Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Озимий і ярий ріпак є основною сільськогосподарською культурою для медозбору. Однак період його цвітіння співпадає із обробкою посівів від шкідників, що негативно впливає на бджіл.

   Для обробки посівів цієї культури від ріпакового квіткоїда, хрестоцвітих блішок, попелиці, ріпакового довгоносика, ріпакового пильщика, ріпакового клопа, прихованохоботників слід застосовувати препарати, що мають найменш токсичну дію на бджіл та занесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», зокрема Біскайя (0,25 л/га), Каліпсо (0,2 л/га), Моспілан (0,12 кг/га).       Рекомендується також у фазі бутонізації-цвітіння проти капустяної совки та біланів замість хімічних обробок випускати двічі-тричі трихограму з інтервалом у 5-7 днів: вперше-на початку відкладання яєць(20 тис. особин на 1 га),у подальшому-з розрахунку 1 самиця на 20 яєць лускокрилих шкідників. Проти личинок першого покоління ріпакового пильщика і капустяного білана на посівах ріпаку може бути доцільним застосування мікробіопрепаратів.
   Для того, щоб не допустити загибелі бджіл, агроформування всіх форм власності та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з застосуванням пестицидів і агрохімікатів, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробітку через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких розташовані на відстані 10 кілометрів від оброблювальних площ.
  При цьому повідомляється дата обробки, територію і культури, що будуть оброблюватись, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через територіальну громаду або сільську раду, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській раді на території якої вони знаходяться. Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18–22) та ранкові (до 8-10) години, при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від внесеного препарату. Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Усі роботи, пов’язані із використанням пестицидів, повинні проводитися з дотриманням правил техніки безпеки та охорони навколишнього середовища. До роботи з пестицидами і агрохімікатами повинні допускатися лише особи, які пройшли відповідне навчання та отримали посвідчення і допуски на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.
   Порушення Законів України «Про пестициди і агрохімікати» та «Про захист рослин» тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.
Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні Головного Управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олійник Микола Олександрович

сайт зроблено в adgrafics