Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Track

   За оперативною інформацією Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької обласної державної адміністрації, сільгосппідприємства області приступили до посіву ярих культур під урожай 2020 року. Станом на 18 березня посіяно майже 5 тис. га ярини, з них: ячменю – 3,5 тис. га, пшениці – 800 га, вівса та викосумішей по 200 гектарів відповідно.

   Прогнозована потреба насіння ярих зернових культур для забезпечення посіву запланованих у 2020 році площ по сільськогосподарських підприємствах області складає 16,7 тисяч тонн. З них 1,5 тисяч тонн ярої пшениці, 12,3 тис тонн ярого ячменю, 0,5 тис тонн вівса, 0,4 тис тонн гречки, 1,8 тис тонн гороху. Крім того, для забезпечення посіву запланованих площ необхідно 19,2 тис тонн насіння сої, 4,7 тис тонн кукурудзи та 1,1 тис тонн соняшнику.
   Наразі, в області процес сертифікації насіння продовжується. Відповідно до даних Реєстру сертифікатів на посівні та товарні якості насіння, сертифіковано 5673 тонни ярих зернових та зернобобових культур, що складає 34 відсотки до потреби. В тому числі, сертифіковано 4579 тонн ярого ячменю, 639 тонн ярої пшениці, 442 тонни гороху, 13 тонн вівса. Крім того, проведено сертифікацію 4343 тонн кукурудзи, 115 тонн соняшнику та 552 тонни сої.
   Враховуючи недостатні об’єми сертифікованого насіння ярих зернових та зернобобових культур, що пропонуються для продажу суб’єктами насінництва, рекомендуємо агороформуванням області, які ще не мають достатньої кількості насіння для проведення посіву, в якомога коротші терміни подбати про його придбання.
   Звертаємо увагу, що відповідно до ст.15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватись Сертифікатами та супровідними документами (Атестат на насіння або Свідоцтво на насіння), які є дійсними на всій території України.
   З метою врегулювання спірних питань між суб’єктами господарювання стосовно посівних якостей придбаного насіння і товарних якостей придбаного садивного матеріалу визначена офіційна процедура проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу (Постанова Кабінету міністрів України № 615 від 18 серпня 2017).
На вимогу споживачів, у разі встановлення невідповідності посівних якостей насіння або товарних якостей садивного матеріалу акредитовані лабораторії Держпродспоживслужби здійснюють арбітражне аналізування.
   Для отримання більш детальної інформації, роз’яснень, пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Довідки за телефоном: (0382) 67-15-25. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48, е-mail: seed&Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

сайт зроблено в adgrafics