Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Шановні суб'єкти оптової та роздрібної торгівлі
насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів!

   Забезпечення потреб людства в достатній кількості різноманітної та якісної харчової продукції задача з нелегких. Збільшити ефективність сільськогосподарського виробництва можна завдяки науково - технічному прогресу. Одним з головних його засобів є селекція сільськогосподарських культур. Не менш важливим ніж генетичний потенціал сорту являється якість насіння. Сівба якісним кондиційним насінням, один з факторів, що складає найбільший вплив на формування як кількості так і якості отриманого врожаю.
   Слід зазначити, що саме від Вас, суб'єктів оптової та роздрібної торгівлі, значною мірою залежить успіх як великих агроформувань, що купують оптові партії насіння сільськогосподарських культур, так і простих дачників і городників, які в роздріб, для задоволення особистих потреб купують пакетики насіння овочевих, баштанних та інших культур для посіву на власних присадибних ділянках.
З метою запобігання продажу на ринках, торгових точках і спеціалізованих магазинах області насіння та садивного матеріалу з порушенням вимог законодавства в сфері насінництва та розсадництва, звертаємо увагу всіх суб’єктів оптової та роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин і кормових коренеплодів території Хмельниччини на необхідності:
- здійснювати продаж насіння та садивного матеріалу тільки сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні;

  • вводити в обіг насіння, після його сертифікації та за наявності документів, що засвідчують якість насіння. Ці документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою;
  • виховувати почуття відповідальності перед споживачем, гарантувати якість насіння та садивного матеріалу;
  • надавати покупцям відомості про насіння, не допускати порушення прав споживачів;
  • не допускати реалізації насіння та садивного матеріалу сумнівного походження, або такого, що супроводжується сертифікатами розмноженими копіювальною технікою.

   Слід мати на увазі, що згідно до ст. 29 Закону України «Про карантин рослин», реалізація насіннєвого та посадкового матеріалу здійснюється після проведення фітосанітарного контролю, який передбачає перевірку рослин та рослинної продукції на наявність шкідників, хвороб та бур’янів з метою встановлення придатності їх для продажу населенню. Проводять фітосанітарний контроль насіннєвого та посадкового матеріалів державні фітосанітарні інспектори та спеціалісти фітосанітарних лабораторій.
   Реалізація насіннєвого та посадкового матеріалу, крім документів, що засвідчують сортові та посівні якості, повинна здійснюватись і за наявності фітосанітарних документів (карантинний сертифікат, висновок фітосанітарної експертизи, акт фітосанітарного контролю).
   Недотримання вимог реалізації збільшує рівень фітосанітарного ризику, тобто підвищує можливість проникнення карантинних організмів на територію області.

За консультаціями та додатковою інформацією звертайтесь до спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
(тел. +38 (0382) 65-07-34, 67-41-55)

НА ДОПОМОГУ СУБ'ЄКТАМ ОПТОВОЇ ТА РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

(ВИТЯГ З ЗАКОНОДАВСТВА)

 

Увага! Власник насіння, термін дії Сертифікату на партії насіння якого закінчився, повторно перевіряє його в органах з оцінки відповідності уповноважених центральним органом виконавчої влади на здійснення діяльності з оцінки відповідності у сфері насінництва та розсадництва

сайт зроблено в adgrafics