Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Pest

   Незабаром скінчиться зима і прийде весна, фермерські, колективні та інші господарства вийдуть обробляти угіддя пестицидами і агрохімікатами. Тому ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає, що потрібно дотримуватися вимог під час застосування засобів захисту рослин. Ключовим аспектом захисту рослин є обґрунтованість хімічного захисту.

   Обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися лише після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських культур агрономом та встановлення доцільності проведення хімічного обробітку, тобто коли чисельність шкідливих організмів перевищує економічний поріг шкодочинності. Не менш важливим є вибір препарату. Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів , дозволених до використання в Україні». Ні в якому разі не можна застосовувати сумнівні препарати, а лише оригінальні засоби захисту рослин.
   Звертаємо увагу на те, що чітко регламентується і відстань до житлових приміщень. Так, санітарно-захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловими приміщеннями повинна бути, при наземному обприскуванні не менше 300 метрів, а при авіаційному – 1000 метрів. Важливе правило для сільгоспвиробників: повідомляти населення про обробіток посівів. З метою запобігання отруєнням людей пестицидами, населення повинно попередньо повідомлятися, але не менш ніж за 2 доби перед початком проведення кожної хімічної обробки.
   З метою охорони бджіл, обробіток сільськогосподарських угідь проводити в ранкові та вечірні години, використовуючи для обприскування наземну апаратуру. При цьому пасіки слід вивезти не менше ніж на 5 км від поля, де проводиться обробка, або ізолювати бджіл. Для уникнення конфліктних ситуацій, бджолярі також повинні дотримуватись певних вимог: реєструвати свої пасіки та повідомляти про їх переміщення.
   Необхідно пам’ятати, що забороняється проводити хімічні обробки садів та сільськогосподарських культур у період цвітіння. Усі роботи з пестицидами проводяться у ранкові і вечірні години в тиху безвітряну погоду. При чіткому дотриманні регламентів застосування пестицидів, виконання вимог санітарних правил забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, але й охорона здоров’я населення і довкілля.

Анна Гніздовська - головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин

сайт зроблено в adgrafics