Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

mceclip0

   Багато городників при вирощуванні цибулевих культур постають із проблемою хворих кінчиків бадилля. До основних причин такого явища відносять дефіцит мікроелементів і якість ґрунту.                   Розглянемо, чому біліють кінчики у цибулі і часнику, та які ознаки свідчать про нестачу поживних сполук у ґрунті, як усунути таку проблему?

   Надлишкова кислотність ґрунту. Часник і цибуля на кислих ґрунтах ростуть погано. Саме тому досвідчені городники, при підготовці грядок з осені, проводять вапнування за допомогою внесення в ґрунт вапна, доломітового борошна, високих доз рослинного попелу. Але навесні цей агрозахід використовувати пізно. Якщо ці заходи не були проведені заздалегідь, а кінчики рослин побіліли, то потрібно полити кожну рослину розчином кальцієвої селітри з розрахунку 3 столові ложки препарату на стандартне відро води. Під кожен саджанець виливають по 200 мл рідини. Замість мінеральних меліорантів можна використовувати настій із попелу: розводять дві склянки попелу літром окропу, виливають склад у відро води і дають настоятися протягом доби. Отриманий розчин ретельно збовтують і використовують для поливу цибулевих і часникових плантацій з розрахунку: одне відро — на кожний квадратний метр посадок.
   Брак азотних сполук. Про дефіцит азоту в ґрунті свідчить бадилля, яке світлішає або жовтіє, а на кінчиках з’являються білі плями. В даній ситуації потрібно провести позакореневе підживлення розчином нашатирного спирту, рясно обприскати надземну частину рослин живильною рідиною (45-50 мл аптечного нашатирю на відро води). Захід доцільно запланувати на вечірній час. В якості кореневої підгодівлі використовують кальцієву селітру (3 ст. ложки розчинити у відрі води) або сечовину (1 ст. ложку розвести в 10 літрах чистої води).
   Дефіцит міді. Найчастіше нестача міді спостерігається на торф’яних ґрунтах або на грядках удобрених верхнім шаром торфу. Для усунення аномалії плантації поливають 0,1% розчином хлороокису міді (2 ч. ложки складу на відро води). Підійде для поливу під корінь і бордоська суміш, а також окремо взятий мідний купорос (1% розчин).
   Потреба в калійних добривах. Влітку цибульним культурам особливо важливий калій, присутність якого в ґрунті активізує процеси нарощування зеленої маси і формування головок. Біліють кінчики пір’я і листя, а також їх скручування свідчать про необхідність проведення калійного підживлення. З мінеральних добрив для часнику і цибулі підійде хлористий калій (цибульні добре переносять хлор). Для приготування живильної рідини на відро води використовують 3 ст. ложки препарату. Полив проводять з розрахунку 200 мл під кожен сіянець. Також можна використовувати калій-магнезію, калійну сіль, рослинний попіл. У спеку і суху погоду перед внесенням підживлень потрібне проведення планового поливу грядок. Роботи по підживленню посадок краще всього виконувати після заходу сонця. Ретельно поливають рослини під корінь, тим самим забезпечивши швидке надходження необхідного харчування.
    Тепер відомо, чому біліють кінчики у цибулі та часнику, і як усунути таку проблему.

Людмила Козерацька - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics