Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Fan

З появою побутових кондиціонерів можна було вирішити, що старі, добрі вентилятори своє віджили. Не тут то було. Щоліта торгівлю очікує сплеск споживчого попиту на побутові вентилятори. В особливо жаркий період доходить навіть до дефіциту!

Звичайно, головна причина триваючого попиту на вентилятори в дорожнечі кондиціонерів. І ще в тому, що згадують наші люди про необхідність захиститися від задушливої спеки, як водиться, лише, коли смажений півень клюне. А кондиціонер – складна техніка, відразу його й не вибереш, помахом руки не встановиш...

Вентилятор – зовсім інша справа. Задоволення – по грошах цілком доступне. І обзавестися ним можна відразу, як тільки закортить. Компактний, легкий прилад можна прикупити по дорозі додому. І ніяких проблем з монтажем: включив в електромережу, натиснув на «пуск» і – вій, вітерець!

Прихильники кондиціонування заперечать: вентилятор, мовляв, тільки повітря ганяє з місця на місце... Який від того толк?! Але це не зовсім так. Якщо, звичайно, той ганяє повітря з розумом. А для цього вентилятор повинен неодмінно відповідати одній умові – бути якісним!

Як завжди, коли мова йде про побутові електроприладах, ми починаємо з безпеки. Настільні вентилятори не завжди впевнено стоять «на ногах». Обов’язково при покупці перевірте вентилятор на стійкість. Бажано на площині з невеликим нахилом. Якщо встоїть – можна перейти до оцінки за іншими критеріями.

Якщо в будинку дитина, пам’ятайте, що мелькання стрімко обертових лопатей завжди привертає увагу дітей! Малюків нестримно тягне доторкнутися до них пальчиком.

Тому треба обов’язково переконатися в тому, що небезпечна робоча зона надійно закрита захисною решіткою. Відстань між прутами решітки або розмір осередків (те чи інше залежить від її конструкції) повинні бути такими, щоб дитина не могла просунути пальчик.

Але мало того – решітка повинна бути досить міцною, щоб дитя не змогло розвести ручками «ріденькі» прути в сторони або пом’яти ґрати всередину до зіткнення з обертовим гвинтом. З цієї точки зору, за нашим досвідом, краще ґрати на основі прутів. Ті ж, що зроблені у вигляді рибальської сітки, менш жорсткі і потенційно небезпечніші.

До показників безпеки відноситься і вібрація. Придивіться, коли продавець буде демонструвати вам працездатність вентилятора. У якісного вентилятора вібрація практично непомітна, невідчутна. Точне балансування – ознака того, що лопаті і прилад в цілому виготовлені якісно. Такий вентилятор послужить довго і чесно. І, навпаки, «тремтіння в колінах» видає не до кінця продуману конструкцію і залишає бажати кращого виконання.

Знижують вібрацію опорні прогумовані ніжки на підставі (підставці) вентилятора. І це не єдина їхня функція. Завдяки таким ніжкам вентилятор не дряпає стільницю і не ковзає по її поверхні під час роботи.

Якщо ви переконалися в безпеці вентилятора, на черзі перевірити функціонал. Головний параметр приладу, який «повітря ганяє», це те, наскільки енергійно він це робить, наскільки ефективно справляється з покладеною місією. Обсяг повітря, який вентилятор переміщує в одиницю часу, визначає його продуктивність.

Продуктивність вентилятора залежить від багатьох факторів – розміру, форми і кількості лопатей, частоти їх обертання.

Найбільш зрозумілим для споживача є розмір вентилятора. «Розмах крил» – це діаметр окружності, яку описують найбільш віддалені точки лопатей, або діаметр крильчатки. Чим більший розмір вентилятора, тим краще він ганяє повітря, тим вища його продуктивність.

 Найпопулярніші і технічно обґрунтовані стандарти розміру – 230 мм і 300 мм. Ця настільки важлива для споживача інформація, як того вимагає ДСТУ, повинна бути обов’язково приведена виробником на вентиляторі. І наводиться. Але, на жаль, не завжди достовірно. Дуже часто виробники економлять за рахунок фактичного «обрізання» крильчатки. До 20 мм! Важко сказати, скільки на цьому виграють виробники, але споживачі виявляються обдуреними в очікуванні продуктивності, що відповідає декларованому розміром.

Нерідко вентилятори одного розміру виявляються далеко не однієї і тієї ж продуктивності. Повторимося, що продуктивність залежить так само від кількості і форми лопатей. Чотири лопаті краще, ніж три. Лопаті з металу краще, ніж пластикові.

Якщо функціональні можливості вентилятора вас задовольняють, залишається оцінити комфортність. Перш за все, незручність користувачам доставляє надмірна гучність. На жаль, вона не рідкість для цих приладів. Тому не забудьте при «тест-драйві» прислухатися до роботи вентилятора, щоб зрозуміти, наскільки згодом вас буде дратувати звуковий супровід.

Слід мати на увазі, що підвищений шум – часто зворотна сторона хорошої продуктивності. Втім, шуміти, як «різаний», може і вентилятор, нікчемний за своєю функціональністю. 

До показників комфорту відноситься і параметр «плавність повороту». Краще відразу відмовитися від покупки, якщо «голова» вентилятора повертається недостатньо рівномірно, ривками. Якщо все в порядку, то корисно з’ясувати величину кута повороту і порівняти її з характеристикою моделей-конкурентів. Чим ширше кут повороту, тим краще вентилятор справляється зі своїм завданням. Те ж з кутом нахилу. Переважно вентилятор з максимальним в порівнянні з аналогами кутом нахилу і має більше число фіксованих його положень.

Нарешті, розумно відразу оцінити трудомісткість зняття/кріплення захисної решітки. Справа в тому, що крильчатку і саму решітку треба періодично чистити від пилу, і скрутне її зняття/кріплення може неабияк додати клопоту.

НА ЩО СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ, 

ОБИРАЮЧИ НАСТІЛЬНИЙ ВЕНТИЛЯТОР

  • Продуктивність.
  • Розмір (діаметр крильчатки).
  • Кількість лопатей крильчатки.
  • Матеріал, з якого зроблені корпус і лопаті.
  • Стійкість.
  • Плавність руху.
  • Величина максимального кута нахилу і кількість його положень.
  • Широта кута повороту.
  • Надійність захисних ґрат.
  • Кількість швидкостей.
  • Частота обертання крильчатки.
  • Шум.
  • Вібрація
  • Трудомісткість зняття/кріплення захисної решітки.
  • Наявність гумових «ніжок» біля основи (підставки).

сайт зроблено в adgrafics