Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Американський білий метелик (HyphantriacuneaDrury.) (АБМ)– багатоїдний шкідник, що пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур, особливо полюбляє шовковицю, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Його гусениці об’їдають листя на деревах, утворюючи павутинні гнізда.

   Живлячись, гусениці призводять до часткової або повної втрати листя деревом (дефоліації). При великому спалаху розмноження гусениць, посадки дерев цілком залишаються без листя, окутані білим павутинням. Втрата листя призводить до порушення процесів обміну речовин у рослинах, їх ослаблення, втрати захисної, декоративної, естетичної функції, зниження врожайності плодових культур. При дуже сильному заселенні гусениць ослаблені дерева гинуть.
   Основна ознака пошкодження – наявність на деревах білих павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гільці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2м.
   В Україні американський білий метелик дає два покоління на рік. Зимує у стадії лялечки, яка знаходиться в пухкому коконі, в ґрунті, під листям, під корою, в інших захищених місцях. Перший літ метеликів відбувається весною наприкінці квітня – на початку травня, залежно від температури повітря. Самки живуть 2-11 діб, самці 1-4 діб. Поява метеликів з лялечок відбувається неодночасно, і період льоту розтягнуто у часі та триває 20-30 днів. Метелики не живляться, літають в пошуках партнера для спарювання.

ABM3

   Відроджені гусениці починають живитись та будувати гніздо з павутини. Живлячись, скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. В процесі живлення та продукування павутини вони збільшують розміри гнізда. Починаючи з 5-го віку гусениці перестають продукувати павутину та поступово залишають гніздо. Залишаючи гніздо, гусениці розповзаються по всій кроні дерева та переходять до одиночного способу життя. В цей період вони активно харчуються листям та з’їдають набагато більше листя ніж в гнізді. Перед заляльковуванням, гусениці спускаються з дерева по стовбуру в пошуках придатного укриття. Тривалість розвитку гусениць складає 45-54 доби. Заляльковування відбувається на початку липня. Розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління. Частина цих лялечок має тривалу діапаузу, і вихід метеликів з них відбувається через рік. Літ метеликів другого покоління починається з другої половині липня,і після парування та відкладання яєць починається розвиток нового, більш масового покоління. Самки другого покоління відкладають більше яєць ніж самки першого покоління – до 2500 яєць, та гусениць в другому поколінні з’являється набагато більше, ніж в першому. Пошкодження зелених насаджень від гусениць другого покоління значно більші.
   Основний спосіб поширення – самостійне переміщення метеликів на певні відстані. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самки літають на відстані до 250 м, при сильному вітрі перенесення відбувається на більш значні відстані. Гусениці перед заляльковуванням розповзаються на 20-25 м від кормового дерева. На великі відстані американський білий метелик переноситься транспортними засобами, лісо- та пиломатеріалами, сільськогосподарськими вантажами, пакувальною тарою, іншими вантажами.
   При виявлені вогнищ американського білого метелика необхідно здійснити фітосанітарні заходи застосовуючи біологічні, механічні та хімічні заходи боротьби.
   Найбільш ефективний механічний метод. Заражені гілки можна зламати і знищити.
   У населених пунктах для знищення гусениць обох поколінь можна обприскувати багаторічні насадження біологічними препаратами (Лепідоцид-БТУ 2-4 л/га, Біоінсектицид Скарадо-М); слід зауважити, що біологічні препарати діють повільніше ніж хімічні.
   Для проведення хімічної обробки за межами населеного пункту необхідно застосовувати препарати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених в Україні на сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на боротьбу з американським білим метеликом є ( Карате 050 ЕС,к.е.0,2-0,4л/га та інші препарати) з інтервалом 7-10 днів згідно витрата робочого розчину 2-10 л на дерево залежно від розміру крони, препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки.

Головний спеціаліст відділу контролю за обігом ЗЗР О.Сторожук

сайт зроблено в adgrafics