Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Аграрії Хмельниччини в жовтні місяці завершили підготовку насіння та посів озимих зернових культур під урожай наступного року. Але не час зупинятися на досягнутому. Наступним етапом внутрішньогосподарського контролю є доробка і сертифікація насіння ярих культур з метою визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу.

Слід мати на увазі, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» офіційно насіння і садивний матеріал вводиться в обіг лише після його сертифікації.

Згідно до Реєстру сертифікатів на насіння та садивний матеріал визначення сортових якостей шляхом проведення польового оцінювання посівів (апробацію) здійснили 22 суб’єкти насінництва. Всього ними сертифіковано насінницькі посіви ярих культур загальною площею 4654,7 га. В тому числі, 124 гектари ярої пшениці, 842 га ярого ячменю, 6 га вівса, 100 га гороху, 2094 га сої, 1217 гектари кукурудзи та 271 га соняшнику. Крім того 1,74 гектари картоплі. Слід мати на увазі, що з даних площ суб’єктами насінництва засипано значні обсяги насіннєвого матеріалу.

Станом на 13 листопада підготовлено та отримано Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння ярих культур лише на 25 т насіння ярої пшениці.

Доведення насіння до посівних кондицій та його перевірка в найкоротші строки після збирання дає змогу попередити такі негативні явища як самозігрівання та проростання насіння; розвиток хвороб внаслідок підвищеної вологості насіння; допомагає своєчасно виявити і вжити заходи для знищення комірних шкідників, а також попередити та усунути інші негативні фактори, що можуть вплинути на якість насіння.

Згідно з чинним законодавством контроль за додержанням суб’єктами насінництва та розсадництва вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва на території Хмельницької області здійснюється спеціалістами відділу контролю в насінництві та розсадництві Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Відділ, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює не тільки державний нагляд (контроль), а й проводить консультаційно-роз’яснювальну та методичну роботу з суб’єктами господарювання і фізичними особами.

Зважаючи на обставини, звертаємо увагу керівників та спеціалістів агроформувань області, що зволікання з підготовкою та сертифікацією насіння ярих культур є невиправданим. Це може призвести в подальшому до втрат якісних показників насіння, а саме схожості. Рекомендуємо в стислі терміни провести очищення та перевірку посівних якостей насіння в акредитованих лабораторіях.

За консультаціями та додатковою інформацією з питань насінництва та розсадництва звертайтесь до спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (тел. +38 (0382) 67-41-55).

сайт зроблено в adgrafics