Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

expo

При експорті продукції на світовий ринок українські експортери повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів. Насамперед, йдеться про дотримання фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки під час експорту до цієї країни рослинницької продукції, зокрема ячменю, сої та кукурудзи.

Для здійснення у безпечний спосіб експорту ячменю, кукурудзи та сої з України в Китайську Народну Республіку Міністерство аграрної політики та продовольства України та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю досягли домовленостей щодо фітосанітарних вимог до ячменю, сої та кукурудзи з країною походження Україна, що були викладені у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог.

Особа, яка має намір експортувати ячмінь, кукурудзу або сою до Китаю зобов’язана:

  • зареєструватися в управлінні Держпродспоживслужби відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин». Якщо суб’єкт зареєстрований, то подати копію документу, що підтверджує реєстрацію суб'єкта господарської діяльності;
  • подати заяву до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на проведення обстеження посівів кукурудзи, сої та ячменю у період вегетації на предмет відсутності шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї.
  • надати інформацію щодо права власності (оренди) або документи щодо намірів купівлі продукції у сільгоспвиробників, впровадження інтегрованої системи захисту посівів, наявність оплати за обстеження посівів;
  • також подати заяву на проведення обстеження місць зберігання кукурудзи, ячменю та сої, із яких планується експорт, до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області або іншій області (за місцем знаходження складів);
  • у випадку експорту ячменю подається заява до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області про встановлення офіційного статусу виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversaкарликової сажки на поле, із якого буде здійснено експорт врожаю до Китаю.

Після отримання заяви на обстеження у вегетаційний період місць вирощування та пакету документів, державний фітосанітарний інспектор проводить обстеження та огляд посівів, під час якого здійснюється відбір зразків. Відібрані зразки направляються до фітосанітарної лабораторії для проведення аналізу фітосанітарного стану об’єктів регулювання з метою виявлення шкідливих організмів з урахуванням Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог певної культури. 

За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор складає акт обстеження на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.

З метою реалізації ст. 4 та 5 Протоколів проводяться обстеження складських приміщень, які можуть бути включені до переліку місць зберігання, з яких планується експорт на предмет виявлення шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю. З кожного місця зберігання формується зразок та направляється до фітосанітарної лабораторії. 

За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор також складає акт обстеження складських приміщень (місць зберігання зерна) на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.

Для забезпечення виконання вимог щодо експорту ячменю з України до Китайської Народної Республіки державні фітосанітарні інспектори щорічно офіційно встановлюють та контролюють підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa

Зверніть увагу!!! Здійснювати експорт має право суб’єкт господарювання, що включений до Переліку осіб, які планують експорт кукурудзи, сої та ячменю до Китайської Народної Республіки.Також, експорт здійснюється із місць зберігання, що внесені до Переліку місць зберігання, з яких планується експорт.

Для включення до Переліку необхідно подати заяву Голові Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Магалецькій В. В. та Директору департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Челомбітку А. Ф. (вул. Колоскова, 7, м. Київ, 03138).

До заяви додаються документи, що підтверджують проведення фітосанітарних заходів, зокрема:

1. для експортерів:

  • копії актів обстеження, що підтверджують відсутність карантинних для КНР організмів; 
  • копія документу, що підтверджує реєстрацію суб'єкта господарської діяльності відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин»; 
  • копія документу щодо впровадження інтегрованої системи захисту посівів;
  • копія договорів про наміри щодо закупівлі зернової продукції (для посередників);
  • копії наказів щодо встановлення ділянок, вільних від Tilletia controversa відповідно до Наказу МінАПК від 07.08.2012 № 487 (при експорті зерна ячменю).

2. для місць зберігання

  • копії актів обстеження, що підтверджують відсутність карантинних для КНР організмів та наявність системи очистки; 
  • копія документу, що підтверджує реєстрацію суб'єкта господарської діяльності відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин»;
  • копії наказів щодо встановлення ділянок, вільних від Tilletia controversa відповідно до Наказу МінАПК від 07.08.2012 № 487 (при експорті зерна ячменю).
сайт зроблено в adgrafics