Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Ні для кого зараз не секрет, що кількість бджіл на планеті стрімко зменшується з року в рік.  Багато тому є причин, але найбільш масштабною – це отруєння бджіл пестицидами.

Першому старослов'янському зводі законів "руська правда" за розграбування князівської борті (вулика) брали штраф 3 гривні (ціна 1 коня або 9 овець), а за крадіжку селянської борті - 2 гривні. За порушення межі для бортей (межі медосборної ділянки) штраф 12 гривень - такий же як за самовільне захоплення садибної землі або вбивство селянина.

А чи можуть пасічники захистити нині своїх бджіл  від отруєння пестицидами?

Що стосується пасічників, то :

  1. Пасічники  повинні провести реєстрацію пасіки за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи.(ч.3 ст.13 Закону України «Про бджільництво»).
  2. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт пасіки (ч.1 ст.13 Закону України «Про бджільництво»).
  3. Інформувати органи місцевого самоврядування, ОТГ про розташування пасіки на місцевості та або кочівлю пасіки із  направленням викопіюванням із публічної кадастрової карти України(інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєння бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України за № 9 від 30.01.2001 року).
  4. Ініціювати пасічником перед сільською, селищною радою, ОТГ про створення постійно-діючої комісії з питань бджільництва, в тому числі щодо встановлення факту отруєння бджіл    (п.4.1 Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами від 14.06.1989 року). До складу комісії входить: ветеринарний лікар, агроном суб’єкту господарювання, пасічник, представник сільської/селишної ради ОТГ.

А що стосується  керівників агроформувань, які застосовують пестициди то це:

1. Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. (Закон України «Про бджільництво»).

В допомогу як бджолярам так і товаровиробникам, коли комп’ютеризація та телекомунікація досягли такого високого рівня, некомерційна громадська організація «Гранд Експерт» створила електронний додаток  (сайт) «Гранд Експерт» - для своєчасного оповіщення громадськості про місце і термін проведення планових хімічних обробок, (у вигляді СМС-повідомлень на мобільний телефон), щоб бджолярі мали можливість прийняти захисні заходи. Щоб  взнати більш детальну інформацію про принцип роботи даної Системи Моніторингу процесу хімічних обробок рослин – необхідно зайти на сайт «Гранд Експерт».

2. Асортимент,  засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього середовища повітря нижче + 10 град.С.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні – 300м. (ДСП (Державні санітарні правила) 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України»)

3. Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами  сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь,що розташовані ближче :

  • 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;
  • 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об’єктів  природно-заповідного фонду;
  • 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм , посівів сільськогосподарських культур , що використовуються у їжу без термічної  обробки, а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт (ДСП382-96 «Авіаційне застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві.»).

І все ж таки,  якщо стався випадок отруєння бджіл пестицидами   - які дії пасічника?

  • Повідомити сільську/селищну раду, ОТГ, міськрайуправління Держпродспоживслужби, суб’єкт господарювання та звернення до органів поліції із заявою про факт отруєння бджіл;
  • Організувати невідкладне обстеження пасіки комісією із відібранням проб бджіл та рослин із слідами пестицидів для відправки зразків в лабораторію для проведення аналізів (термін відправки проб не повинен перевищувати  2 діб а при неможливості відправки – зберігати в холодильнику не більше 5 діб )
  • Із складеним комісією актом,, який засвідчує факт отруєння бджіл, лабораторним висновком,  економічною оцінкою шкоди від отруєння бджіл пасічник звертається до суб’єкту господарювання про відшкодування збитків у добровільному порядку або у протилежному випадку – із позовом про відшкодування збитків у примусовому порядку .  

В допомогу пасічника виступають страхові компанії, які пропонують  добровільне страхування бджолосімей не тільки від отруєння засобами захисту рослин а й інші ризики  - загибелі від хвороб, пожежі, крадіжки, дії стихійних явищ.

Державний фітосанітарний  інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в хмельницькій                        Костецька О.П.

області  

сайт зроблено в adgrafics