Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Технологія вирощування сільськогосподарських культур складається з багатьох елементів, які закладають основу майбутнього врожаю. Однак важливо не лише виростити, а й зібрати урожай без втрат.

   Основним чинником, який постає перед аграрієм під час збирання врожаю – сильні та нерегулярні опади, які призводять до підвищення вологості зерна, що погіршує його кондиційні властивості, знижує його якість (а отже й ціну), та створює загрозу його збереженню.
   Кліматичні умови початку літа 2019 року є дуже нерівномірними та строкатими: спека змінюється різким похолоданням, посуха – нерівномірними зливовими дощами, що може різко ускладнити збір врожаю. Фермер не може вплинути на час та кількість опадів, але у його силах знівелювати ризики за допомогою десикації посівів.
   Найближчим часом у господарствах будуть проводити десикацію ріпаку. У Переліку пестицидів, дозволених до використання в Україні, представлена велика різноманітність препаратів. Вони мають високу ефективність на посівах ріпаку, зернових, гороху, сої, соняшнику та інших культурах.
   Агрономам необхідно пам’ятати, що застосування десикантів вимагає великої уважності та обережності, адже ці препарати є сполуками, які при порушенні регламентів застосування можуть завдати шкоди і навіть знищити прилеглі сільськогосподарські культури, городину, кущі, плодові дерева. Тому дотримання Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98 є обов’язковим. При проведенні десикації необхідно враховувати зону санітарного розриву від населених пунктів (не менше 300 м), швидкість та напрям вітру (до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (значно крапельне), не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території).
   В разі використання авіації для проведенні десикації ріпаку додатково враховують вимоги Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України. При цьому використовують десиканти, що дозволені для авіаційної обробки.
   Аграрію необхідно звернути увагу на убезпечення ураження бджіл під час проведення десикації, оскільки на час проведення цих робіт активно цвітуть липи та й інші медоноси у лісосмугах. Необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених площ письмовим повідомленням, а також через місцеві ЗМІ, розмістити в місцях масового скупчення людей (біля магазинів, зупинок транспорту, тощо) на дошках об’яв відповідні оголошення, в яких необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.
   Власники пасік в свою чергу повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.
   Обробку сільськогосподарських угідь проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.
   Використання десикантів є дуже ефективним методом збереження продукції від несприятливих погодних умов під час збирання врожаю, але й вимагає ретельного та відповідального дотримання технології застосування. Порушення регламентів застосування пестицидів тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Анна Гніздовська - головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин

сайт зроблено в adgrafics