Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

popcorn

Для попередження невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію, а експортеру – без проблем здійснити її експорт, необхідне встановлення статусів зон, ділянок і місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів №4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон», Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів №10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме ст. 31 Закону України «Про карантин рослин».

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 №487.

Вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін.

Для офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області особа подає пакет документів, а саме:

  • Заяву про встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (Додаток №1 до наказу № 487 Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012);
  • Копію плану земельної ділянки (витяг з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • Копія документа, який засвідчує право власності або користування (втому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин».

Під час проведення процедури перевірки державний фітосанітарний інспектор проводить

  • Попередній аналіз документів, які стосуються місця виробництва або виробничої ділянки;
  • Встановлення меж буферної зони;
  • Обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, лісосмуг, візуальну перевірку рослин та інших об’єктів регулювання, які розташовані на території місця виробництва або виробничої ділянки;
  • Відбір зразків рослин, продукції рослинного походження та інших об’єктів регулювання;
  • Направлення зразків для проведення фітосанітарної експертизи у лабораторії.

Після проведення лабораторією фітосанітарної експертизи визначається фітосанітарний стан місця виробництва або виробничої ділянки.

Власник (користувач) місця виробництва та/або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, при підтриманні офіційного статусу зобов’язаний:

  • Виконувати обов’язки щодо карантину рослин та інші фітосанітарні заходи, спрямовані на попередження проникнення регульованих шкідливих організмів на територію місця виробництва;
  • Обстежувати місця виробництва та /або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, як візуально, так і за допомогою феромонних пасток та інших методів, рекомендованим державним фітосанітарним інспектором;
  • З метою знищення шкідливих організмів проводити (не рідше одного разу на рік) фітосанітарні заходи щодо знезараження складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання, які розташовані на території місця виробництва та /або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • Заносити до журналу (додаток 7), інформацію про фітосанітарний стан посівів (посадок) сільськогосподарських рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання , які вирощуються, зберігаються, вивозяться та/або ввозяться з та/або в місця виробництва або виробничі ділянки, вільні від регульованих шкідливих організмів

Підставами для видачі наказу про позбавлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, є:

  • Виявлення регульованих шкідливих організмів під час проведення процедури перевірки;
  • Неповідомлення Держпродспоживслужби про виявлення регульованих шкідливих організмів на території місця виробництва;
  • Внесення особою недостовірної інформації до журналу про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських рослин;
  • Неповідомлення особою про зміну даних, зазначених у заяві про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • Невиконання розпоряджень державних фітосанітарних інспекторів.

Наказ про поновлення офіційного статусу може бути видано не раніше, ніж через один рік після видачі наказу про позбавлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Людмила Козерацька - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics