Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

mil1

   На митному посту «Хмельницький-центральний», під час проведення фітосанітарного контролю у вантажі свіжих помідорів, який надійшов із Туреччини, було виявлено південноамериканську томатну міль.

   Вантаж з небезпечним шкідником потрапив на Хмельниччину в п’ятницю, 5 квітня. Його вага – 14 950 кг. Під час процедури перевірки імпортних об’єктів регулювання були відібрані зразки, у яких виявлено личинки південноамериканської томатної молі. Вони перебували в живому стані. На виконання статті 35 Закону України «Про карантин рослин» було видано розпорядження про повернення вантажу. Партія, що імпортувалася у цьому транспортному засобі, містила ще перець та кабачки. Власник вантажу звернувся до країни-експортера із проханням повернути усі об’єкти регулювання партії, що прибули на митний кордон України. Уражені помідори, перець та кабачки у той же день були повернені до Туреччини.

mil3
   Нагадаємо, це вже не перший випадок на Хмельниччині, коли до нас потрапив вантаж з небезпечним шкідником. Майже 20 тонн помідорів, уражених личинками південноамериканської томатної молі Держпродспоживслужба завернула до Туреччини у червні минулого року.
   Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta) – загроза для світового виробництва томатів та інших пасльонових культур. Тuta absoluta є небезпечним шкідником овочевих культур закритого та відкритого ґрунту. Батьківщиною її є Південна Америка, де в 1980-х роках вона почала завдавати немалу шкоду томатам, та швидке її розповсюдження призвело до однієї із найсерйозніших загроз світового виробництва цієї культури. У 2006 році шкідник вперше був виявлений в регіонах Середземномор’я, які є основними зонами виробництва томатів ( в Іспанії – врожайність більш ніж 4 млн. т щорічно, в Італії – більш ніж 7 млн. т, в Туреччині – близько 9 млн. т, в Єгипті – 11 млн. т).
   Основною кормовою рослиною Tuta absoluta є томат. Менш важливою є картопля. За відсутністю основних і другорядних живителів оселяються на інших рослинах з родини пасльонових, серед яких дурман звичайний, тютюн сизий, паслін лінійнолистий, паслін чорний. В латинській Америці Tuta absoluta один із головних шкідників томатів, як у полі, так і при зберіганні продукції. Ушкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Є повідомлення про втрати від 50 до 100 % урожаю томатів. На картоплі пошкоджує переважно листки. На Україні Tuta absoluta відноситься до списку А1 переліку регульованих шкідливих організмів, що відсутній в Україні, та зустрічалися випадки його занесення. В 2012 році на Херсонщині вперше виявили Tuta absoluta за допомогою феромонних пасток у двух господарствах та на території трикілометрової зони Херсонського морського торговельного порту.

mil2
   Південноамериканська томатна міль зимує в 3 стадіях: імаго, яйця, лялечки. В залежності від погодних умов може давати від 5 до 12 поколінь. В середньому самка відкладає близько 260 яєць на поверхню листків переважно з нижнього боку. Гусениці відроджуються за 4-5 днів, та в подальшому проникають у плоди томату, листки, стебла рослини, де живляться і розвиваються, утворюючи міни. За 13-15 днів гусениці тричі линяють і проходять 4 віки. Tuta absoluta залишає після себе на листках спочатку змієвидні ходи, потім плямовидні двобічні міни. Залялькування гусениць відбувається спершу у ґрунті на глибині 1-2 см, згодом заляльковуються на листовій поверхні чи у мінах. Тривалість залялькування для жіночих особин становить – 10-11 днів, а чоловічих – 11-13 днів, після чого виходять імаго. Через 1-2 дні самка випускає потужний феромон, яким приваблює самця до спарювання. Тривалість життя імаго – 30-40 днів. Листки гусениці виїдають так, що залишається лише епідерміс з верхньої та нижньої сторони, утворюючи двосторонню міну, яка має центральну камеру з розгалуженими в різні сторони ходами білого кольору, а екскременти знаходяться в нижній частині. Міни частіше бувають прозорі, скрізь які видно гусениць середніх та старших віків. На плодах гусениці роблять невеликі вхідні отвори навколо чашелистика, згодом, в результаті накопичення в них екскрементів, пошкодження стають видимими. Вхідні отвори можуть розміщуватися і в середині або нижній частинах плоду. Ходи глибокі, звивисті діаметром до 2-3 мм.     У пошкоджених місцях відбувається загнивання плоду. Сильно пошкоджені листки та стебла засихають а плоди втрачають товарний вигляд.
  Імаго: невеликий метелик, розмах крил 7,5-11мм, загальне забарвлення крил коричнювато-сіре, на передніх крилах є темні плями і штрихи без смуг, китиця на задніх крилах на кінці розширена. Вусики жовтуваті з темними кільчиками. Яйце: 0,35 мм довжиною, циліндрично-еліптичне, від молочно-білого до яскраво-жовтого кольору. Гусениця: 1 та 2 віків - вершково біла з темною головою, згодом стає світло-салатовою; а 3 та 4 віків – рожева. Гусениця перщого віку завдовжки від 0,9 мм, а четвертого – 7,5 мм. Лялечка: довжиною 4,5-6 мм, конусоподібна, зеленуватого кольору, що переходить по мірі розвитку в коричневий.
   Розповсюдження томатної молі може відбуватися з розсадою і плодами томатів та інших пасльонових культур у всіх фазах розвитку при транспортуванні, тарою. Імаго добре літає і може розповсюджуватись з повітряними масами. Проводити боротьбу з південноамериканською томатною мілью важко, це насамперед пов’язано з її біологічними особливостями. Прихований метод життя гусениць в середині листка чи плоду робить їх доступними лише для системних препаратів. Залялькування гусениць в ґрунті робить практично неможливу боротьбу з шкідником на цій стадії.

Карантинні заходи та засоби боротьби

   Садивний матеріал пасльонових та плоди слід завозити із зон вільних від Tuta absoluta. Імпорт плодів томатів та інших пасльонових культур необхідно забороняти з тих країн, де широко розповсюджений шкідник. Проводити обов’язковий моніторинг для своєчасного виявлення шкідника як візуальним методом, так і застосовуючи феромонні пастки. Важливим заходом агротехнічного методу по контролю чисельності молі є сівозміна. У відкритому ґрунті для переривання циклу розвитку шкідника, грунт утримується в чистому вигляді, за принципом чорного пару, не менше ніж 6-8 тижнів. Також у місцях поширення томатної молі необхідно уникати спільних посадок ранніх та пізніх сортів, для запобігання збільшенню періоду розвитку шкідника. Бур’яни з родини пасльонових можуть бути резерваторами томатної молі, тому потрібно проводити їх систематичне знищення, як на самих посівах, так і поза ними. Видаляються бур’яни і безпосередній близькості від заражених теплиць в теплицях і парниках для знищення лялечок томатної молі протягом 4-5 тижні проводять соляризацію (прогрівання сонцем) ґрунту. Заражені різними стадіями шкідника плоди та частини рослин, а також всі рослинні рештки необхідно знищувати. Грунтообробна техніка підлягає очищенню за допомогою промивання водою високого тиску або пару після використовувати на заселених ділянках. Також, для запобігання розповсюдження молі, увесь виробничий інвентар, пакувальний матеріал та одяг працівників потрібно ретельно перевіряти і за необхідністю очищати. Вікна, двері та інші можливі отвори в теплицях повинні бути оснащенні захисними сітками, діаметром не менше 1,6 мм. Значно знижує щільність зимуючого запасу шкідника глибока оранка ґрунту.
   Важливе місце займає хімічний метод боротьби високоефективними інсектицидами. Враховуючи швидке вироблення шкідниками резистентності, випробування інсектицидів проти томатної молі продовжуються. Найбільш використовується такі інсектициди як Децис, Ланнат, Конфидор, Матч, Лепідоцид та Актофіт. Для ліквідації вогнища томатної молі обробіток проводиться з інтервалом 10-12 днів, бажано інсектицидами різної дії з розрахунком встановлених строків очікування.

   Олександр Микитюк – заступник начальника відділу фітосанітарних заходів на кордоні

сайт зроблено в adgrafics