Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Американський білий метелик – це поліфаг, який пошкоджує близько 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Основними живителями є шовковиця, яблуня, вишня, груша, слива, черешня, айва, виноград, клен ясенелистий, клен гостролистий, бузина, грецький горіх, хміль, в’яз тощо.

Батьківщина шкідника – Північна Америка. У 1939-1940 рр. шкідника випадково завезли з вантажем до Угорщини. Згодом він розповсюдився на території Європи та Азії. На території України американський білий метелик вперше був знайдений в 1952 році у прикордонних районах Закарпаття.

Шкідник розвивається у двох генераціях. Зимує в стадії лялечки під відсталою корою дерев, серед опалого листя та в тріщинках дерев’яних споруд, ґрунті.

Перша генерація з’являється навесні, в період цвітіння фруктових дерев. Через 1-2 години після спарювання самка відкладає на нижній бік листя яйця (в середньому біля 450 шт.). Оптимальні умови для розвитку яєць: температура 23-24°С. За температури нижче 12°С вихід гусениць припиняється. У травні-червні метелики активно відкладають яйця, а вже через пару тижнів з них з’являються гусениці, котрі уже через кілька годин після виходу починають активно харчуватись і будувати павутинне гніздо. В кінці 5-го віку вони залишають гнізда і розповзаються по всьому дереву. За 30-50 днів гусениці знищують все на своєму шляху, і тільки потім заляльковуються. 

Уже в липні з’являється друге покоління метеликів. Самки другої генерації більш плодовиті, одна особина відкладає 2500 яєць. Гусениці другої генерації пошкоджують дерева і продовжують харчуватися до настання холодів. Перед заляльковуванням гусениці активно пересуваються в пошуках укриття. Зимують лялечки в пухкому сірому коконі з волосків гусениці в тріщинках будівель, сухому листі, ґрунті тощо. Гусениці літньої генерації заляльковуються в кроні дерева. Значна частина лялечок гине в осіннє-зимній період в результаті впливу зовнішніх умов, паразитів, хижаків.

Основна ознака пошкоджень – наявність на деревах павутинних гнізд з грубо об’їденим листям.Пошкодження дерева гусеницями призводить до облисіння, а сильне пошкодження – до загибелі.

Поширюється шкідник перельотами і за вегетаційний період може переміститися на 25-40 км, в основному по направленню вітру. Гусениці переносяться повітряними потоками, а здатність їх голодувати протягом 2 тижнів призводить до того, що вони в пошуках їжі можуть переміщатися в різні райони, потрапивши в транспортний засіб, та, виживши, дають початок новим вогнищам. Переміщення на нові території часто відбувається і у фазі лялечки з пакувальним матеріалом, пошкодженою деревиною, посадковим матеріалом, ґрунтом і т. д.

З метою виявлення американського білого метелика державними фітосанітарними інспекторами щороку проводяться обстеження території області. На даний час площа зараження американським білим метеликом в Хмельницькій області сягає 14366,6 га, це 8 районів області. На цих територіях запроваджено карантинний режим та здійснюються заходи щодо локалізації та ліквідації. На даний час, обстеження на виявлення нових вогнищ американського білого метелика тривають як візуально, так і за допомогою феромонних пасток.

Одним із важливих способів боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

Необхідно виявляти метелика на ранніх стадіях розвитку з повторним обстеженням кожні 7 днів. Виявлені гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалювати на місці. Вогнища насаджень можна обробляти 2 рази з інтервалом в 10 днів. Для цього використовують препарати згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону України «Про карантин рослин»,правила фітосанітарного контролю обов’язкові для виконання органами державної влади та особами.

Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення ненажерливого шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження американського білого метелика та вчасно провести заходи для його знищення.

Людмила Козерацька, головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics