Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

sad2

    Вирощування якісної плодово-ягідної продукції заняття не з легких: потребує спеціальних знань, умінь, досвіду, значних грошових вкладень і цілорічної уваги, проте в Новоушицькому районі цією справою займаються чимало господарів. Останнім часом інтенсивних садів висаджено 221,5га, в основному це посадки яблуні, крім того біля 10 га займає груша, 8 – слива, в ТОВ «Сади Дністра» вирощують близько 60 га горіха волоського.

   Дедалі більше селян займається відновленням, омолодженням, ремонтними посадками плодових на своїх садових паях, вирощуванням підщеп, розсади суниць, саджанців кущових та деревних порід на продаж та висаджуванням в особистих господарствах сортів багаторічних насаджень інтенсивного типу. Проте нерідко розвиток інтенсивного садівництва утруднюється природними чинниками, серед яких серйозним є періодично повторювані суворі періоди взимку, що приносять велику шкоду садам і плодовим розсадникам, насадженням суниці, малини, винограду тощо.              Пошкодження плодових рослин морозами на території новоствореної об’єднаної територіальної громади тією чи іншою мірою трапляється майже щороку, приміром у третій декаді січня 2014 року мінімальна температура повітря сягнула позначки -20,8 С, у грудні опускалася до -16, на початку 2018 року було зафіксовано -21 С в повітрі, а на поверхні грунту -24,7 (за даними Новоушицької агрометеорологічної станції). Невтішні прогнози у цьому відношенні і на новий 2019 рік. Крім того, часто спостерігається загибель квіткових бруньок, бутонів, квіток і зав'язі в період ранньовесняних заморозків, що в окремі роки значно знижує урожайність і якість плодів і ягід. До найнебезпечніших зимових пошкоджень багаторічних плодових насаджень відносяться сонячні опіки кори, камбію, деревини, морозобоїни стовбура і скелетних гілок, а зрідка і кореневої системи. Найчастіше уражуються морозами саджанці в розсадниках та молоді дерева в садах в перші роки після їх висаджування.
   Надземна частина дерев може пошкоджуватись морозами внаслідок їх обприскування під зиму мінеральними емульсіями, обмащування різними оліями, нафтопродуктами та іншими речовинами для відлякування зайців, полівок і інших гризунів, що в зимовий період наносять великої шкоди, особливо розсадникам і молодим насадженням.
   Великий вплив на перезимівлю чинять місцезнаходження угідь, напрямок схилу, тип грунту та система його утримання, наявність захисних насаджень, догляд за надземною частиною рослин тощо. На понижених, погано провітрюваних ділянках плодові дерева страждають від морозів більше ніж на рівнинних чи невисоких підвищеннях.
   На пологих північних схилах і рівних ділянках в морозні періоди пошкодження трапляються менше ніж на південних і південно-західних, де в літній період умови водного режиму менш сприятливі. Крім того на південних і південно-західних схилах спостерігається більш різке коливання температури, що сприяє появі уражень. Пошкодження насаджень взимку спостерігається як в умовах недостатнього зволоження так і в понижених місцях за надлишкової вологості грунту. В умовах недостатнього зволоження багаторічні трави, посіяні в міжряддях, забур’яненість понижають зимостійкість плодових, мульчування ж пристовбурних смуг - навпаки. Відсутність снігового покриву в поєднанні з нестачею вологи сприяє глибокому промерзанню грунту і ураженню коренів молодих і плодоносних дерев яблуні, груші, вишні, сливи а тим більше абрикоса та персика. В малосніжні зими від морозів страждає суниця, а в роки з різкими коливаннями температури і посадки малини, смородини. Для попередження зимових пошкоджень необхідно застосування прийомів, регулюючих тривалість ростових процесів, що забезпечують можливість раннього початку вегетаційного періоду та своєчасного його припинення з послідуючим переходом рослин в стан спокою.        Важливе місце в цій проблемі займає підбір морозостійких сортів плодово-ягідних культур. Збалансоване мінеральне удобрення, особливо фосфорно-калійне, створює кращі умови для розвитку рослин, підвищуючи їх зимостійкость.
  Важливими прийомами підвищення стійкості до несприятливих умов перезимівлі плодових є утримання грунту в садах під чорним паром і полив (до речі в сільгосппідприємствах району організовано дороговартісне краплинне зрошення на площі 78.6 га). В підвищенні морозостійкості молодих дерев важливу роль також відіграє формування крони: дерева з плоскою кроною більш стійкі до низьких і перемінним температур ніж з округлою, загущення крони та сильна омолоджуюча обрізка в рік з наступним морозним періодом теж сприяє зниженню морозостійкості.

sad3

   Для захисту штамбів і основних скелетних гілок варто застосовувати осінню побілку їх водноемульсійними фарбами, вапном, білою глиною (господарі ж традиційно застосовують весняне обмащування вапном, що відіграє більше декоративну функцію ніж захисну) з добавлянням репелентів або обв’язування полімерними сітками, папером.
   В системі заходів збереження врожаю і відновлення пошкоджених морозами дерев важливе значення відіграє вчасне і якісне проведення регулювання чисельності шкідників і збудників хвороб. Навесні слідом за обрізкою всі пошкоджені місця потрібно очистити від відмерлої кори і замастити садовим варом або олійною фарбою.                  Використання пестицидів на основі мінеральних масел (Препарат 30В тощо) не бажане. До настання фенофази Зелений конус провести обприскування інсектофунгіцидними препаратами типу Брунька, РК проти комплексу шкідливих організмів, до відокремлення бутонів застосувати обробку одним з мідних фітосанітарних засобів.
   Таким чином, регулюючи умови вирощування, підбираючи стійкі до несприятливих чинників середовища сорти і підщепи, організовуючи правильний догляд за рослинами та утримуючи угіддя в належному фітосанітарному стані можна частково знизити вплив несприятливих умов перезимівлі плодово-ягідних культур.

Сергій Пептюк
головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

сайт зроблено в adgrafics