Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2021

Виробництво насіння і садивного матеріалу є одним із основних факторів одержання високих урожаїв більшості сільськогосподарських культур в області, що підтверджує наявність сортових та посівних якісних показників. 

Правом на виробництво насіння (ст. 12 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал») володіють фізичні та юридичні особи за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва (далі Реєстр), а також у випадках, передбачених цим Законом. Держателем Реєстру на сьогодні є Мінекономіки, яке забезпечує його ведення. Він знаходиться на інформаційно-аналітичному порталі АПК України.

Саме включення суб’єктів до Реєстру забезпечує належне функціонування системи насінництва та розсадництва, контрольований доступ на ринок насіння і садивного матеріалу, яке відповідає вимогам законодавства та захисту прав споживачів. 

Зараз відбувається формування Реєстру на 2021 рік. В зв’язку з відновленням роботи МінАПК (Постанова КМУ від 28.12.2020 № 1344 «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади»), відповідно до покладених на нього завдань щодо ведення Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва звертаємо увагу на окремі аспекти його формування.

Заява про включення юридичної або фізичної особи-підприємця до Реєстру може бути подана у письмовій або електронній формі. У письмовій формі заява подається особисто або надсилається поштовим відправленням за адресою: 01008, Україна, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2. В електронній формі сканкопія заяви подається в форматі PDF на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

До заяви додається супровідний лист на фірмовому бланку підприємства.

В заяві, крім відомостей про особу яка подає заяву, зазначається:

- наявність в штатному розписі спеціаліста відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва або наявність відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва безпосередньо у фізичної особи-підприємця;

- наявність матеріально-технічної бази, необхідної для провадження господарської діяльності у сфері насінництва та/або розсадництва;

- ботанічний таксон, назва сорту, категорія (генерація) та кількість (обсяг) насіння, садивного матеріалу, включеного до виробничої програми;

- номер та дата видачі документа, на підставі якого фізичною особою-підприємцем або юридичною особою набуто право на використання сорту.

Форма Заяви передбачена Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.06.2016 № 198 «Про затвердження форм заяв, які подаються для включення заявника до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та для внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр» .

Довідково, в 2017 році по області до Реєстру було занесено 26 суб’єктів насінництва та розсадництва, 2018 – 27 суб’єктів, 2019 – 24 суб’єкти, 2020 – 20 суб’єктів. 

Слід мати на увазі, що хоч об’єми насіння, яке виробляється в області досить значні, проте основна маса припадає на кілька культур. Так, практично близько 93% – це озимі пшениця, ячмінь і жито, ярий ячмінь, соя та кукурудза. На виробництво насіння інших сільськогосподарських культур припадає лише біля 7% від загальних обсягів.

З метою розширення та покращення асортименту продукції господарствам, що планують включення до Реєстру в 2021 році, рекомендуємо розглянути можливість збільшення площ насінницьких посівів і, відповідно, виробництва насіння таких культур як яра пшениця, овес, гречка, горох, соняшник, озимий ріпак. Відновити виробництво насіння незаслужено забутих багаторічних трав, картоплі та овочевих культур.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. 

Інформуємо до відома.

сайт зроблено в adgrafics