Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Спеціалісти в сфері фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживлужби в Хмельницькій області спільно з спеціалістами агроформування систематично проводять обстеження посівів озимих культур.

   За даними Департаменту агропромислового розвитку, екології та природніх ресурсів Хмельницької ОДА в області під врожай 2019 року посіяно озимих на зерно 245,4 тис.га., в доброму стані -174,1 тис.га.- 71%; в задовільному стані- 63,5 тис.га.- 26%; слабкі та зріджені- 7,4 тис.га.- 3%. Озимого ріпаку посіяно і отримано сходів -72,6 тис.га., в доброму стані 47,2 тис.га. 65 %; в задовільному стані 23,2 тис.га. 32 %; слабкі та зрізжені 2,2 тис.га.- 3 %.

   У зимовий період спеціалісти ведуть спостереження за розвитком, поширенням мишоподібних гризунів. При проведенні вибіркових обстежень на озимих посівах спеціалістами виявлено часткову загибель шкідника, що складає 25-50 %, цьому посприяли погодні умови зимового періоду (коливання температур повітря, опади у вигляді снігу, дощу, утворення льодової кірки, танення снігу під час відлиг та заливання нір і ходів водою) та проведенні захисні заходи в осінній період.

   При вибіркових спостереженнях чисельність мишоподібних гризунів становить: у посівах озимих зернових (обстежена площа 4578 га., при заселені 20% площ), від поодиноких нір до 1,0 жилих колонії га.; у посівах озимого ріпаку (обстежена площа 426 га., при заселені 18 % площ) від поодиноких нір до 1,0 кол.га; у посівах багаторічних трав ( обстежена площа 100 га., при заселені 100 % площ) -2 жилих кол.га.

   Крім того, згідно методики, 25 січня цього року, спеціалісти фітосанітарної безпеки у Волочиському, Кам’янець-Подільському, Старосинявському, Староконстянтинівському, Полонському, Теофіпольському районах провели на площі 4579 га. зимовий моніторинг озимих культур з відбором монолітів за експрес методом. Обстеження показали, що стан перезимівлі озимих культур добрий. Рослини озимих зернових культур перебувають у фазі 3-й листок-кущення, мають добру регенеративну здатність при їх відрощуванні. Відсоток живих рослин становить 98-100 %, загиблих 0-2 %. На листках рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, кореневих гнилей, септоріозу 1-2,5% з розвитком хвороби 0,5%. Враховуючи запас інфекції за сприятливих погодніх умов навесні, у період відновлення вегетації, зокрема відносної вологості повітря 85 % та помірної температури 16-220 С, що є оптимальною для розвитку хвороб слід очікувати розвиток і поширення хвороб від помірного до епіфітотійного. Такі посіви потребуватимуть фунгіцидного захисту.

   Другий відбір проводиться 23 лютого, третій – 10 березня. Якщо умови перезимівлі несприятливі, може знадобитися додатковий відбір проб. З цією метою використовують декілька перевірених методів: монолітний, водний метод (прискорений), метод цукрового розчину, метод забарвлення тканин, оцінювання за конусом наростання, донський метод.

metoda

Водний метод

Головні спеціалісти відділу прогнозування,

фітосанітарної діагностики та

аналізу ризиків                                                                В.Заболотний, О.Костецька

сайт зроблено в adgrafics