Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Sad

   Значних ушкоджень деревам впродовж зими напровесні завдають сонячно-морозні опіки. Через різку зміну температури повітря в сонячні дні та морозні ночі нерівномірно прогріваються штамби та скелетні гілки. Кора при цьому розтріскується, відстає й відмирає. Підмерзання деревини та камбію спричиняє закупорювання судин камедю, яка унеможливлює рух поживних речовин і води.

   Пошкодження морозами деревини руйнує провідну систему, внаслідок чого розвивається дрібнолистість, хлороз, молочний блиск. За сильного підмерзання деревини рослини можуть загинути.
   Для нормального росту та розвитку рослин важливе значення має їхнє забезпечення поживними речовинами органічного та мінерального живлення. Життєво важливими є макроелементи - азот, фосфор, калій, з мікроелементів - хлор, бор, молібден, сірка, кальцій, магній, залізо, марганець, цинк, мідь. Дефіцит елементів зумовлює погіршення фізіологічного стану рослин, що проявляється у пригніченні росту, осипанні плодів та листя, зменшенні приросту пагонів, зміна забарвлення листя. Буває, що дерева погано ростуть, мають чахлий вигляд. Такі симптоми також можливі через вирощування їх на непридатних грунтах, висаджування у низинних місцях, із близьким заляганням підгрунтових вод або на схилах, де більша ймовірність ушкодження рослин морозно - сонячними опіками. Не рідко доводиться оновлювати свій сад.
   Як вірно вибирати саджанці плодового дерева?
   Купивши посадковий матеріал на ринку, ви ризикуєте отримати дерева, або кущі зовсім не тих сортів, на які розраховуєте. Крім того, саджанці можуть не прижитися, якщо після викопування довший час стоять на ринку з оголеною кореневою системою, або були викопані давно та ще й з листям (якщо це восени). Щоб убезпечити себе від шахрайства і недобросовісності продавця, придбайте посадковий матеріал вирощений у розплідниках і на який є документ про походження даного матеріалу. Так ви будете впевнені, що садите якісні дерева районованих сортів.
   Купуючи саджанці яблуні і груші на ринку, зверніть увагу на наявність щеплення. На відстані 10-15см від кореневої шийки на стовбурі повинен бути наріст. При цьому сам стовбур буде викривлений в цьому місці. Якщо вам пропонують саджанець без відповідних ознак, це означає, що вас хочуть ошукати, продавши не щеплений сіянець. Якщо вибирати саджанці сливи або вишні, то вони дійсно можуть бути як щеплені так і кореневласні.
   Також зверніть увагу на кореневу систему рослини. Вона повинна бути пружною, добре розвиненою. Необхідно оглянути коріння на наявність вузлів, або круглих потовщень. Якщо воно є, то дерево заражене кореневим раком. Обов'язково огляньте стовбур. Ушкодження у вигляді дрібних подряпин йому не страшні, і з часом вони заростуть. Але, якщо пошкодження займає більше половини окружності кори, то воно посадці не підлягає.
   Багато хто вважає, що чим більший саджанець тим краще. Це поширена помилка. Дерева трилітки, приміром, приживаються важче і ростуть набагато повільніше. Оптимальним варіантом для садівника будуть дворічні деревця, які найкраще «відчувають» себе після посадки. Висота однорічних зерняткових має бути 120-130см, а кісточкових - 140-150см. Якщо рослини нижчі вказаного розміру, це вказує на неправильний догляд за саджанцями. Якщо саджанці занадто високі, це говорить про запізнілий полив, або підживлення.
   Дотримуючись вищевикладених порад ви висадите саме такі саджанці, які при відповідному догляді даватимуть максимальні врожаї.
Людмила Козерацька - головний спеціаліст відділу карантину рослин

сайт зроблено в adgrafics