Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

rizne zerno

Отримання гарного врожаю починається з добірного насіння. Суб’єктам насінництва, які в 2020 році запланували виробництво сільськогосподарських культур, при відведенні насінницьких ділянок необхідно враховувати перехресний тип запилення деяких культур.

 Перехресний тип запилення властивий таким культурам: тритикале, жито, гречка, кукурудза, сорго зернове, цукрове та віничне, соняшник, ріпак, гірчиця, редька олійна, суріпиця, рицина, рижій, мак олійний, льон-довгунець та іншим.

Для отримання насіння з високими сортовими показниками – посіви цих культур необхідно захистити від випадкового перехресного запилення від інших видів, сортів та гібридів вищезазначених сільськогосподарських культур шляхом дотримання  норм просторової ізоляції.

Питання дотримання норм просторової ізоляції між суб’єктами господарювання регулюється наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 365 від 07.10.2016 р. «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів»

Головне управління нагадує виробникам насіння про необхідність дотримання Порядку узгодження розташування посівів. Рекомендуємо узгодити питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. 

За результатами узгодження може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках у межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року. 

За договором про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин суб’єкт господарюваннямає утриматися від розміщення в межах норм просторової ізоляції споріднених сільськогосподарських культур, які можуть перезапилити насінницькі посіви, а суб’єкт насінництвакомпенсувати збитки суб’єкту господарювання, який утримується від розміщення споріднених сільськогосподарських культур у межах норм просторової ізоляції.

Статтею 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» закріплені права суб’єктів насінництва та розсадництва на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками.

Суб’єкти насінництва та розсадництва Хмельницької області матимуть право на перевагу, якщо подадуть до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур не пізніше 1 березня року, в якому здійснюватиметься посів.

Йдеться про те, що інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, матиме право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

 У разі надходження план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, Головне управління протягом 7 робочих днів з дати надходження повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що їх подали, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.

Правове регулювання діяльності суб’єктів насінництва та розсадництва щодо виробництва, зберігання, транспортування та використання насіння і садивного матеріалу здійснюється Законом України «Про насіння і садивний матеріал» та іншими підзаконними нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 13 Закону суб’єкти насінництва та розсадництва мають право вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

Загальні питання відшкодування майнової шкоди, заподіяної внаслідок перехресного запилення рослин вирощуваного сорту іншим сортом в зв’язку з невиконанням сусіднім виробником умов укладеного з ним договору щодо розміщення посівів перехреснозапильників, регулюються Цивільним кодексом України, відповідно до ст. 22 якого, особа, котрій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Для реалізації права на перевагу рекомендуємо подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області не пізніше 1 березня 2020 року плани-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, за адресою: 29013 м. Хмельницький, вул. Шевченка 53.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва, за телефоном: (0382) 67-15-25. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48,  е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

сайт зроблено в adgrafics