Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

105

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки постійно проводять роз’яснювальну роботу спрямовану на недопущення реалізації фальсифікованих пестицидів, запобігання введення в обіг контрафактного насіння та садивного матеріалу через ЗМІ, у форматі онлайн, під час бесід з фізичними особами-підприємцями в роздрібній торговельній мережі, тощо.

Так, на території Новоушицької ОТГ відбулись зустрічі з приватними підприємцями, які займаються реалізацією пестицидів, агрохімікатів, насіння та садивного матеріалу, в ході яких було проведено бесіди з місцевими підприємцями, а також з продавцями та покупцями. 

Під час заходів розглянуто:

  • питання недопущення реалізації фальсифікованих пестицидів та правила їх вибору;
  • заходи безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами;
  • надання першої медичної допомоги у разі отруєння;
  • способи запобігання введення в обіг контрафактного насіння.

102 

Наголошено, що кожна товарна одиниця засобу захисту рослин повинна супроводжуватися рекомендаціями щодо застосування даного препарату із зазначенням культур та об’єктів для обробки яких призначено препарат, способів, норм і кратності використання, терміну вичікування, заборони та обмеження на застосування, способів і засобів знешкодження. 

Під час бесід з фізичним особами-підприємцями, які здійснюють роздрібну торгівлю насіння та садивного матеріалу вивчено питання наявності супровідних документів, які підтверджують якість насіння, а також дотримання вимог до фасування, пакування, маркування партій насіння. Зокрема, роз’яснено, якими документами мають супроводжуватись партії насіння для роздрібної торгівлі, порядок проведення сертифікації та реалізації насіння і садивного матеріалу.

Покупців цікавило: які неприємні «сюрпризи» можуть чекати на неуважного та надто економного споживача пестицидів і агрохімікатів - це може бути занижений відсоток діючої речовини і високий вміст наповнювача, наявність небезпечних для здоров’я речовин, препарат з простроченим терміном придатності, не дозволений до використання на присадибних ділянках або взагалі явна підробка. На що в першу чергу звертати увагу, щоб не придбати «контрафактне» насіння (таке що за своїми сортовими та посівними якостями не відповідає вимогам законодавства) та як встановити чинність документів, які надає продавець, для підтвердження якісних показників насіння (сорт, номер партії, відсоток схожості, назва установи, яка проводила аналізування, тощо).

Також обговорювалися окремі позиції законодавства в сферах насінництва, розсадництва, охорони прав на сорти рослин, ГМО у відкритих системах, карантину і захисту рослин та відповідальності за порушення законів України «Про насіння та садивний матеріал», «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та «Про карантин рослин».

Учасникам зустрічі для самостійного ознайомлення були роздані інформаційні листи, буклети та брошури на актуальні теми у сферах карантину та захисту рослин, насінництва та розсадництва.

сайт зроблено в adgrafics