Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

831

До Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2020 рік занесено 21 підприємство, яке здійснює виробництво насіння та садивного матеріалу на території області. Проте перелік культур, які вони вирощують, досить нерівномірний. Так, близько 90 % об’єму насіння, що виробляється, займають лише 5 культур. Це озима пшениця, озимий і ярий ячмінь, соя та кукурудза.

Така відсутність плановості у виробництві насіння є одним з чинників, який опосередковано впливає на зниження валового виробництва сільськогосподарських культур.

В зв’язку з цим хочемо звернути увагу на такі незаслужено забуті останнім часом культури як овес, гречка та горох, а також їх сорти.

Овес – важлива зернофуражна культура. У його зерні міститься 13,26 % білка, 40,8 % крохмалю, 4,67 % жирів, вітаміни В1, В2. Він є незамінним концентрованим кормом для коней, великої рогатої худоби, домашньої птиці. 1 кг зерна вівса відповідає 1 кормовій одиниці. З зерна вівса виробляють крупи, зокрема цінну для дитячого харчування легкозасвоювану крупу «Геркулес», яка містить такі незамінні амінокислоти як лізин, триптофан, аргініну. З його борошна виготовляють галети, печиво, сурогат кави. Овес входить до вико-вівсяної та горохово-вівсяної сумішей, які використовують на зелений корм, сіно, сінаж. На території області у 2020 році здійснювалось вирощування насіння 3 сортів вівса посівного (ярого) – Артур, Айворі, Аркан.

Сорт Артур. Оригінатор: Інститут сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук. Занесений до Реєстру сортів рослин України в 2017 році. Середньостиглий.Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп, Степ.Урожайність 27,5-37,5 ц/га. Напрям використання зерновий. Стійкість до посухи: 5,5-7,7 балів, стійкість до полягання: 7-9 балів, стійкість до осипання: 8-9 балів. Стійкість до борошнистої роси – 7,6-9 балів, іржі корончастої вівса – 7,7-9 балів, сажки кам'яної – 8,3-9 балів. 

Сорт Айворі.Заявник: Заатен-Уніон ГмбХ . Занесений до Реєстру сортів рослин України в 2011 році. Середньостиглий.Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп.Урожайність 39,4 ц/га. Потенційна врожайність сорту 55 ц/га. Напрям використання зерновий, фуражний. Стійкість до посухи висока, стійкість до полягання висока, стійкість до осипання середня. Стійкий проти летючої сажки, слабко уражується бактеріальним опіком.

Сорт Аркан.Заявник: Інститут землеробства і тваринництва західного регіону Української академії аграрних наук. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2007 році. Середньоранній, вегетаційний період – 97 днів. Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп. Напрям використання зерновий, фуражний. Врожайність – 42,4 ц/га. Стійкість до полягання, осипання та посухи оцінена балами – 7-9. Бактеріальним опіком, корончастою іржею уражується від слабого до середнього.

Гречка – одна з основних круп’яних культур в Україні. Крупа з неї має високі споживчі, смакові та дієтичні якості. У зерні гречки міститься 10-15 % білка, 67,8 % вуглеводів, 3,1 % олії, 2,8 % золи, 13,1 % клітковини. Білки гречки краще засвоюються і поживніші за білок злакових культур. Гречка містить багато незамінних амінокислот, залізо (1,7 %), мідь, вітаміни В1, В2, В6, Р (рутин), необхідні для нормальної фізіологічної діяльності людського організму. Є важливим лікувально-дієтичним продуктом харчування для дітей, літніх людей, а також осіб, хворих на діабет, гіпертонію, склероз, виразкову хворобу шлунка, розлад нервової системи. Із зерна гречки виробляють гречане борошно, придатне для виготовлення млинців, галушок, вареників, здавна відомих українських «гречаників», печива, макаронів, деяких сортів шоколаду. Також гречка важлива медоносна рослина. Крім того, її можна використовувати як страхову культуру для пересівання озимини, а також для післяукісних і післяжнивних посівів. Вона є гарним попередником для інших культур.

У 2020 році на Хмельниччині з метою реалізації вироблялось насіння гречки їстівної сортів селекції Подільського державного аграрно-технічного університету Єлена та Кам’янчанка.

Сорт Єлена.Заявник: Подільський державний аграрно-технічний університет. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2005 році. Сорт середньостиглий.Вегетаційний період 80-86 днів, починає цвісти на 26-28 добу. Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп, Полісся. Напрям використання зерновий, харчовий. Максимальна врожайність 49,0 ц/га.Маса 1000 зерен 30-35г, вирівняність 87-92 %, вихід крупи 75 %. Добре відвідується бджолами. Придатний до вирощування в квітково-медоносному конвеєрі при сівбі від кінця квітня до середини липня.

Сорт Кам’янчанка. Заявник: Подільський державний аграрно-технічний університет. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2019 році. Вегетаційний період 99-100 днів. Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп. Напрям використання зерновий, харчовий. Врожайність 13,5-21,2 ц/га.Маса 1000 зерен 28-31 г, вихід крупи 73%. Стійкість до вилягання та обсипання 7-8 балів, стійкість до посухи 6-8 балів, стійкість проти борошнистої роси, бактеріозу плямистого, пероноспорозу, гречкової блішки – 9 балів.

Горох – займає найбільші посівні площі серед зернобобових культур в Україні, його значне поширення зумовлено високою середньою врожайністю та цінними продовольчими й кормовими якостями. Зокрема, зерно гороху містить від 16 - 36 % білка, до 54 % вуглеводів, 1,6 % жиру. Білок гороху є повноцінним за амінокислотним складом і гарно засвоюється. Горох широко вживається в їжу у вигляді різноманітних продуктів харчування. Недозріле зерно гороху, так званий «зелений горошок», використовують у консервній промисловості. Також горох використовують як корм для тварин. Зелена маса, сіно, солома гороху мають більшу поживність ніж у злакових культур.

В поточному році суб’єкти насінництва та розсадництва, що здійснюють свою виробничу діяльність на території області, з метою реалізації виробляли насіння гороху посівного (зернового) 3 сортів: ЕСО, ІМПУЛЬС, Саламанка.

Сорт ЕСО. Оригінатор: СЕЛГЕН, а. с. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2017 році. Вегетаційний період 80-86 днів. Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп. Напрям використання зерновий. Врожайність 25,5-35,3 ц/га.Маса 1000 зерен 203-214 г. Придатність до механізованого збирання 7,6-8,5 балів. Стійкість до вилягання 7-7,6 балів, обсипання – 7,9-8,5 балів, стійкість до посухи 8,3-8,5 балів. Стійкість проти пероноспорозу 8,4-8,7 балів, кореневих гнилей 8,5-8,8 балів, аскохітозу 8,4-8,7 балів, антракнозу 8,7-9 балів.

Сорт ІМПУЛЬС. Оригінатор: СЕЛГЕН, а. с. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2018 році. Середньостиглий. Вегетаційний період 80 днів. Рекомендована зона для вирощування: Лісостеп. Напрям використання зерновий. Врожайність 26,2-31,6 ц/га. Маса 1000 зерен 236 г. Придатність до механізованого збирання 8 балів. Стійкість до вилягання 7 балів, обсипання 8 балів, стійкість до посухи 7-8 балів. Стійкість проти пероноспорозу 7-8 балів, кореневих гнилей 8 балів, аскохітозу 8 балів, антракнозу 7-8 балів.

Сорт Саламанка. Оригінатор: Норддойче Пфланценцухт Ганс-Георг Лембке КГ. Занесений до Державного реєстру сортів рослин України в 2014 році. Середньостиглий. Рекомендована зона для вирощування: Степ, Лісостеп. Напрям використання зерновий. Врожайність 19,8-29,1 ц/га. Маса 1000 зерен 219-231 г. Стійкість до вилягання 8,8 балів, обсипання 8,2-8,4 балів, стійкість до посухи 6,9-8 балів. Стійкість кореневих гнилей 8,1-9 балів, аскохітозу 8,4-8,7 балів, антракнозу 8,5-9 балів.

 

Валентина СТАРОДУБОВА,

головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва    

сайт зроблено в adgrafics