Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Цибуля - це найпоширеніший овоч, який додають до багатьох страв у всьому світі. Є безліч способів вирощування цибулі, та який би ви спосіб не обрали, ґрунт та догляд за цибулею є однаковим.

   Вирощувати цибулю можна по-різному: традиційним способом дворічної культури (перший рік посів насіння, другий висаджування малих цибулин), однорічним способом, при купівлі посадкових цибулин, або вигонка пер цибулі. Коли садити цибулю. Цибуля, як рослина, досить холодостійка, здатна витримувати заморозки від -1 °С до -3 - -5 °С. Найкращою температурою для вирощування цибулі у відкритому ґрунті є температура +12 - +26°С. Період вегетації цибулі різних сортів становить від 3 до 6 місяців. Отже, як тільки надворі буде стабільна температура, зазвичай у травні, можна висаджувати посадкову цибулю, або сіяти насіння цибулі. Підготовка ґрунту та місце для висаджування цибулі. Цибуля любить тепло і сонце. Під цибулю вибирайте сонячні ділянки городу.              v     Вибираючи місце для висаджування цибулі, дотримуються сівозміни та сумісництва на грядці. Повертати на те саме місце цибулю потрібно не раніше ніж на третій рік. Добриво для цибулі. Не можна садити цибулю там, де за рік до цього вносився свіжий гній. Грунт під цибулю перекопують восени на глибину 30 см, видаляють бур'яни і добре підживлюють. Наповесні ґрунт лише спушують граблями або неглибоко перекопують. Органічні добрива вносять восени з розрахунку 5 кг перегною, компосту або несвіжого гною і 1 кг дерев’яного попелу на 1 м2. Органічні добрива можна комбінувати з мінеральними. Мінеральні добрива посипають зверху (неглибоко), щоб розташовані у верхньому шарі ґрунту коріння цибулі могли отримувати поживні речовини. Коли сіяти насіння цибулі. При весняній посадці цибулі терміни висадки припадають на початок травня, коли ґрунт достатньо прогріється. У перших числах травня, або навіть в кінці квітня, садять дрібні цибулини діаметром менше 1 см, вони не утворюють стрілок. Трохи пізніше висаджують основні цибулинки, оптимальний розмір яких 1-2 см для некущистих сортів, 2-3 см для середньо-кущистих сортів.             Підготовка посадкових цибулин до висаджування. Цибулинки перебирають, сортують за розміром (для рівномірності сходів). У першу чергу висаджують великі, потім середні і ,нарешті, дрібні цибулини. За 3 дні до посадки посадковий матеріал прогрівають біля батареї (при температурі +25-+30 °С), якщо посадкові цибулини зберігалися у будинку при кімнатній температурі, прогрівати їх не потрібно. Потім цибулини на 10 годин замочують у розчині будь-яких комплексних добрив (1 столова ложка на 10 л води). Після того цибулини замочують на 10 хвилин у розчині мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 л води) для профілактики грибкових хвороб, після чого їх промивають і висаджують. Догляд за цибулею. Догляд за цибулею полягає у вчасних поливах, прополюванні, підживленні і захисті від хвороб та шкідників.
   Полив. Після посадки посадкової цибулі, її поливають 1 раз на тиждень в травні-червні (5-10 л на 1 м2); у липні поливи скорочують, тому що йде дозрівання цибулин, але якщо стоїть посуха, поливи допустимі, щоб не допускати в'янення. При нестачі вологи перо цибулі набуває сизувато-білого відтінку, його кінчик перегинається. При надлишку вологи перо стає блідо-зеленим.
   Підживлення. Якщо наростання пера йде повільно, цибулю можна підживити: на 10 л води 1 стакан коров'яку або пташиного посліду, 1 столову ложку мінеральних добрив. Через 2 тижні підгодівлю можна повторити. Втретє підживляють, коли цибулини стануть розміром в горіх.
   Прополювання та мульчування. При потребі видаляйте бур'яни з грядки, зрушуйте грунт між рядами. Мульчування сповільнить ріст бур’янів, і значно повільніше буде випаровуватися волога з ґрунту.
   Профілактика проти грибкових захворювань. Коли перо цибулі досягне висоти 15 см можна провести профілактичну обробку проти грибкових захворювань: в 10 л води розводять 1 чайну ложку мідного купоросу і 1 столову ложку рідкого мила. Розчином обприскують листя (0,5 л на 1 м2).
   Шкідники та хвороби ріпчастої цибулі: шийкова гниль, несправжня борошниста роса, іржа цибулі, чорна цвіль, фузаріоз, стеблова нематода, цибульна муха.
   Збирання врожаю цибулі. Цибуля готова до збирання тоді, коли припинилося утворення нового пір’я, коли перо полягло, а цибулини сформувалися й набули характерного забарвлення. Забирають цибулю з середини серпня до першої половини вересня. Якщо зі збором врожаю ви запізнитеся, цибуля відновить зростання і стане непридатною для зберігання.
Анна Гніздовська - головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин

сайт зроблено в adgrafics