Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Зернові культури – основний продукт харчування людини, крім того, вони є концентрованим кормом для тварин. Яра пшениця – резерв отримання високоякісного зерна, яке має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж зерно озимої пшениці (14-16 % – м’яка та 15-18 % – тверда) і клейковини (28-40%).

Зерно ярої пшениці використовують для випікання якісного хліба, хлібобулочних виробів, виробництва кращих сортів макаронів, вермішелі, манної крупи. Також яра пшениця має і кормове значення, зокрема її можна використовувати для виготовлення комбікорму, висівки як концентрований корм, солому і полову – як грубі корми. Крім того, це цінна страхова культура для пересіву загиблих посівів озимої пшениці.

Одним з найбільш надійних і економічно вигідних факторів збільшення валових зборів культури є використання нових високоврожайних сортів найбільш пристосованих до сучасних технологій вирощування.

На сьогодні в Державний реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні занесено 55 сортів ярої пшениці, з них тільки у 2020 році зареєстровано 6 нових сортів пшениці м’якої (ярої) – Лікамеро, Ярина, МІП Соломія, ПС Петра, ШТРУ093736с4, МІП Дана та 2 сорти пшениці твердої (ярої) – Ремарка та МІП Ксенія. Отже, вибір сортів досить широкий.

Частину з них до продажу пропонують суб’єкти насінництва та розсадництва Хмельницької області. Так, у 2020 році на території області сертифіковано посіви ярої пшениці сортів Елегія Миронівська, Струна Миронівська, МІП Світлана, МІП Райдужна та Сімкода Миронівська. Дані сорти належать до селекції Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла Української академії аграрних наук.

803

Елегія миронівська – в Реєстрі сортів рослин України з 2004 р. Рекомендована для вирощування в Лісостепу та на Поліссі. Сорт напівінтенсивного типу, високоврожайний (до 65 ц/га), середньоранній, стійкий до вилягання, стійкий до посухи та обсипання, стійкий проти ураження бурою іржею та борошнистою росою, середньостійкий проти септоріозу. Маса 1000 зерен 44,0–51,5 г. Натура зерна 751 г/л, склоподібність 90%, вміст клейковини 29 %, білка – 15,7 %, сила борошна 320 о. а. Сильна пшениця, склоподібність 90 %, вміст клейковини 29 %, білка – 15,7 %.

Струна миронівська – у Реєстрі сортів рослин України з 2008 р. Рекомендована для вирощування в Лісостепу та на Поліссі. Сорт високоврожайний (57,8–63,6 ц/га), має високий потенціал продуктивності, середньоранній, стійкий до вилягання, посухи та обсипання, стійкий проти ураження борошнистою росою та сажковими хворобами, середньостійкий проти септоріозу, толерантний до ураження бурою іржею. Маса 1000 зерен 47,0–48,8 г. Натура зерна 745–801 г/л, склоподібність 92 %, вміст клейковини до 29 %, білка – близько 14 %. Цінна пшениця, сорт середньорослий (до 97 см), інтенсивного типу. До умов вирощування середньовимогливий. Термін сівби – ранній.

Сімкода миронівська – у Реєстрі сортів рослин України з 2013 р. Рекомендована для вирощування в Лісостепу та на Поліссі. Високоврожайна, середньостигла, посухостійкість висока (9 балів), стійка до вилягання та обсипання (9 балів), стійкий проти борошнистої роси, середньостійкий протии бурої іржі та септоріозу листя. Маса 1000 зерен 43,1 г. Натура зерна 764 г/л, загальна склоподібність 94 %, вміст сирого протеїну 16,9 %, сирої клейковини – 30,0 %, сила борошна 177 о. а., об’єм хліба 650 см3. Різновидність лютесценс, сорт середньорослий (83 см), інтенсивного типу. Агротехніка загальноприйнята для інтенсивної технології в зоні вирощування.

МІП Світлана – рік реєстрації 2017. Потенціал врожайності – 3,5-4,8 т/га. Пшениця цінна, маса 1000 зерен 32,6-39,4 гр. Вміст білка 13,4 %. Вегетаційний період – 88-94 дні. Висота рослини – 78-91 см. Тип колосу – пірамідальний, середньої щільності. Вміст клейковини складає 27,7 %. Сила борошна – 210-260 W. Стійкість до вилягання – 9 балів, стійкість до осипання – 9 балів, стійкість до борошнистої роси – 9 балів, стійкість до бурої іржі – 8,5 балів, стійкість до фузаріозу колоса – 8,7 балів, стійкість до кореневих гнилей – 9 балів, стійкість до клопа-черепашки – 8,5 балів, стійкість до шведської мухи – 8,5 балів.

804

МІП Райдужна – дата державної реєстрації – 2017 рік. Вегетаційний період – 90-95 днів. Висота рослини – 65-70 см. Тип колосу – пірамідальний, високої щільності. Стійкість сорту МІП Райдужна до хвороб та стресових факторів: стійкість до вилягання – 9 балів, стійкість до осипання – 9 балів, стійкість до борошнистої роси – 8,5 балів, стійкість до бурої іржі – 8,5 балів, стійкість до фузаріозу колоса – 9 балів.

Слід зазначити, що сорти вітчизняної селекції, можливо маючи меншу потенційну врожайність, у порівнянні з закордонними сортами, більш пристосовані до наших кліматичних умов та здатні давати стабільно високий результат. Втім, не слід забувати, що лише за виконання усіх вимог технології вирощування культури та рекомендацій щодо агротехніки сортів можливо розкрити закладений в нього генетичний потенціал урожайності.

 

Оксана МУТРУК, головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва

сайт зроблено в adgrafics