Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Американський білий метелик – поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав'янистих, кущових та деревних культур. Це білосніжний, з шовковистим відливом метелик. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах, літає в основному вночі. Живе 8 – 10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть.

   При теплій, без опадів погоді, очікується відродження шкідника друга – третя декади травня. Гусениці, що відродилися, починають підгризати епідерміс листя. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а при відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35 – 45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам. Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках.
   Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Гусениці поїдають листя, шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.
   Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. У 1770 році вперше був описаний ентомологом Друрі. В Європу, а саме Угорщину, американський білий метелик був завезений з вантажем з Північної Америки у 1940 році. Перші екземпляри було виявлено біля м. Будапешт. До 1948 року шкідник поширився по усій Угорщині і став проникати на території інших держав Європи. В Україні американського білого метелика вперше виявлено у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове розповсюдження його в інші області країни. Поширюється американський білий метелик транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками. Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30—40 км на рік.
Поширенню американського білого метелика сприяє:

  • Глобальне потепління клімату, пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку, що призвело до розмноження цього шкідника.
  • Висока адаптаційна здатність, низький рівень обмеження чисельності шкідника ентомофагами.
  • Тривале призупинення заходів боротьби зі шкідниками у плодових садах, лісосмугах і паркових насадженнях.
  • Недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до цього шкідника.
  • Добра кормова база - доволі широке для живлення шкідника коло рослин.

   Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних вантажів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів, що надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити після проведення фітосанітарного контролю. Також для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь.
   Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.
   Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць і кладок яєць американського білого метелика. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році.
   Для ліквідації вогнищ американського білого метелика обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні.
Українськими науковцями досліджено, що у боротьбі із американським білим метеликом доцільно включати в систему заходів захисту використання інсектицидів різної дії, що рекомендовані для боротьби із лускокрилими шкідниками зокрема: Бі -58 новий – 0,8- 2 л/га; Карате Зеон 050 ЕС- 0,4 л/га; Каліпсо 480SC – 0,25 л/га; Конфідор - 0,2- 0,3 л/га; Моспілан – 0,33 кг/га; Матч- 050ЕС- 1 л/га, Номолт- 0,7 л/га.
   Інсектициди застосовують у період появи гусениць ІІ-ІІІ віків як першої, так і другої генерації. У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів Актофіт – 2 л/га та Скарадо М - 3-5 кг/га, Гаубсин -10 л/га. Застосування активних засобів захисту має бути з урахуванням антирезистентних заходів, щоб шкідник не набув звикання до будь-якого інсектициду та біологічно активних речовин.

  Віктор Заболотний - головний спеціаліст відділу прогнозування ,фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків

сайт зроблено в adgrafics