Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Багато з нас, вперше сівши на велосипед в дитинстві, і не здогадувалися про існування спеціального велосипедного взуття і педалей, до яких кріпиться підошва, роблячи людину і велосипед одним цілим. Втім, для тих, хто часто і багато їздить на велосипеді, створене спеціальне взуття – веловзуття.

Результат пошуку зображень за запитом веловзуття

Велосипедне взуття часто є найбільш недооціненим компонентом екіпіровки, але, між тим, саме воно виступає посередником між потужністю людини і велосипедом. Вартісна рама велосипеда або колеса не принесуть Вам стільки ефективності, скільки з розумом підібране взуття, тому, вибираючи його, звертайте увагу не тільки на «сподобалося чи не сподобалося», а й на ряд характеристик: призначення, розмір, жорсткість, застібка, вентиляція, а також на матеріал, з якого взуття виготовлене.

На спеціальне спортивне взуття, зокрема на взуття для занять велоспортом поширюється дія Технічного регламенту маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу споживачу, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 06.03.2019 № 358. Переконайтесь, що взуття містить маркування, передбачене цим Технічним регламентом, тобто зазначена обов'язкова інформація про три основні складові взуття (1. матеріал верху, 2. підкладка і устілка, 3. підошва) та нанесені піктограми, які стосуються цих складових.

Яке буває веловзуття?

МТВ-веловзуття (двоболтове кріплення та невеликий розмір шипа, брудостійка конструкція педалей)

Популярний тип велосипедного взуття. Шипи, завдяки яким велосипедист застібає в контактні педалі, вбудовані в підошву взуття, що дозволяє ходити в них пішки, хоча і з набагато меншим комфортом, ніж це можна було б зробити в звичайному взутті.

Шосейне веловзуття (великий трикутний шип, збільшена площа контакту шипа з педаллю для ефективності та максимальної фіксації)

Відрізняються і типом шипа, і формою педалей. Шип тут кріпиться до жорсткої підошви, виступаючи з неї, так що довга ходьба в такому взутті – заняття малоприємне. Шосейне веловзуття зазвичай легше, а підошва жорсткіша для того, щоб вся енергія від ніг йшла в педалювання. Для надання більшої жорсткості підошву деякого веловзуття роблять із карбону, але ціна вище звичайних.

Трекінгове веловзуття

Взуття, розроблене для велопоходів і враховує, що користувач, швидше за все, буде багато переміщатися пішки, а багаж не матиме достатньо місця, щоб вмістити прогулянкові черевики. Підошва трекінгового веловзуття м'яка, шип такий, як і у МТВ-веловзуття.

Важливо: якщо збираєтеся купити веловзуття, запам'ятайте, що до шосейних туфель не можна прикрутити шип від МТВ, оскільки у шосейного веловзуття триболтове з'єднання шипа.

  • 2-болтова система відома під абревіатурою SPD (Shimano Pedaling Dynamics);
  • 3-болтова система випускається в форматах LOOK і SPD-SL.

Зверніть увагу, що шипи і педалі ніколи не йдуть в комплекті з взуттям. При купівлі веловзуття переконайтеся, що вони сумісні з обраним типом педалі.

Якщо у Вас шосейний велосипед, то це аж ніяк не означає, що Ви зобов'язані їздити тільки в шосейних черевиках. Ви можете прикрутити до шосейників МТВ-педалі і використовувати МТВ-туфлі, якщо Вам так комфортніше. Зробити дозволяється і навпаки: шосейні педалі на гірський велосипед, але таке зустрічається рідше.

Застібки веловзуття

Відрегулювати веловзуття на нозі можна за допомогою липучок, застібок-тріскачок, гумок або шнурівки з технологією BOA – це унікальна фіксація, яка дозволяє простим обертанням спеціального диска зашнурувати і максимально рівномірно розподілити тиск, забезпечуючи щільне прилягання взуття до ноги. Але не можна сказати, що інші способи функціонують погано: всі системи мають і плюси, і мінуси.

Вибирайте, виходячи з особистих переваг і бюджету: ремені-липучки зазвичай ставлять на недорогі черевики. Бувають моделі взуття, де ці види регулювання скомбіновані, наприклад, дві липучки і тріскачка. І саме ця комбінація найбезпечніша, адже один з механізмів може зламатися, але тоді хоча б щось залишиться робочим.

Дивіться, щоб система регулювання, чи липучки чи застібки, не здавлювала верхню частину стопи. Наприклад, якщо при взуванні на веловзутті з'являються зморшки, це ознака неправильного регулювання.

Підошва і устілки

Якщо очікуєте результативної їзди, правило для підошви веловзуття буде таке: чим жорсткіше, тим краще. Ви можете і не помітити, але дуже жорстка підошва не розсіює потужність, а спрямовує її прямо в педаль. Та й взагалі в жорсткому веловзутті, якщо тільки Вам не потрібно багато ходити, нога знаходиться в стійкому положенні і не так сильно втомлюється.

Звичайно, якщо в таких черевиках ходити, то можна дуже швидко втомитися, але якщо мова йде про заїзд на результат, вибір повинен лягти на жорстку підошву. В ідеалі, з карбонового матеріалу, а не з стандартного пластика.

Устілки в велосипедних черевиках традиційно найпростіші. Самостійно Ви можете придбати ортопедичні устілки в залежності від того, чи є у Вас проблеми зі стопами.

Як визначити розмір веловзуття

При виборі веловзуття перше, що потрібно пам'ятати: вони не розносяться, так що не беріть пару, в якій нозі буде тісно, в надії на те, що поступово матеріал стане м'якше. Стопа не повинна ходити взад-вперед в черевику, але стежте за тим, щоб для пальців залишався вільний простір.

Зверніть увагу, що під час тривалих заїздів стопи можуть набрякати, саме тому в веловзутті має бути кілька міліметрів простору на цей випадок. Що стосується задньої частини стопи, там взуття повинно сидіти щільно, щоб п'ята не ковзала вгору-вниз.

При покупці веловзуття надійніше його приміряти, але, якщо замовляєте через Інтернет, орієнтуйтеся на довжину устілки. Знайте, що від бренду до бренду розміри можуть не збігатися, але от довжина устілки буде постійною. При замовленні в онлайн-магазинах завжди натискайте на посилання «Таблиця розмірів», щоб вірно визначити потрібну пару.

Колір веловзуття

Результат пошуку зображень за запитом веловзуття

Колір веловзуття впливає тільки на естетичне сприйняття. У білих, звичайно, буде не так жарко влітку, а на чорних менше видно забруднення, але в даному питанні покупець може вирішувати сам. Ефективність педалювання не постраждає, якщо туфлі будуть, приміром, не чорні, а помаранчеві.

Ось де колір важливий, так це на шипах. Він означає ступінь фіксації туфель в педалі і кут їх повороту. Іншими словами, на скільки Ви можете повернути стопу вліво або вправо до моменту відстібання з педалі.

Запам'ятовуйте кольори шипів SPD-SL:

  • Червоні – найжорсткіша фіксація, 0 градусів, а це значить, що такі шипи дозволяють передавати максимум потужності. Підходять професійним спортсменам, особливо спринтерам.
  • Сині – рухливість 2 градуси (1 градус в кожному напрямку).
  • Жовті – рухливість 6 градусів (3 градуса в кожному напрямку). Рекомендуються новачкам і любителям покататися.

Термін служби веловзуття

Недовговічні – це шипи. Пластик, з якого виготовлені такі шипи, поступово стирається, тому регулярно перевіряйте їх. В середньому, на один сезон їх повинно вистачити. Саме ж веловзуття прослужить і 2 роки, і 10 років, а продовжити термін улюбленої пари в силах і Ви самі.

Догляд за веловзуттям нічим не відрізняється від догляду за звичайним. Для чищення використовуйте тканинну серветку, теплу воду і порошок. Устілки можна прати вручну або в пральній машині. Не забувайте просушувати веловзуття, а щоб позбутися від неприємного запаху, скористайтеся спеціальними спреями або народними засобами типу соди.

сайт зроблено в adgrafics