Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Більшість моделей швейної техніки, які існують на сучасному ринку, досить гідні за якістю, функціоналом і зручностями для використання вдома. 

Наш огляд допоможе зорієнтуватися у видах сучасних швейних агрегатів і зрозуміти, як вибрати швейну машинку, яку буде зручно використовувати вдома для шиття.

Brother Innov-is 1500 (NV 1500)

Якщо ви хочете також вишивати на машинці, вам потрібна буде швейно-вишивальна машина або окрема вишивальна машина. Якщо у ваших планах – шити в основному трикотаж, і шити його дійсно якісно, вам буде потрібно оверлок і розпошивальна машина або коверлок.

Визначтесь із завданнями

Перш ніж прийняти рішення, яку швейну машинку купити для домашнього користування, варто визначити для себе, навіщо вона вам буде потрібна і як ви плануєте на ній працювати. Відповідь на це питання є важливою, щоб, з одного боку, не купити занадто дорогий агрегат, здебільшого функціями якого не будете користуватися, а з іншого – щоб не опинитися власником машинки, функціонал якої виявиться недостатнім для реалізації ваших планів. Якщо машинка потрібна вам, щоб виконувати прості операції, наприклад, підшити рушники або скатертину, пристрочити латочку, зшити нескладний одяг з простих в роботі тканин, можна звернути увагу на недорогі моделі, що мають базовий набір функцій.

Якщо ви плануєте шити досить складні речі, працювати з непростими тканинами, вам може знадобитися більше число операцій і розширений функціонал. Якщо ви – досвідчений майстер, займаєтеся шиттям багато часу і професійно, можливо, вам підійде промислова швейна машина. Такі машини потужні, дорогі і вимагають стаціонарного робочого місця. Початківцям вони швидше за все будуть не потрібні.

Виберіть тип управління

Швейна машина може бути електромеханічна або комп’ютерна – це два типи управління. У кожного свої переваги і недоліки. 

Електромеханічні машинки управляються коліщатками і важелями на корпусі. Їх склад – механіка і електричний мотор, що приводить в рух.

Плюси таких машинок – простота пристрою і ремонту, надійність, невисока ціна. У порівнянні з комп’ютерними вони можуть виконувати менше функцій, але зазвичай наявного набору вистачає для здійснення потрібних швейних операцій для домашнього використання і для роботи з різними тканинами. 

Комп’ютерні машинки оснащені дисплеєм на корпусі. В їх пристрої передбачена комп’ютерна плата, яка здійснює загальне керівництво процесом.

У машинках з електронним управлінням може бути різна кількість програм і різний обсяг пам’яті, від цього залежить, як багато рядків і функцій вони будуть виконувати. Як правило, видів рядків у таких машин в порівнянні з електромеханічними дуже багато: різні види петель, трикотажні, оверлочні, декоративні візерункові рядки і так далі.

Такі машини зазвичай в кілька разів дорожче електромеханічних, але і можливостей дають більше. 

Знавці стверджують: не варто думати, що електронний склад машини означає, що така техніка менш надійна і частіше ламається, ніж електромеханічна, це не так. Вибір краще робити, виходячи з того, наскільки легко ви працюєте з електронною технікою, як багато операцій вам потрібно і яку суму ви готові витратити на покупку.

Виберіть конструкцію човника

Тип човника – важливий параметр, якщо ми вдумливо підходимо до питання, як вибрати швейну машинку. Адже човниковий механізм вважається головним її пристроєм! Типів човника в сучасних машинах три:

  • горизонтальний,
  • вертикальний хитний,
  • вертикальний обертальний (ротаційний).

Горизонтальний – найпоширеніший варіант для швейних машин середньої цінової категорії. Він зручний у використанні: шпулька вкладається в човник без шпульного ковпачка, нижню нитку заправляти швидко і просто, а крізь прозоре віконечко видно, скільки нитки залишилося на шпульці.

Є й особливості. В першу чергу, незручність регулювання натягу нижньої нитки: до потрібного вузла не так просто підібратися. Правда, зазвичай такий човник досить добре відрегулювати один раз, щоб потім довго не згадувати про це. Друге: з таким човником треба використовувати сучасні і частіше тонкі нитки (товсті, грубі, шорсткі можуть пошкодити човник). Третє: можливості машин з таким човником, як правило, більші, ніж з вертикальними. Горизонтальний човник може стояти як в самих бюджетних моделях, наприклад, так і в досить дорогих машинках з електронним управлінням. 

Вертикальний хитний – «ветеран» серед човників. Подібні ставили в легендарні машинки «Подольск» або «Чайка», які працювали десятиліттями. Сьогодні човник цього типу наявний в багатьох недорогих машинах. Головні його плюси – надійність і довговічність, можливість використання різних ниток і роботи з товстими, щільними тканинами, простота регулювання нижньої нитки. Особливості: такий човник, по-перше, обмежує швидкість шиття, по-друге, як правило, створює шум при роботі. Але серед сучасних моделей швейних машин можна знайти такі, де ці особливості мінімізовані. 

Вертикальний обертальний (ротаційний) – найбільш сучасний варіант. Часто він ставиться на промислові машини (такий тип човника також називають промисловим). Наявність його в побутовій машинці зазвичай говорить про її високий клас. Плюси такого човника: легке налаштування, хороша робота навіть зі складними видами тканин, низький рівень шуму, висока швидкість рядків, надійність, здатність витримувати великі навантаження, можливість робити рядки з великою довжиною і шириною стібка. Якщо подивитися середні ціни на такі моделі, стає зрозумілим головний мінус цього типу човника: машинки з ним коштують дорого. Звичайно, їх ціна висока ще й тому, що і інші параметри зазвичай на рівні: електронний тип управління, великий дисплей, безліч виконуваних операцій. Так чи інакше, на бюджетні моделі вертикальний човник, що обертається, зазвичай не ставлять.

Якщо потрібна машинка економ-класу, можна вибрати варіант з вертикальним хитним човником. Він надійний, зносостійкий, «всеїдний», тобто, така машинка зможе шити і джинсову, і досить щільну пальтову тканину. 

Горизонтальний човник підходить для домашнього шиття як хобі: він зручний і простий у використанні. Але занадто товстими нитками на такій машині краще не шити. Можуть бути і проблеми при роботі з об’ємними або щільними тканинами. Проте, з тонкими примхливими тканинами, тканинами середньої товщини і трикотажем такі машинки зазвичай працюють добре.

Вертикальний ротаційний човник – скоріше, вибір для тих, хто займається шиттям серйозно і багато, наприклад, шиє на замовлення. Такий човник працює відмінно – і буде радувати вас, якщо ви готові заплатити за якість і швидкість.

Купить шпульный колпачок Шпульный колпачок для швейной машинки  правосторонний. Приводы, ремни, педали в Overlock.RU c доставкой по России

Тип управління і тип човника – два основні параметри, за якими вибирають пристрій машинки. Є й додаткові параметри, багато з яких можуть виявитися важливими саме для вас. Далі – про них.

Зверніть увагу на додаткові можливості.

Кількість рядків і набір можливих рядків

Навіть для шиття досить складних речей потрібно не так багато рядків – як правило, регулярно використовуються не більше десяти. Два головні – це прямий рядок і зиґзаґ. Також будуть корисними посилений прямий рядок і посилений зиґзаґ, еластичний зиґзаґ для пришивання гумки, еластичний рядок для трикотажу та інших матеріалів, які тягнуться, одна або кілька рядків для обробки країв, рядок для невидимого загину, рядок для еластичного невидимого загину. В арсеналі дорогої машинки може бути не одна сотня рядків, але переплачувати за це варто, якщо ви маєте намір їх використовувати, наприклад, прикрашати речі декоративними рядками.

Функція реверсу

Ця функція дає машинці «задній хід»: рядок йде не вперед, а назад. Найчастіше застосування реверсу – закріпки, які не дають шву розпуститися. У комп’ютерних швейних машинах функція виконання закріпки може бути автоматичною.

Можливість викидання петель і види петель

Функція викидання петель є майже на всіх сучасних машинах. Петля може викидатись в різному режимі: автоматичному, напівавтоматичному і ручному. Для петлі-автомата і напівавтомата, як правило, в комплекті йде спеціальна лапка. Петлю-автомат машинка робить повністю сама. В петлі-напівавтоматі процес відбувається схоже, але вам доведеться брати в ньому участь, перемикаючи режими машинки. Автоматичний режим зручний і швидкий, зазвичай він є в більш дорогих машинах.

Напівавтоматичний трудомісткий, зате ви можете керувати процесом: зупинити, якщо щось пішло не так, поправити тканину і так далі. При ручному режимі викидання петлі машинка працює, по суті, виконуючи шов зиґзаґ, а точність операцій, дотримання розмітки – тільки під контролем користувача. 

На комп’ютерних швейних машинах і вишивальних машинах бувають також функції викидання петель різної форми, ширини, з очком і так далі.

Регулювання швидкості

Ця функція є не у всіх машин, але вона буває дуже корисною. Вона дозволяє сповільнити рядок не силоміць, за допомогою тиску на педаль, а переключивши важіль або натиснувши кнопку на корпусі машини. Регулювання допоможе, наприклад, при проходженні складних місць, де важлива акуратність, точність рядків. Плюс – ця функція полегшить навчання шиттю початківцям.

Чутливість і плавність роботи педалі

Цей параметр важливий, і особливо – для машин без регулювання швидкості. В ідеалі, щоб оцінити, наскільки комфортна вам педаль машинки, перед покупкою варто випробувати її в справі. 

Наявність рукавної платформи

Щоб на машинці було зручно обробляти рукави, підшивати штани і підбиратися в інших важкодоступні місцях, потрібна рукавна платформа. Вона організовується так: частина корпусу машинки біля голкової пластини знімається, і робоча частина стає більш вузькою. Як правило, ця опція є на всіх сучасних машинках, але краще перевірити цей момент.

Лінійка на голковій пластині

Розмітка на голкової пластині допоможе зробити рядок рівно.

Функція заправки нитки нитковсилювачем

Ця функція є не у всіх машин. Вона допомагає заправляти нитку в голку швидко і не напружуючи зір.

Регулятор тиску лапки на тканину

Функція стане в нагоді, якщо ви плануєте працювати з різними тканинами, тонкими, середніми, товстими. Регулятор дозволяє керувати силою впливу лапки, яка притискає тканину до зубчиків транспортера. При роботі, наприклад, з шифоном, занадто сильний тиск лапки може дати затяжки, а якщо ми шиємо еластичне трикотажне полотно, зменшити тиск буває потрібно, щоб шов не розтягнувся і не деформувався. У комп’ютерних машинах ручне регулювання не передбачене, машина сама вибирає потрібну силу тиску виходячи із заданої програми. А якщо ви вибираєте електромеханічну машину, такий регулятор буде корисним.

Здатність машини шити тканини різної товщини

Деякі машинки, частіше – бюджетні, спочатку не призначені для роботи із занадто щільними і товстими матеріалами, наприклад, товстою шкірою або пальтовими тканинами. Механізм машинки може бути виконаний з не самих міцних матеріалів (деталі можуть бути зроблені з пластика), і тому не розрахований на великі навантаження. У таких випадках про ці обмеження, як правило, йдеться в інструкції.

Вибирайте перевірених виробників

Навіть якщо швейна машина буде потрібна вам тільки зрідка і складних речей на ній шити ви не плануєте, краще зупинити вибір на техніці перевірених виробників. 

Машинки відомих брендів добре зарекомендували себе, як правило, більш продумані, зручні, прості у використанні і якісні, випускається більше додаткових лапок та інших комплектуючих. Якщо техніка все ж зламається, у випадку з відомими марками простіше знайти майстра або сервісний центр, щоб усунути поломку. З машинками маловідомих брендів вміють і беруться працювати далеко не всі, і ще до них буває складно знайти запчастини. 

Як висновок, для початківців, які хочуть вибрати швейну машинку для домашнього використання:

  • Вибирайте перевірений бренд.
  • Для початку буде достатньо електромеханічної машини, але якщо бюджет дозволяє – купуйте машинку з електронним управлінням.
  • Для простоти і зручності роботи підходить горизонтальний човник. Інший варіант – вертикальний хитний човник на більш дорогих і якісних машинках.
  • Якщо ви тільки вчитеся шити, вибирайте машинку з регулюванням швидкості.
  • Якщо ви плануєте шити товсті і щільні тканини, тонкі і делікатні тканини, уточніть, чи працює з ними машинка.
  • Щоб відразу не витрачатися на додаткові лапки, вибирайте модель з хорошим базовим комплектом.
  • Навіть якщо ви купуєте машинку через інтернет, краще знайти можливість випробувати її в офлайн-магазині і поговорити з продавцями.
сайт зроблено в adgrafics