Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

ja4

На Хмельниччині станом на 19 травня сільгосппідприємствами області посіяно понад 590 тисяч гектарів ярих культур. З них: ярий ячмінь посіяно на площі 55,9 тис. га, яру пшеницю – 7,2 тис. га, овес – 1,4 тис. га, горох – 3,5 тис. га, гречку – 2,2 тис. га, цукровий буряк – 18,7 тис. га, сою – 120,1 тис. га, соняшник – 158,7 тис. га, кукурудзу – 222,6 тис. га. Настав час подбати і про забезпечення якісним насінням для проведення посіву озимих і ярих культур в майбутньому.

Виробництво насіння досить трудомісткий процес, наступний етап якого – проведення сортової сертифікації насіннєвих посівів, зокрема польового оцінювання насіннєвих посівів.

Відповідно до інформації, наданої до Головного управління, в області суб’єктами господарювання відведено для виробництва насіння озимих і ярих культур насінницькі посіви загальною площею 4207 га (з них для виробництва базового насіння – 531 га, сертифікованого насіння першої генерації – 3676 га). В тому числі озимої пшениці – 3183 га, озимого ячменю – 255 га, озимого ріпаку – 25 га, ярого ячменю – 744 га. Дані площі складають лише 46 % від площ проінспектованих в 2019 році, тому прогнозується їх подальше збільшення виробниками насіння і садивного матеріалу.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які планують виробництво насіння та садивного матеріалу в 2020 році, на декілька моментів підготовки до проведення польового оцінювання та його безпосереднього проведення:

1. До початку закладання насінділянки, необхідно перевірити наявність сорту, що планується до виробництва в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (або в Переліку сортів рослин ОЕСР, тих рослин, до схем сертифікації яких приєдналася Україна та які вирощуються з метою експорту) на 2020 рік.

2. Обов’язковою є наявність комплекту документів, передбачених Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

3. При відведені пріоритетними є площі, що знаходяться на кращих ґрунтах та розміщені по кращих попередниках. Так, для зернових культур це є чорний пар, зайнятий пар, багаторічні трави, вико-вівсяні і горохово-вівсяні суміші на зелений корм, зернобобові, картопля і кукурудза на силос. Важливим для отримання якісного насіння є дотримання на відведених насінницьких ділянках рекомендованих технологій вирощування, своєчасне проведення підживлення, боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками.

4. Не допускається розміщення насінницьких ділянок на площах, де вирощувалась та ж культура у попередньому році або після важковідокремлюваних культур.

5. В межах просторової ізоляції насінницького посіву повинні бути відсутні інші посіви культури, що підлягає оцінюванню.

6. Для проведення польового оцінювання насіннєвих посівів однією з вимог є наявність суб’єкта господарювання в Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва. 

Станом на 20 травня до Реєстру включено лише 7 агроформувань Хмельницької області. Тому керівникам та агрономам сільгосппідприємств необхідно прискорити роботу з подачі документів до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України для забезпечення внесення господарства до  Державний реєстру до початку настання строків проведення польового оцінювання.

7. Для проведення польового оцінювання посіву чи насадження суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву чи насадження заявку на визначення сортових якостей насіння. 

В Україні діяльність з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва здійснюють 3 установи:

Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»: аудитори із сертифікації цієї установи мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання добазового, базового та сертифікованого насіння.

ТОВ «АГРОСЕРТ» та ТОВ «АГРОЛАБТЕСТ»: аудитори із сертифікації цих установ мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання сертифікованого насіння.

На території області підрозділом органу із сертифікації є Хмельницька обласна філія державного підприємства «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», яка знаходиться за адресою: Хмельницька обл., м. Хмельницький, вул. Староміська, 9.

Заявки подаються не пізніше ніж за 20 робочих днів до закінчення граничного строку проведення польового оцінювання посіву сільськогосподарських рослин. До заявки обов’язково додаються:

  • документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин);
  • копії сертифікатів, виданих на насіння або садивний матеріал попередньої генерації під час послідовного розмноження;
  • схема розміщення поля (полів) посіву або насадження з прив’язкою до місцевості;
  • для гібридів – інформація про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту;
  • інформація про обраного аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) у разі можливості проведення польового оцінювання аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який провадить діяльність як незалежний експерт.

Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштовим відправленням.

Для забезпечення своєчасного проведення процесу проведення польового оцінювання посівів рекомендуємо якнайшвидше визначитись з відведенням насінницьких ділянок та подати заявки на визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу до органу сертифікації.

Цей матеріал носить лише роз’яснювальний, інформаційний характер та не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics