Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Хоча осінь традиційно вважається порою збирання врожаю, з її початком наступає відповідальний період в житті хлібороба – посів озимини. В цей час є про що потурбуватись справжньому господарю: підготовка грунту, насіння, добрива, пальне…

   Серед цього важливе місце займає підготовка насіння до посіву, зокрема протруювання. І незважаючи на не зовсім сприятливі погодні умови для посіву, аграрії області приступили до цієї роботи. Які ж тонкощі процедури протруювання насіння та на що слід звернути увагу при його проведенні щоб досягти максимального ефекту?
З озимих культур на Хмельниччині традиційно вирощують пшеницю, ячмінь, жито, часник, а останнім часом ріпак, горох, цибулю. Протруювання посівного матеріалу цих культур – це застосування пестицидів для захисту насіння та сходів від хвороб (сажкових, кореневих гнилей, снігової плісняви, лептоспоріозу, фузаріозу тощо), втрати майбутнього врожаю від яких можуть сягати до 20-30%.
   Відомо, що будь-якій недузі простіше запобігти ніж вилікувати, тому такий агрозахід є найнадійнішим та найефективнішим для майбутніх рослин. Це також своєрідний трамплін для отримання якісної продукції, який дозволяє швидко і відносно недорого поліпшити фітосанітарну ситуацію на полях, забезпечує значну окупність затрат. Крім того протруювання відповідає головному принципу інтегрованого захисту рослин: максимальний ефект досягається з мінімальним негативним впливом на навколишнє природне середовище (що при відомих змінах клімату набирає ще більшу вагомість).     При проведенні процедури протруювання слід дотримуватись таких основних вимог: заданої норми витрати протравника, рівномірного розподілу препарату по поверхні насіння та відсутність його травмування, збереження сипучості; вологість після протруювання не повинна перевищувати 1% від базисної.
   Основним показником якості виконаної роботи є повнота протруювання, яку визначають відношенням маси фактично нанесеного на насіння препарату до встановленої норми його витрати.        Ефективність протруювання залежить від організаційних, технічних чинників а також правильного вибору препарату.
   На сьогодні зареєстровано широкий спектр протравників, здатних ефективно контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через грунт та рослинні рештки. При виборі протравників слід брати до уваги їх хімічний склад: більш ефективні ті з них, які мають дві-три діючі речовини. Крім того ринок пестицидів пропонує продукти з різними назвами, проте однаковим хімічним складом (так тебуконазол, приміром, є діючою речовиною понад ста зареєстрованих в Україні торгових марок, різних фірм з різних країн), оригінальні продукти та генерики, а подекуди і фальсифікат.        Тому при придбанні протравника слід бути уважним, читати інструкції, користуватися порадами спеціалістів, консультантів та досвідчених господарів, а всі препарати, вибрані для обробки насіння повинні бути занесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
   Частина препаратів для протруювання насіння зареєстрована для регулювання чисельності комплексу грунтових та наземних шкідників, для обробки насіння можна застосовувати і засоби органічного походження – бактеріальні, цінними властивостями яких є відсутність специфічних запахів, безпечність для людей, тварин, птахів, комах та рослин. Одночасно з протруюванням насіння доцільно обробляти регуляторами росту рослин – це природні фітогормони, їх штучні аналоги чи композиційні препарати, які містять збалансований комплекс фіторегуляторів, біологічно активних речовин та мікроелементів, які дозволяють регулювати процеси росту і розвитку рослин, ефективно реалізувати потенційні можливості сорту.
   Таким чином незалежно від форми власності агроформування, площ посіву чи інших чинників господарям, які вирощують озимі культури, протруювання варто розглядати як один із найважливіших і обов’язкових елементів технології виробництва продукції, що забезпечує отримання значної прибавки врожаю високої якості.
   При здійсненні протруювання слід суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил безпеки, особистої гігієни, застосовувати справну та відрегульовану техніку, засоби індивідуального захисту, до роботи допускати навчених, проінструктованих та здорових працівників.

С. Пептюк, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків

сайт зроблено в adgrafics