коливаннями температур у вегетаційний період, з такою кількістю вологи, якої вистачило б, мабуть, на два, а в окремих регіонах і на три роки. Нині перед хліборобами стоїть кілька питань: чи дозволять погодні умови зібрати урожай без великих втрат кількості і якості; яка наразі якість зерна, котре ще стоїть на колосі в полі; якої якості насіннєвий матеріал ми отримаємо.

сайт зроблено в adgrafics