Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Зима. Поле засніжило, проте агрономічних порад потребують квітникарі, які вирощують тепличні та кімнатні рослини: час від часу їхні улюбленці уражуються шкідниками та збудниками хвороб. І тут в пригоді стають консультації спеціалістів фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Відповідаємо на загальні питання, а за більш конкретною допомогою звертайтесь до спеціалістів, які працюють в районах: в більшості випадків ураження тепличних та кімнатних рослин шкідниками та збудниками хвороб викликані неправильним доглядом чи перебуванням рослин в невідповідних умовах і якщо не приймати своєчасних заходів, то в кінцевому результаті рослина може просто загинути.

kimn rosl

Так, часто можна помітити як на листках фікусів, кімнатних пальм, інших рослин з’являються темні плями. Це антрактоз, захворювання, яке розвивається при підвищеній температурі і вологості. Лікування полягає у видаленні ураженого листя, зменшенні поливів і обприскувань.

Рослини, які мають соковиті листя (бегонія, цикламени, фіалка, глоксинія) може уражувати сіра гниль. На стеблах, листках, бутонах, квітках з’являється пухнаста пліснява сіруватих відтінків. Розвитку недуги сприяє підвищена вологість повітря в приміщенні, прохолода, нечасті провітрювання. Серед згаданих процедур лікування обов’язковою є заміна частини або всього запліснявілого ґрунту. Інколи можна спостерігати як частини стебел, інколи листя стають ніби м’якими, починають загнивати. Це наслідок розвитку хвороби, що носить назву гниль стебла. Мікроскопічний грибок, який викликає це захворювання швидко поширюється і в короткий час може знищити вашого улюбленця. Якщо хвороба вступила в активну фазу, то часто єдиною розумною дією, на жаль, є утилізація хворої рослини.

Часом на листі кімнатних рослин утворюються специфічні дрібні плями коричневих відтінків. В подальшому дрібні плями зливаються і утворюють великі за розміром зони ураження. Ця хвороба має назву плямистість листя і часто уражує цитрусові, драцени, диффенбахії, інші рослини.

Борошниста роса проявляється у вигляді появи на листі специфічного білого нальоту, що візуально нагадує звичайне борошно. При ураженні рослин цією хворобою їх декоративність значно знижується, хвороба швидко поширюється по всій рослині. Кімнатні пальми, бегонії, сенполії, сукуленти уражуються гниллю коренів. Першими ознаками є пожовтіння, в’янення листків, стебел. З часом уражені ділянки темніють, рослина гине. Основною причиною хвороби є постійне перезволоження грунтової суміші. Внаслідок цього відбувається грибкове ураження коренів.

Чи не найпоширенішими шкідниками кімнатних та тепличних рослин є щитівки, що одержали свою назву за специфічне утворення – щиток, який зверху прикриває тіло комахи. Складність боротьби з щитівками полягає в тім, що на перших етапах життя вони дуже дрібні і побачити їх майже неможливо. Ушкоджують безліч рослин, особливо цитрусові, папороті, аспарагуси, лаври, пальми. Типове «віяло» пальми ще тільки починає розкриватися, а на ньому вже безліч крихітних, менше міліметра комах.

Всім знайома попелиця – ніжна комаха, яка поселяється зазвичай на молодих частинах рослин, іноді вкриваючи їх суцільним шаром. Попелиці бувають зеленого, жовтого, чорного забарвлення, напівпрозорі, трапляються особини з крильцями. Шкода від цих комах полягає у висмоктуванні соку з рослин, скручуванні листя, деформації пагонів, попелиці поширюють вірусні хвороби рослин, на їх цукристих виділеннях поселяються сажкові гриби. Найбільше страждають від попелиць фікуси, кімнатні троянди, філодендрони, аспарагуси, лимони, гібіскус (китайська троянда).

Часом на кімнатних та тепличних рослинах можна спостерігати скупчення білого пухкого воску, схожого на вату. Якщо обережно розпушити віск то можна знайти під ним і тих хто його виділяє – червеців, довгасто-овальних, до 5 мм в довжину комах білого, рожевого або зеленуватого забарвлення. Основною шкодою від них є скручування і обпадання листя, пошкодження коренів рослин. Буває так що під час пересаджування квітів виявляться що земля в горщику немовби перешарована ватою, так багато на коренях воскових виділень цих шкідників.

Зрідка кімнатні рослини заселяють трипси – комахи 0,5 – 5 мм, які на відміну від інших дуже рухливі, висмоктують сік з квіток, харчуються пилком, в результаті утворюється недорозвинена, деформована квітка.

Наголошую, що використання будь-яких хімічних препаратів в кімнатних умовах неприпустимо, оскільки в Україні не зареєстровано жодного пестициду, дозволеного для застосування у житловому чи офісному приміщенні. Тому якщо Ви хоч трохи піклуєтесь про своє здоров’я захист своїх улюбленців варто проводити за допомогою профілактичних заходів: регулярно проводьте візуальний огляд рослин для своєчасного виявлення відхилень в розвитку, ізолюйте пошкоджені від здорових, проводьте дезінфекцію посуду, при пересадці змінюйте субстрат, застосовуйте правильний полив, освітлення, періодичне підживлення.

До основних правил догляду з огляду на зменшення вірогідності розвитку захворювань рослин відносяться такі: не варто приносити в приміщення хворі рослини; не розміщувати рослини на прогонах, біля вентиляційних пристроїв, кондиціонерів, на телевізорах, близько до джерел тепла, в погано освітлених місцях, темних коридорах; вчасно видаляти зів’ялі квіти та старіючі, відмираючі листки, стебла, опалі листки.

При появі шкідників збирайте їх вручну, попелиці, щитівки, червеці зчищайте жорсткою щіточкою змоченою в сильному розчині господарського мила. Застосовуйте кількаразове обприскування рослин настоями деревного попелу (це відіграє також роль позакореневого підживлення), тютюну, червоного гіркого перцю, часнику, лимонних шкірок, гірчиці, чистотілу тощо. 

Сергій Пептюк, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків

сайт зроблено в adgrafics