Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Діяльність суб’єктів аграрного господарювання щодо виробництва, зберігання, транспортування або використання насіння і садивного матеріалу визначена Законом України «Про насіння і садивний матеріал» від 26 грудня 2002 № 411-IV із наступними змінами та доповненнями, а також виданими на його розвиток підзаконними нормативно-правовими актами.

   В статті 13 Закону закріплені права суб’єктів насінництва та розсадництва, а саме:
- на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками;
- вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.
    Особливості реалізації зазначеного права суб’єктами насінництва та розсадництва визначені в Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 жовтня 2016 р. № 365 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 1 листопада 2016 р. за № 1413/29543).
    Під правом на перевагу розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (за місцем розташування посіву), інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.
   Головне управління нагадує виробникам насіння про необхідність дотримання Порядку узгодження розташування посівів.
Рекомендуємо узгодити питання не висівання споріднених перехреснозапильних рослин (тритикале, кукурудзи, жита, соняшнику, ріпаку, сорго, гірчиці, редьки олійної, суріпиці, рицини, рижію, маку олійного, льон-довгунця, бобів, вики озимої, люпину, багаторічних бобових, злакових трав, буркуну, суданської трави, могару) з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатись угода про не висівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.
   У разі надходження план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, Головне управління протягом 7 робочих днів з дати надходження повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що їх подали, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.
   Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.
    Для реалізації вказаного права, рекомендуємо подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області не пізніше 1 березня 2019 року план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, за адресою: 29013 м. Хмельницький, вул. Шевченка 53.
   Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва, за телефоном: (0382) 67-41-55. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48, е-mail: seed&Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

   Довідково: Відповідно до ч. 5, 6 ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», ст. 18, 19 ЗУ «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції», п. п. 7 - 9 Загальних вимог до здійснення переробки, утилізації, знищення або подальшого використання вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2001 року № 50 - 29.01.2019 набрав чинності Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20.12.2018 № 613«ПОРЯДОК знищення насіння, яке не може бути використане на посів, продовольчі, кормові та інші цілі, та садивного матеріалу, який не може бути використаний для створення багаторічних насаджень або в інших цілях», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 січня 2019 за № 22/32993.
Ознайомитись з Наказом можна за посиланням
   Процедурою знищення насіння та садивного матеріалу передбачено, що у разі прийняття рішення про необхідність знищення насіння, власник цього насіння звертається із Заявою, за формою згідно до додатку 1 Порядку до територіального органу Держпродспоживслужби. На території нашої області - до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics