Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Розпочались спекотні літні дні і не так багато часу залишилось до жнив. 

Господарникам, які відвели насінницькі ділянки та подали Заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу час подбати про підготовку техніки до збиральних робіт, розпочати підготовку комбайнів та машин для перевезення насіннєвого матеріалу, його доробки та зберігання.

З цією метою ми радимо звернути увагу на справність зерноочисної техніки, поточні чи капітальні ремонти та технічне обслуговування. Перевірте відсутність зернових решток в насіннєочисних машинах, за потреби проведіть їх очистку. При неможливості відремонтувати техніку та провести очистку насіннєвого матеріалу в короткі терміни наявною зерноочисною технікою, проведіть її придбання. Очищення насіннєвого вороху від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу, в короткі терміни, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.

При купівлі насіннєочисних машин необхідно надавати перевагу сучасним комплексам, які дають змогу мінімізувати травмування насіння. Зменшення травмування насіння запобігає зниженню його польової схожості та послаблює ураження хворобами та шкідниками під час зберігання, що позитивно впливає на продуктивність рослин вирощених з такого насіння.

За дощової погоди під час збиральних робіт важко переоцінити наявність достатньої кількості сушарок. Звичайно, не кожен може придбати нові зерносушильні комплекси, але провести ремонт наявних може кожен.

Ще однією справою, про яку потрібно подбати заздалегідь, є підготовка площадок з твердим покриттям та насіннєвих складів. Для запобігання засміченню свіжозібраного насіння слід здійснити видалення падалиці культурних рослин та бур’янів на прилеглій території, очистити площадки та склади від решток насіння та сміття, забезпечити відсутність товарової продукції в насіннєвих складах.

Наступним кроком підготовки є ремонт, дезінфекція та побілка складів для попередження поширення хвороб та шкідників підчас зберігання. Важливим для здійснення контролю вологості і температури повітря і зернової маси під час зберігання насіння є наявність в складах вологомірів, термометрів і гігрометрів. Склади, де планується зберігання насіння в мішках, необхідно забезпечити достатньою кількістю піддонів. 

Керівникам та спеціалістам господарств відповідно до запланованих об’ємів збирання та наявної матеріально-технічної бази необхідно скласти плани по очистці, сушці та розміщенню насіння при яких забезпечується надійна ізоляція культур, сортів та генерацій з метою недопущення видового та сортового змішування насіння, сформувати систему внутрішньогосподарського контролю за виробництвом та обігом насіння і забезпечити її дотримання.

Своєчасна підготовка матеріально-технічної бази та здійснення внутрішньогосподарського контролю дасть змогу зберегти зібраний врожай та не допустити втрати якості насіння. 

Гарного врожаю та легких жнив!

сайт зроблено в adgrafics