Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Potato

   На часі сезон масової посадки картоплі, а як усім відомо урожай картоплі значною мірою залежить від якості садивного матеріалу. В Україні проведено велику роботу, пов’язану з визначенням ступеня виродження картоплі, тобто ураження її вірусними хворобами за різних природно - кліматичних умов.

   Підчас цієї роботи виокремлено чотири зони залежно від характеру та інтенсивності виродження картоплі - зона найменшого виродження, зона незначного виродження, зона помірного виродження та зона сильного виродження. Відповідно, було розроблено орієнтовні строки сортооновлення при використанні еліти, як вихідного садивного матеріалу. Так, для зони найменшого виродження сортооновлення слід проводити через 7-8 років, незначного виродження – 5-7 років, помірного виродження - 3-5 років, зони сильного виродження – 1-2 роки. Сільгоспвиробникам області слід враховувати, що північні райони області відносяться до зони незначного виродження, і відповідно, сортооновлення необхідно проводити не рідше ніж через кожних 5-7 років, а південні райони Хмельниччини відносяться до зони помірного виродження, тобто в них сортооновлення слід проводити частіше – не рідше як через кожних 3-5 років.
   На думку спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, купуючи картоплю насіннєву, першочергово потрібно звернути увагу чи занесений сорт до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік. Відсутність вибраного сорту в цьому Реєстрі є першою ознакою фальсифікації. Ознайомитись з Реєстром можна на сайті Мінагрополітики за посиланням http://www.minagro.gov.ua/node/25398 . Асортимент картоплі постійно оновлюється, щорічно Державний реєстр поповнюється новими сортами з кращими характеристиками, відповідаючи потребам споживача.
   Підібравши сорт, слід знайти суб’єкта насінництва та розсадництва, що має право виробництва та реалізації обраного Вами сорту. Це можна зробити шляхом пошуку в Державному реєстрі суб'єктів насінництва та розсадництва, який також розміщений на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України ( http://minagro.gov.ua/node/25851). В ньому доступні відомості, який суб’єкт, по яким сортах і в яких обсягах вирощує садивний матеріал картоплі. До відома, в Україні існує лише біля десяти картоплярських господарств.
Наступний крок при купівлі – це перевірка даних щодо Сертифікації насіннєвої картоплі (сортові і посівні якості). Перевірити наявність та чинність виданих документів можна шляхом пошуку наявності наданих на партію насіннєвого матеріалу сертифікатів в Реєстрі сертифікатів на насіння та садивний матеріал. Його можна знайти за посиланням http://minagro.gov.ua/node/25169, який теж офіційний і відкритий, і будь-який покупець споживач може отримати необхідну йому інформацію.
   Відповідно Постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2017 № 97 «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» насіннєвий матеріал картоплі супроводжують: Сертифікат, що засвідчує сортові якості та Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіннєвої картоплі.
   Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості є необмеженим. Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіннєвої картоплі становить:
- на насіння картоплі, затарене в мішки - п’ять днів;

  • затарене в ящичні піддони - 15 днів;
  • насипом - 30 днів.

   Також, насіннєвий матеріал картоплі, що реалізується, повинен супроводжуватись супровідними документами згідно ДСТУ 4013 – 2001 «Сортові та посівні якості картоплі насіннєвої. Технічні умови», зокрема «Атестатом на оригінальне насіння, елітну картоплю» - добазовий та базовий насіннєвий матеріал та «Свідоцтвом якості репродукційної сортової картоплі» - сертифікований насіннєвий матеріал, форми яких наведено в додатках В і Г даного державного стандарту.
Крім того, звертаємо увагу на те, що кожна пакувальна одиниця картоплі (ящик, ящиковий піддон (контейнер), мішок з тканини, сітчастий мішок) повинен супроводжуватись зовнішньою і внутрішньою етикеткою, на якій повинно бути зазначено:

  • назва та адреса господарства;
  • назва продукції;
  • маса нетто;
  • назва сорту;
  • категорія розмноження;
  • термін придатності.

   У випадку, якщо партію насіннєвого матеріалу протруєно проти шкідників і хвороб або застосовувались інгібітори чи стимулятори проростання, на етикетці повинна бути зазначена назва і доза препарату з надписом: «Протруєно», «Отрута», «Оброблено стимулятором (інгібітором)» і дата обробки.
   Інформація зазначена на етикетках повинна відповідати інформації зазначеній в супровідних документах.
   В зв’язку з вищевказаним, ще раз наголошуємо на необхідності перед придбанням садивного матеріалу картоплі обов’язково звернути увагу на наявність сортів, що пропонуються до реалізації, в Державному реєстрі сортів рослин придатних до поширення в Україні на 2019 рік, перевірити наявність та чинність сертифікатів що засвідчують сортові та посівні якості насіння, звірити данні занесені до супровідних документів з інформацією, що нанесена на етикетки якими марковано пакування.
   Слід зазначити, що вивезення (а відповідно і ввезення) всіх категорій насіннєвого матеріалу картоплі за межі області без карантинного сертифікату, що видається згідно з чинним законодавством, не дозволяється.
   Пам’ятайте, купуючи насіннєву картоплю невідомого походження – згодом можна отримати із нею проблеми на виході у вигляді хвороб та зниження урожайності.

сайт зроблено в adgrafics