Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Практично кожна людина іноді стикається з шкідливими комахами в житловому приміщенні. Поява такої проблеми не з приємних, тому знищення шкідників потрібно починати при перших ознаках.

jyja

ОПИС ШКІДНИКА

Жужелиця – це невелика комаха, розміром приблизно 1,4-1,6 см, що має овальну форму. Ці жуки мають безліч видів, але найпоширенішим є хлібна жужелиця. З кожним роком їх кількість збільшується. Більшість видів не дуже добре літають або взагалі не літають та мають жорсткі крильця.

Шкідники цього виду зазвичай завдають шкоди культурам в полях. Але все частіше вони зустрічаються в звичайних будинках та квартирах. Причому шкоди завдають як дорослі особини, так і личинки. Хлібна жужелиця любить помірний клімат. Найбільш сприятливі умови для неї спостерігаються на території Молдови, України та Росії.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ЖУЖЕЛИЦІ В БУДИНКУ І КВАРТИРІ

Жужелиця хлібна – це більше нічна комаха. Вдень вона ховається під камінням, корінням дерев, а якщо справа йде про квартиру, то під меблями в темних місцях, де до неї навряд чи зможуть дістатися. Зазвичай жуки живуть поруч з полями. Особливо люблять посіви пшениці, ячменю і жита, хоча іноді не гребують вівсом і кукурудзою. 

У будинок хлібна жужелиця повзе, тільки якщо їй сподобаються умови проживання. Як тільки комаха потрапляє в будинок, при настанні темряви вона відправляється шукати їжу. В якості їжі для нього можуть служити крихти, що залишилися на столі, продукти харчування, крупи. Жужелиці заважають спати, шарудять, падають зі стелі на ліжко або прямо на вас. А якщо вони знайшли їжу, то наступним кроком буде їх розмноження. Тому, якщо жужелиця хлібна з’явилася в квартирі, першочерговим питання має бути, як її позбутися.

ЧОМУ ВОНИ З’ЯВЛЯЮТЬСЯ

Причин появи цих жуків у звичайній квартирі не так вже й багато. Зазвичай їх просто випадково заносять ще личинками разом з вуличним брудом або зі старими меблями. Але також часто спостерігаються випадки, коли жужелиці самостійно селяться в будинку.

Зазвичай їх приваблює світло, яке горить ввечері у вікнах, а якщо на вікнах не встановлена москітна сітка, то нічого не заважає їм заглянути до вас на вогник.

ПРОФІЛАКТИКА

Заходи профілактики безпосередньо залежать від причин появи в будинку цих шкідників. Адже набагато краще шукати відповідь на питання про те, як запобігти появі жужелиці в житло, ніж замислюватися над проблемою.

Регулярне прибирання квартири – запорука того, що в ній не будуть з’являтися різні непрохані гості. Якщо в квартиру планується ввезти старі меблі або інші предмети з дерева, їх потрібно заздалегідь оглянути і обробити спеціальними засобами – інсектицидами. Якщо таких в арсеналі немає, то можна скористатися звичайною харчовою содою або оцтом.

З огляду на те, що хлібна жужелиця найчастіше потрапляє в будинок через відкриті вікна, варто задуматися про установку москітних сіток. До того ж вони захистять не тільки від докучливих жуків, а й від інших малоприємних комах.

БОРОТЬБА З ШКІДНИКОМ

Якщо ж в квартирі все-таки виявляються чорні жуки і ви впевнені, що це жужелиця хлібна, «як її позбутися» – питання нескладне. В першу чергу потрібно визначити місце, де жуків найбільше. Для цього необхідно провести генеральне прибирання. Всі залишки їжі, крихти, сміття необхідно зібрати і викинути.

Поверхні варто обробити інсектицидами, які можна знайти в будь-якому господарському магазині («Дихлофос», «Карбофос»), або іншим доступним засобом. Наприклад, можна використовувати харчову соду або оцет, розбавити їх водою і обробляти місця скупчення комах.

Виготовлення приманки з борної кислоти також є непоганим варіантом для знищення шкідливих істот. Адже при її використанні гинуть практично всі комахи. Шкідник, поласувавши приманкою, гине не відразу, а через певний час. За цей період він встигає заразити ще кілька особин. Такий спосіб хороший тим, що комаха переносить отруту в їх улюблене місце, заражаючи не тільки дорослих особин, але і личинки.

Для приготування приманки потрібно взяти листочки паперу. На них насипається цукрова пудра упереміш з борною кислотою. Замість цукру можна використовувати борошно, манку, мед і т. д. Така приманка поміщається в куточки шафок з продуктами або в місця, де найчастіше зустрічаються комахи. Крупи і солодощі – теж гарна приманка.

Якщо регулярно проводити профілактичні заходи, то непрохані гості ніколи не з’являться в квартирі. А також варто пам’ятати, що проведення періодичних обробок поверхонь з використанням дезінфікуючих засобів не притягатиме різних шкідників. При випадковому попаданні комахи в таке приміщення, їй не вдасться в ньому вжитися, вона буде змушена піти шукати інше місце проживання.

сайт зроблено в adgrafics