Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Prot1

   Досягти високого рівня урожайності та якості сільськогосподарської продукції можливо лише за умови інтенсифікації виробництва, ключовою ланкою якого є застосування інтегрованого захисту посівів від хвороб, шкідників та бур’янів.

   Шкідники та хвороби загрожують сільськогосподарським культурам протягом усього періоду росту і розвитку. Негативного впливу зазнають усі частини рослинного організму. Ґрунт є життєвим середовищем різних видів комах, кліщів, напівсапрофітних грибів, які пошкоджують висіяне насіння або спричиняють його пліснявіння. Сходи рослин, що появляються рано навесні, приваблюють багато шкідників, які шукають їжу після перезимівлі. Молоді рослини уражуються збудниками хвороб, що призводить до зрідження посівів. У міру росту культури появляються нові види шкідників та поширюються хвороби. Особливо великих втрат урожаю завдають бур’яни, їм властива краща пристосованість до виживання у боротьбі за життєвий простір та джерела енергії, ніж культурним рослинам.
   Для ефективного запобігання втратам врожаю необхідне планове управління агроценозом. Система захисту рослин становить досить складний технологічний процес і здійснюється послідовним проведенням комплексу агротехнічних заходів, спрямованих на підвищення продуктивності рослин з урахуванням впливу їх на шкідливі організми та спеціальних хімічних прийомів боротьби із шкідниками, хворобами і бур’янами.
   Важливе значення в боротьбі із хворобами ярих зернових культур має знезаражування насіння. Протруєння посівного матеріалу – обов’язковий профілактичний захід, тому визначати його доцільність за спеціальними критеріями не потрібно.
   Протруювання насіння дає змогу знищити зовнішню та внутрішню насіннєву інфекцію, захищає проростки та сходи від ураження патогенами при застосуванні препаратів фунгіцидної дії та від пошкодження шкідниками у разі використання інсектицидів.
   Протруюванням досягається знезараження насіння від збудників зовнішньої інфекції (твердої, стеблової та карликової сажок, ріжків, пліснявіння) та внутрішньої (летючої сажки, фузаріозів), захист проростаючого насіння та проростків від ураження в ґрунті збудниками стеблової та карликової сажок, кореневих гнилей, підвищення польової схожості. Крім того, протруйники з широким спектром дії забезпечують захист сходів від таких небезпечних хвороб як борошниста роса, іржа, септоріоз та інших плямистостей.
   Сучасні препарати досить ефективні проти комплексу хвороб. Передусім йдеться про ті, які насамперед використовують на насіннєвих посівах та на посівах при вирощуванні за інтенсивною технологією. Вибір протруйника залежить від призначення посіву, характеру і ступеня ураження насіннєвого матеріалу, а також від матеріально-технічного стану конкретного господарства.
   На сьогодні в Україні для захисту зернових зареєстрований широкий спектр протруйників, які здатні контролювати комплекс хвороб, збудники яких передаються насінням, через ґрунт та рослинні рештки. Всі вони належать до системної або контактно-системної дії, містять одну чи декілька діючих речовин. Контактні фунгіциди знищують фітопатогени, які знаходяться на поверхні насінини та у ґрунті, системні – абсорбуються тканинами насіння і знищують внутрішню інфекцію.
   При виборі протруйника, в першу чергу необхідно звертати увагу на спектр його дії, вміст діючих речовин, тривалість захисного ефекту видовий склад збудників хвороб.
   Високий захист від пліснявіння, сажкових хвороб, кореневих гнилей, плямистостей сходів поєднують комбіновані препарати: Вінцит 050 CS, к. с. – 1,50 – 2,0 л/т, Вінцит Форте SC к.с. – 1,0-1,25 л/т, Вітавакс 200 ФФ, в.с.к. 2,5-3,0 л/т, Кінто Дуо, к.с. – 2,0-2,5 л/т, Ламардор Про 180FS, т.н. 0,5-0,6 л/т, Ламардор 400 FS, т.н. – 0,25 л/т, Максим 025 FS, т.к.с. – 1,5-2,0 л/т, , Максим Стар 025 FS, т. к. с та інші.
   Для необхідності сучасного захисту зернових створено і зареєстровано в Україні новітні інсекто-фунгіцидні протруйники:
Селест Топ 312,5FS. т. к. с., з нормою 1,0-2,0 л/т.
Юнта Квадро 373,4 FS , т.к.с. в нормі 1,5-1,6 л/т.
Нупрід Макс, т.к.с. – за норми 2,5 л/т.
При передпосівній обробці насіння, щоб запобігти заселенню рослин шкідниками на ранніх стадіях розвитку, до фунгіцидів протруйників рекомендовано додавати один із інсектицидів : Ін Сег, в.г. – 0,75 кг/т, Рубіж – 2,0 л/т, Фосфамід, к.е. – 2,0 л/т.

   Не менш важливим заходом є обробка перед посадкою різними препаратами насіннєвого матеріалу картоплі та розсади овочевих культур. Від комплексу хвороб (парша звичайна, суха гниль, фомоз) та ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів і колорадського жука) рекомендується обробити насіннєві бульби за 2-3 дні до посадки препаратами: Престиж 1 л/т бульб., Серкадіс 0,2-0,25 л/т бульб (інноваційний фунгіцид для обробки насіннєвих бульб картоплі проти ризоктоніозу).
Застосування регуляторів росту при підготовці насіння до сівби збільшує енергію проростання та польову схожість насіння. За рахунок передпосівної інкрустації насіння регуляторами росту врожайність зерна зростає на 2-3 ц/га.
   Для досягнення максимального ефекту протруйника діюча речовина повинна рівномірно наноситися на насінину, що забезпечується належною технологією обробки та якістю протруювання, першочерговими умовами якого є використання насіннєвого матеріалу з високими сортовими і посівними властивостями.
Доцільно проводити протруєння із зареєстрованими стимуляторами росту. При цьому норма витрати протруювачів зменшується на 20%.
   При виборі протруйника необхідно керуватися спектром його фунгіцидної дії та результатами фітоекспертизи насіння, яку проводять лабораторії діагностики і прогнозів, що дозволяє забезпечити економію до 30-40% дороговартісних препаратів. Слід пам’ятати, що за тривалого використання одних і тих же протруйників патогени набувають резистентності до них. Тому протруйники слід чергувати.
   Для досягнення максимально можливих результатів у рослинництві вкрай необхідно не лише придбати якісні засоби захисту рослин, але і правильно підібрати їх, враховуючи особливості кожного конкретного поля та індивідуальних потреб обраної культури.
   Всі роботи з протруєння насіння виконують з суворим дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами. Слід використовувати лише ті препарати, які офіційно зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та придбані в офіційних дистриб’юторів засобів захисту рослин.
   Слід пам’ятати, що обробка насіння перед посівом дає змогу захистити рослини на перших етапах органогенезу (проростки, сходи і молоді рослини у фазу кущення). На пізніх етапах за епіфітотійного розвитку хвороб без обробки фунгіцидами уникнути втрат урожаю неможливо.

Головний спеціаліст відділу фітосанітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олійник Микола Олександрович

сайт зроблено в adgrafics