Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Falsh

Питання фальсифікованих ЗЗР стоїть дуже гостро, адже воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно безпечними для споживання. Фальсифіковані пестициди становлять особливу небезпеку, оскільки інформація про їхню небезпеку відсутня або обмежена, дія — непередбачувана, а завдана шкода — істотна та тривала.

Підробки пестицидів можуть мати різні форми і походження:

–  Відсутність діючої речовини в імітації  препаративної форми.

– Зниження вмісту діючої речовини.

–  Продаж замість препарату невідомих речовин.

–  Продаж низькоякісних копій під назвою препарату.

До того ж фальсифіковані пестициди, навіть за наявності діючої речовини, аналогічної тій, що є в оригінальному препараті, містять неперевірені допоміжні речовини (стабілізатори, ад’юванти, барвники тощо) невідомого походження, що можуть утворювати непередбачені шкідливі сполуки! Тому фальсифіковані пестициди не лише неефективні, а й майже завжди призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди! Економія на придбанні підроблених пестицидів приносить істотні матеріальні збитки!

Наслідки застосування фальсифікованих пестицидів:

– Часткове чи повне знищення врожаю.  

– Відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів.

– Загибель культури.

– Забруднення зовнішнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод.

 – Погіршення родючості ґрунтів.

– Вирощування непридатної до споживання сільськогосподарської продукції, забрудненої залишками заборонених шкідливих речовин та домішок.

– Шкода здоров’ю людини під час внесення препарату.

– Порушення репродуктивної функції  людського організму,  необоротний розлад імунної та нервової систем,  вроджені каліцтва.

– Суттєві матеріальні збитки.

–  Зіпсована репутація сільгосптоваровиробника, як постачальника якісної та безпечної продукції тощо.

При цьому основна небезпека криється в тому, що наслідки застосування фальсифікату неможливо спрогнозувати! Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї!

Кілька слів хотілося б сказати щодо трактування питання безпечності ЗЗР для людини та довкілля. Усі без винятку пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки. Після отримання Свідоцтва про державну реєстрацію їх можна вважати безпечними для людини та довкілля. Фальсифіковані ж пестициди, відповідно, не проходять державної реєстрації, їх не перевіряють на безпечність, отже, вони є такими, що їх можна вважати потенційно небезпечними як для організму людини, так і довкілля. 

Способи захисту від підробок:

  • купувати пестициди потрібно лише в офіційних дистриб’юторів, у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів і можуть гарантувати продаж саме оригінального продукту.
  • постачальники ЗЗР повинні мати сертифікати відповідності на продукцію, що реалізується. Тому завжди під час купівлі ЗЗР слід обов’язково вимагати від продавця сертифікат якості на продукт і касовий (товарний) чек із зазначенням такої інформації: назва підприємства або прізвище продавця; найменування товару; ціна та кількість товару; дата продажу.
  • упаковка має бути заводською, а не кустарною. Особливу увагу слід звертати на наявність голограм (оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки), захисних плівок, номерів партій, спеціальних позначок на кришці тощо.
  • інформація на етикетці має бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номера партії; ваги або об’єму; дати виготовлення та терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування. Етикетка повинна міцно кріпитися до упаковки.

   Окрім цього, світові виробники та постачальники пестицидів застосовують загальноприйняте у світі обов’язкове маркування своєї продукції шляхом нанесення номера партії та дати виробництва на упаковці, етикетці чи закрутці. Це дуже дієвий елемент захисту, особливо коли уважно порівняти дату виробництва препарату, вказану на упаковці, з датою виробництва тари, що зазвичай вказується на її дні. Якщо дата на дні тари стоїть пізніша за дату виробництва пестициду, то перед вами фальсифікат.

 Принагідно зауважимо, що найбільше виявляють фальсифікованих пестицидів саме для роздрібного продажу населенню (інсектициди для боротьби з колорадським жуком на картоплі та шкідниками садів і овочевих культур), а також аналоги відомих світових брендів. Тобто ті препарати, що широко рекламують і мають стабільний попит і збут.

В даний час використання фальсифікованих препаратів – одна з найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин.

Пам’ятайте: підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв.

 

Головний спеціаліст відділу

фітосанітарних  заходів на кордоні                                       Корогода М.Ф 

сайт зроблено в adgrafics