Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

jetfly

Останнім часом почастішали звернення громадян до органів виконавчої влади та Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з приводу порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів, що викликає занепокоєння у населення за власне здоров’я та за стан навколишнього середовища. Тому хочеться ще раз звернути увагу на порядок застосування пестицидів, а особливо за допомогою авіації.

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. № 382. При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо дотримуватись визначених ДСП 382-96 санітарно захисних зон від ділянок авіаційно-хімічних обробок до інших об’єктів.

Для виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів при проведенні агрохімічних заходів за сільськогосподарськими і лісовими культурами дозволяється використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати), що зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та які мають сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт.

Авіаційним методом можуть бути застосовані ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік препаратів», дозволених до авіаційного застосування в Україні.

Відповідальність за дотримання вимог санітарних правил і норм при авіаційному застосуванні пестицидів покладається на замовника виконання авіаційних робіт та експлуатуючу організацію повітряних суден сільгоспавіації.

Медичний огляд та оформлення допуску на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами авіаційним працівникам здійснюється у відповідності з «Положенням про медичний огляд працівників певних категорій», затвердженим МОЗ та «Правилами і порядком медичної сертифікації авіаційного персоналу і осіб, які не належать до авіаційного персоналу, що затверджуються Міністерством транспорту та згідно з вимогами ДСП. Допуск, медичну книжку і наряд на види робіт з пестицидами і агрохімікатами повинні мати при собі всі працівники, що зайняті виконанням авіаційно-хімічних робіт.

Для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів в сільському господарстві повинні використовуватись постійні, а при їх відсутності – тимчасові аеродроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації. Екіпажі, які вилітають в місце тимчасового базування для виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів забезпечуються підприємствами цивільної авіації засобами індивідуального захисту, аптечками першої медичної допомоги при отруєнні пестицидами, миючими, дезінфікуючими засобами та іншим, згідно з вимогами ДСП.

Сільськогосподарські угіддя, які намічаються для авіаобробок повинні бути занесені на карти – схеми земле-лісокористування, що погоджується з державними установами Держпродспоживслужби та Мінекобезпеки.

При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо дотримуватись санітарно-захисних зон від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання тощо).

Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватись на висоті до 3 метрів над об’єктом обробки, в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує 3 м/с (дрібно-крапельне обприскування) і 4 м/с ( крупно-крапельне обприскування) і температура повітря, що не перевищує  +22 С.

Замовник авіаційно-хімічних робіт за три доби до початку авіаційних обробок повинен здійснити такі запобіжні заходи:

а) поінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу) про місце, строки, термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

б) встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до аеродрому.

Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче: 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних та зоологічних заказників тощо); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на пір'я, селера, кріп, огірки, помідори, полуниці, малина та ін.), а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт . Не дозволяється авіаційне застосування при обробці лісових масивів і лісозахисних смуг, а також трас високовольтних ліній електропередач, що розташовані ближче: 3,6 км від місць відпочинку дітей і дорослих; 2 км від населених пунктів, лісових розсадників, посівів лісових культур.

Авіаційне застосування мінеральних добрив та біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробок до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання – не менше 500 м при швидкості вітру до 8 м/с.

сайт зроблено в adgrafics