Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

45klj

   Аграрїї Хмельниччини розпочали новий виробничий сезон: проводяться навчання працівників, завезення, торгівля, навантажувально-розвантажувальні роботи та накопичення засобів захисту рослин і агрохімікатів; розпочинаються перші внесення мінеральних добрив по мерзлоталому ґрунті, санітарна та інші види обрізки багаторічних плодових насаджень, продовжується регулювання чисельності комірних шкідників, моніторинг розвитку озимини, оцінка стану перезимівлі, контроль за мишоподібними гризунами в посівах озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав та посадках плодових, захист від шкідників та збудників хвороб тепличних і парникових культур, оранжерейних та кімнатних рослин. Найближчим часом розпочнуться перші внесення деяких пестицидів у посівах озимого ріпаку, в садах по чорній бруньці тощо. Роботи, пов’язані з пестицидами та агрохімікатами, не припинятимуться до пізньої осені.
Тому звертаємо увагу керівників господарств, фермерів, індивідуальних виробників на те, що пестициди і агрохімікати при неправильному поводженні з ними можуть негативно впливати на здоров’я людини, відтак при роботі з ними необхідно неухильно дотримуватись правил безпеки.
   Насамперед наголошуємо, що засоби захисту рослин слід застосовувати виключно згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зберігати в непошкодженій тарі з етикетками у замкненому, прохолодному, добре провітрюваному приміщенні, недоступному для дітей, окремо від харчових продуктів, напоїв, кормів для худоби та легкозаймистих речовин. Перед початком роботи з препаратами слід уважно прочитати тарну наклейку і точно виконувати зазначені в ній інструкції виробника.
Важливим фактором, що визначає стійкість людського організму до отруйних речовин є харчування. Тому перед роботою з пестицидами обов’язкове вживання повноцінної за складом їжі зі значним вмістом крохмалю або желатину, які зменшують подразнюючу дію хімічних сполук. Не рекомендується споживати надто солоні та жирні продукти, які затримують в організмі отруйні речовини. Бажано вживати молоко і молочні продукти (крім робіт з препаратами міді).
   Під час безпосередньої роботи з пестицидами забороняється палити, пити, вживати їжу, алкогольні напої. Це можна робити тільки в спеціально відведених місцях на відстані не менше 200 м від місця роботи з навітряного боку.
   Підкреслюємо: працювати з пестицидами можна тільки в спеціальному одязі, взутті, головному уборі та з використанням набору якісних засобів індивідуального захисту. Після роботи необхідно вимити обприскувач, переодягнутися, ретельно вимити руки, прополоскати рот.
   Не менше як за дві доби до початку кожної хімічної обробки необхідно сповістити населення, власників суміжних угідь, інших зацікавлених осіб про місце, строки і методи застосування пестицидів (це може бути оголошення в місцевій пресі, на сайтах органів місцевої влади, розсилання електронних листів, передача телефонограм, вивішування інформації на сільських дошках оголошень тощо), а у період безпосереднього проведення робіт повинні бути встановлені попереджувальні написи.
   Організатори допускають до роботи тільки спеціально навчених, здорових працівників, видають робітнику наряд на виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами та проводять інструктаж на робочому місці щодо заходів безпеки, запобігання забруднення залишками препаратів продукції, довкілля.
   Тривалість роботи з пестицидами 1 та 2 класу небезпеки не повинна перевищувати 4 годин, а з іншими – 6 годин на добу.
   Нагадуємо, що в місці роботи з пестицидами повинна бути медична аптечка, в разі появи ознак отруєння працівнику необхідно надати першу допомогу, а саме:
якщо роботи проводились у приміщенні, то слід винести потерпілого на свіже повітря;
у разі надходження отрути крізь шкіру необхідно змити її струменем води і ретельно протерти ватним тампоном;
при потраплянні пестицидів в очі їх також слід добре промити водою;
при надходженні препарату у кишково-шлункову систему потерпілому треба дати декілька склянок теплої води, спричинити блювання, потім прийняти активоване вугілля.
У всіх випадках отруєння, навіть легкого, необхідно якомога швидше звернутися до найближчої медичної установи за кваліфікованою допомогою.

Сергій Пептюк, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної
діагностики та аналізу ризиків

сайт зроблено в adgrafics