Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Drotianyk

   Щоб зібрати якісний урожай овочів потрібно заздалегідь подбати не лише про насіння та добрива для рослин, а й провести профілактичні роботи, щоб попередити появу шкідників. Якщо з іншими комахами можна легко впоратися за допомогою інсектицидних або акарицидних препаратів, то, борючись із дротяником, доведеться докласти зусиль.

   У довжину личинка дротяника сягає від 10 до 50 мм. У цих личинок тонке й тверде тіло, окрас якого варіює від темно-бурого до жовтого кольору. Розчавити дротяника практично неможливо. Цикл розвитку ковалика триває 5 років, личинка дротяника розвивається 3-4 роки. Небезпечним шкідник дротяник стає на другий рік життя, а на четвертому році личинка перетворюється на лялечку, і навесні з лялечки з'являється дорослий жук-ковалик. Найчастіше жуки –ковалики заселяють орні землі де росте пирій.
   Личинки дротяника знищують насіння, сходи, коріння й навіть стебла рослин. Пробурюють бульби й коренеплоди, виїдаючи в них проходи, цим практично перетворюючи їх на непридатні для зберігання й споживання.
   Зіпсувати апетит дротяникам зможуть розкладені в кожну ямку 3-4 гранули суперфосфату, оброблені інсектицидом. Для знищення дротяників рекомендують такі препарати: Актеллік 500 EC,КЕ, Карате 050 ЕС,к.е. або Децис Профі 25 WG.ВГ. Обробивши перед посадкою насіневий матеріал препаратом Престиж досягнеться зниження чисельності шкідників більш ніж удвічі.
   Але хоч би який інсектицид ви вибрали, застосовувати його можна тільки в суворій відповідності з інструкцією.
До агротехнічних заходів проти дротяників належать:

  • глибоке весняне перекопування ґрунту з ретельним знищенням личинок, лялечок і жуків-коваликів, а також бур'янів, зокрема кореневищ пирію;
  • дотримання сівозміни та висаджування у міжряддях картоплі квасолі і гороху;
  • висівання сидератів (найкраще гірчицю), що відлякують дротяників, і «працють» як природній гербіцид, стримуючи поширення пирію;
  • глибоке осіннє перекопування або відвальна оранка ґрунту перед першими морозами, що дає змогу знизити кількість дротяників на 50-90 %.

Головний спеціаліст
відділу карантину рослин К.І.Заєць

сайт зроблено в adgrafics