Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   У Законі України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно - правових актах у сфері метрології є норма про те, що усі ваги, які використовуються під час торговельно-комерційних операцій, підлягають обов’язковій повірці один раз на рік (для неавтоматичних зважувальних приладів механічних до 50 кг – міжповірочний інтервал 1,5 року). Якщо зважувальний пристрій не пройшов цю процедуру, він не повинен бути допущений до експлуатації.

Електронні ваги також обов’язково потрібно повіряти!

   Часто зустрічаєш думку продавців і покупців, що електронні ваги гарантують точне і чесне зважування. Миттєвий результат на табло. Неможливість вплинути на нього за допомогою магніта чи спеціально полегшених гир, вселяє у споживача впевненість, що обману тут бути не може.
   Та це не зовсім так, хоча можливостей ошукати вас за допомогою механічних ваг значно більше, однак, знаходяться умільці, які здатні переналаштувати й електронний зважувальний пристрій з вигідною для продавця похибкою. До того ж слід враховувати, що будь-яка техніка за час багаторічної експлуатації виходить із ладу і це не завжди помітно «неозброєним оком». Більше того, нелегально ввезені на територію України ваги, можуть не відповідати Технічному регламенту щодо неавтоматичних зважувальних приладів.
   Усі ваги, які використовуються у торговельно-комерційних операціях, повинні успішно пройти оцінку відповідності (визначені законодавством випробування), після чого вони вносяться до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до експлуатації в Україні.
   Після цього на них наноситься спеціальний знак.
   Як зазвичай, добросовісний продавець ніколи не стане уникати повірки, якщо йому нічого приховувати від своїх клієнтів. На електронних вагах повірочне тавро ставиться знизу, і якщо у споживача виникають сумніви у достовірності результатів зважування, йому зобов’язані його продемонструвати. Це тавро закриває доступ до механізму переналаштування. Також варто звернути увагу, чи є запис у паспорті з датою останньої повірки з відбитком повірочного тавра або чи є свідоцтво про повірку цього засобу вимірювальної техніки.
   Крім того, на боковій поверхні «правильних» вагів має бути табличка з зазначенням країни-виробника, торгівельної марки, заводського номеру, року випуску, ціни повірочної поділки, найвищої межі зважування «Max=…», знаку Держреєстру. До того ж повірені ваги повинні бути опломбовані, пломба має бути цілісною, відтиск тавра чітким, а строк його дії не перевищувати 1 рік (1,5 року). Під час зважування вам чітко має бути видно цифри на табло.
   Тим, хто прагне успішно займатися торгівельною діяльністю, варто пам’ятати: значно вигідніше користуватися повіреними засобами вимірювальної техніки, ніж зіпсувати свою репутацію та назавжди втратити довіру своїх клієнтів.

сайт зроблено в adgrafics