Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Nematoda1

   Нематода картоплі – нерідке явище, знати, як боротися з нею потрібно кожному картопляреві. Часто поганий розвиток бульб і недовгу лежкість пов’язують з неякісним грунтом, суворими погодніми умовами. Але варто задуматися про такого шкідника, як нематода, яка часто вражає овочі.

   Шкідник, який псує урожай, може стати величезною проблемою, при ігноруванні зараження, з шкідником складно боротися. Цей паразит має мізерні розміри, через що, розгледіти його складно неозброєним оком, але нематода швидко поширюється, створюючи армію шкідників, які приносять шкоду не тільки бульбам картоплі, а й іншим культурам. Картопляна нематода завдає великої шкоди і присадибній ділянці.

   Золотиста картопляна нематода зустрічається частіше. Це маленькі черви, яким для продовження життєдіяльності потрібно харчуватися соком картоплі. Нематода викликає буру гниль бактеріального характеру. Якщо говорити про небезпеку шкідника, то він дуже небезпечний для пасльонових культур. Нематода картоплі може досягати міліметра в розмірах, самці і самки мають різну форму, перші мають червоподібну форму тіла, другі - круглі. Багато хто помічає нематод при викопуванні відцвілого куща картоплі, бульби якого матимуть невеликі вкраплення, що свідчить про наявність паразита. При розвитку черв’як проходить кілька форм, змінює забарвлення з білого на коричневий колір. Коричневі нематоди говорять про те, що вже добре сформовані і встигли виростити потомство, знаходячи нову форму. У формі цист вони здатні переживати холодні й морозні зими, продовжуючи перебувати в ґрунті. Відомо, що цисти не знищуються повенями чи періодами високих температур і посухи.
   Нематода швидше розмножується в супіщаних ґрунтах з високим рівнем вологості, але і інші типи ґрунту для цього їй підходять. Проблема полягає в тому, що визначити чи заражений ґрунт шкідником на перших етапах практично неможливо. Про те, що він заражений городники дізнаються на запущених етапах:
нематода картоплі призводить до повільного розвитку кущів, їх пожовтіння і масового в’янення;
листя з нижніх частин куща починають закручуватися і виглядати вкрай хворобливими;
часто кущі на зараженому грунті дають мало бульб, від трьох до п’яти;
у кореневій системі помітні відхилення, при великій кількості придаткових корінців корені стають коричневими;
картопляна нематода може проявлятися і іншими ознаками, в мережі є фото кожного симптому.
   Методи боротьби з нематодою
   Один інфікований кущ говорить про те, що пора починати війну з шкідником. Методи боротьби з нематодою можуть бути різними:
   Простий і доступний метод що попереджає їх розвиток і поширення на ділянці це чергування культур. Цей метод довів свою ефективність.
   Нематода на картоплі лікується і механічним шляхом. Заражені кущі потрібно видаляти і знищувати за межами ділянки. Грудку землі з куща збивати не можна, в ній зберігаються цисти. Знищувати інфіковані рослини потрібно за допомогою вогню.
   Ділянка , на якій ріс інфікований кущ, підлягає обробці із застосуванням сечовини.
   Ефективним варіантом вважається і знищення із застосуванням агресивних хімічних речовин. Нематода на картоплі може бути ледве помітна, неозброєним оком побачити не можна.

Види нематод


   Можна виділити кілька підвидів нематоди.
   Багатьом відома стеблова нематода картоплі, яка частіше вражає ранню картоплю. Сорт буде страждати від ураження листків і стебел, що пізніше поширюється і на бульби. Картопляні кущі можуть бути менш пишними із вкороченими міжвузлями. Уражені паразитом листя стають блідими і хвилястими. Нематода на картоплі може бути і ґрунтовою, методи боротьби з нею різні.                     Звертатися до них варто негайно. Цисти, які живуть в зараженому ґрунті, можуть розвиватися 10 років. Про наявність нематоди в грунті свідчать неприродні і нехарактерні для сорту горбки. Галові паразити вражають, насамперед, кореневу систему, виділяючи токсичні речовини. Вони призводять до утворення на кореневій системі різних наростів, які всередині зберігають личинки паразита.          Галові нематоди здатні привести до втрати врожайності швидше за все, адже вони порушують живлення рослини, закриваючи хід для споживання поживних речовин і води корінням з ґрунту.              Хвороба картоплі, викликана галловою нематодою, проявляється і зовні. Надземна частина культури стрімко в’яне і повністю гине (мал.1).
   Розглянемо деякі види нематод, здатних завдати шкоди культурним рослинам на городі і в саду. Як виглядають паразити, яку загрозу вони несуть рослинам і людині і найголовніше як розпізнати той чи інший вид шкідника ?

Nematoda3

   Золотиста картопляна цистоутворююча нематода. Цей вид паразитує виключно на рослинах з родини пасльонових, здатний вражати коріння томатів і картоплі. Розміри золотистої нематоди на картоплі неймовірно малі і непомітні для людського ока (мал.2). При розгляді під мікроскопом, можна виявити що це черв’ячок до 2 мм завдовжки, має округлу форму і золоте або коричневе забарвлення. Зараження коріння рослини відбувається після прикріплення до нього паразита, який впирскує в клітини кореня особливий секрет, що розщеплює вміст живих клітин. Потім, розм’якшені таким чином клітини, нематода поглинає. Основними ознаками зараження картопляною нематодою є насамперед пожовтіння і відмирання нижніх листків. Майже відразу помітно знижується кількість стебел у кущі на картоплі – частина в’яне, решта не виростають до нормальних розмірів, гинуть на ранніх етапах. Бульби та квітки також не утворюються або формуються занадто дрібними. Все це пов’язано з порушенням надходження води і мінеральних речовин через уражені корені. Поширення картопляної хвороби відбувається зазвичай восени: саме в цей період самки нематод утворюють стійкі структури – цисти, здатні переносити навіть найсуворіші умови і зберігаються до 10 років. Вони можуть випадково переноситися разом із залишками хворих рослин, а також з грудками землі, інструментами, дощовою водою і вітром. Викорінити нематоду досить складно, при вирощуванні на зараженому ґрунті, вона може завдати серйозної шкоди врожаю, наприклад, викликати такі захворювання картоплі, як глободероз (низькорослість рослин, деформовані листки, деформована коренева система з наростами).

Nematoda3

   Стеблова нематода має кілька видів, кожен вид здатен паразитувати тільки на одному виді рослин. Такі нематоди небезпечні для цибулі, часнику, картоплі, а також квіткових рослин – тюльпанів, флоксів, гвоздик, бегонії та деяких інших рослин. Розміри стеблової нематоди не перевищують 1,7 мм, форма тіла ниткоподібна (мал.3). Найчастіше зараження відбувається через пошкоджені ділянки кореня рослини. Потрапивши в середину, нематоди починають швидко розмножуватись, відкладаючи яйця. Головною ознакою зараження у цибулі або часнику є стан покриву. Якщо у цибулини раптово утворилась пляма яскраво-білого кольору на лусці, яке набухло і стало пухким, значить це місце активного розмноження паразитів. Якщо розглянути стебла, то можна помітити характерні потовщення і здуття, листя і квіти виходять викривленими. У найважчих випадках, рослина засихає і гине. Зрозуміти, що причина саме в стебловій нематоді, можна ще й по фарбуванню уражених ділянок: вони набувають блідий колір, який згодом буріє. Це свідчить про руйнування і відмирання клітин стебла. Поширюватись такі нематоди можуть як з допомогою цист, так і дорослими особинами, перебираючись з загиблої рослини на здорову. Цисти стеблової нематоди менші стійкі, ніж кореневої, зберігаються в ґрунті до 5 років і чутливі до високих температур, тому для запобігання розповсюдження, заражені рослини краще спалити. Стеблова нематода викликає дитиленхоз, що проявляється в деформації листя, а також пошкодження бульб, на яких утворюються характерні сірі плями.

Nematoda4

   Листова нематода - найдрібніший представник серед усіх рослинних нематод. Листова нематода не має забарвлення, а довжина тіла не перевищує 1 мм (мал.4). Дані паразити мають здатність до дуже швидкого переміщення всередині рослини, а також можуть переносити вірусні хвороби, такі як вірус кучерявості і вірус кільцевої плямистості томату. Нематоди паразитують на листках багатьох рослин, але особливо часто захворюванню піддається хризантема, суниця і томати. Зараження відбувається через пошкоджені ділянки рослин, або через продихи. Процес захворювання відразу ж проявляється на листках у вигляді сухих плям неправильної форми, розташованих безладно. Іноді такі плями мають жовтий або бурий колір. Далі слідує в’янення листя. На відміну від інших видів нематод, листова вибирає в якості притулку сухе листя, рідше ґрунт. Поширюватись вона може, перш за все через контакт із зараженою рослиною, оскільки на ній може жити і розвиватись до 15 тис. мікроскопічних особин. У ґрунті в зимовий період так само виявляються цисти нематод, тому важливо обробляти землю перед посадкою. Листова нематода дуже небезпечна для тепличних і садових рослин. Вона здатна паразитувати не тільки на листках, але й вражати стебла і навіть квіти, приводячи до загибелі рослинного організму.
   Галова коренева нематода паразитує на коренях рослин овочевих культур. Цікаво що самки цих нематод ведуть нерухомий спосіб життя, тоді як самці більші і володіють активністю до переміщення. Довжина тіла цих паразитів не перевищує 2 мм, на ранніх етапах розвитку вони мають білуватий колір, який з віком блідне і стає прозорим. Саме тому, боротьба з галовою нематодою вважається однією з найважчих бо без допомоги мікроскопа нематоду складно відрізнити від інших клітин кореня. Велика небезпека полягає у способі проникнення паразита: галова нематода протикає гострою голкою, розташованою у ротовому отворі, клітину, після чого проникає в середину тканин і поселяється в них. Рослина піддається впливу руйнуючих токсинів паразита.                         Найхарактернішими ознаками дії галової нематоди, є здуття і нарости на коренях – галли. Ці потовщення містять личинки нематод. Пагони рослини відчувають нестачу води, а тому починають відставати в рості і гинути. При огляді кореневої системи, не потрібно при вигляді здуття відразу знищувати рослину. Іноді галли можуть з’являтися від цілком нешкідливих симбіотичних організмів, наприклад, бульбочкових бактерій. Краще всього віддати частину кореня на експертизу. Поширюється галова нематода в першу чергу з грунтом, так само можливе пряме зараження через контакт кореневих систем при пересадці. Більшість рослин гинуть від дії цього паразита, однак капуста, часник, злакові культури стійкі до нематоди. Галова нематода здатна викликати мелойодогиноз, що супроводжується пожовтінням і в’яненням листя, повільним ростом рослини.

   Людмила Свіровська - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics