Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

   Ефективні способи боротьби з травневими жуками, точніше, з їх білими личинками ось вже багато років хвилюють велику кількість садівників та городників. Нескінченне поїдання цим незнищенним шкідником картоплі, моркви, столового, кормового буряка, полуниці, коріння дерев і інших садових рослин, часто викликають у власників земельних ділянок масу проблем і душевних розчарувань.

   Для початку варто трохи докладніше розповісти про цих самих личинок і про те, як відіб'ється на ваших садових угіддях їх масове проживання. Не виключено, що деякі дачники досить поверхово ставляться до існування на своїй ділянці настільки серйозного шкідника.
Навесні, коли на березі з'являються листя, з'являються і хрущі. Самка такого жука відкладає яйця в землю. З'явилися на світ личинки і напротязі свого злісного існування будуть знищувати посадки овочів і ягід, не шкодуючи вашої праці. І оскільки щелепа у такого шкідника неймовірно сильна, то йому без особливих зусиль вдається перегризати навіть потужні коріння 6-7 річних дерев. Однак, улюблені ласощі ненаситного "гризуна" – коріння суниці. Якщо ви помітили, що багатолітня декоративна рослина або кущ суниці помітно відстають у розвитку або в'януть – викопайте їх. Цілком ймовірно, що серед коренів рослини ви виявите білих, з темною головою і шістьма коротенькими ніжками личинок хруща.

hrysh4lychunka

  Протягом довгих років вчені, та й самі садівники-городники шукали максимально ефективні методи боротьби з личинками хруща, і не так давно  відкрили вельми неприємну для личинок травневого хруща особливість: виявляється, цей шкідник терпіти не може високої концентрації азоту!

Азот – проти личинок хруща

  Більшість фахівців зійшлися в думці, що кола, навколо стовбурів садових дерев необхідно засівати білою конюшиною. Така міра захисту від шкідника обумовлена тим, що  численні бульбочкові бактерії, які живуть на коренях білої конюшини, поглинають азот з повітря і синтезують білки. В результаті чого азот, що накопичився в ґрунті, робить її нецікавою для проживання ненажерливих личинок жука.  Скориставшись цим методом, можна дуже легко позбутися від надокучливого шкідника, тим самим поліпшуючи смакові якості і зовнішній вигляд плодів що ростуть на дереві. До того ж, посаджена біля основи садових дерев конюшина сприятиме постачанню їх азотом і витіснення бур'янів.

Вилов дорослих хрущів

   Найбільш розумний і ефективний метод боротьби – це своєчасний вилов дорослих хрущів. Якщо враховувати, що одна самка жука здатна відкладати до 70 яєць, розумність такого способу стає, досить обґрунтованою і зрозумілою.

Щоб зловити жуків, можна використовувати наступні варіанти.

Спосіб №1. Світлова пастка

  • заздалегідь підготуйте неглибоку ємність, обмащену з середини  липкою рідиною (наприклад, таз, обмазаний солідолом);

  • на дно ємності помістіть яке-небудь джерело світла і чекайте темряви;

  • з настанням темного часу доби виставте "світлову пастку" на відкриту місцевість, щоб настирливий ворог міг бачити її здалека, в такій пастці може виявитися маса нічних метеликів-совок, тобто врятуєте від гусениць капусту, буряк та багато інших рослин.

Спосіб №2. Клейова пастка

  • Купіть в магазині клейку  стрічку, призначену для мух, і нанесіть її на газету. Жуки прилипнуть до неї миттєво.

Спосіб №3. Природні вороги

  • Виявляється, личинки хруща – улюблені ласощі їжаків. Тому, якщо є така можливість, заведіть на своїй ділянці таку «колючу зброю».

  • Наявність на вашій ділянці шпаківень обов'язково приверне до себе увагу шпаків, які також є серйозною загрозою для білих ненажерливих личинок.

Хімічні методи боротьби    

Актара 25WG.ВГ. Засіб від личинок хруща. Діюча речовина – тіаметоксам 250 г/кг. Це інсектицид контактної та кишкової поразки. Випускається у гранульованому вигляді, можна вносити відразу в грунт або готувати розчин.

Результат після застосування препарату настає протягом години, а вже після доби абсолютно всі шкідники гинуть. Застосовується в будь-який час року іпри будь-якій погоді, вологість також не впливає на властивості препарату. Антихрущ, КС.Діючі речовини  (імідаклоприд 100 г/л + біфентрин,100 г/л). Випускається у формі концентрату суспензії. Для захисту картоплі слід обприскувати рослину перед посадкою розчином 10 мл речовини на 5-10 літрів води.

Для захисту капусти і томатів робиться розчин 10 мл речовини на 3 л. води, перед посадкою кореневища замочуються в розчині на 1 годину, залишки рідини розчиняють в 10 л. води і використовуються для поливу культури.

Для захиступлодово-ягідних дерев готується розчин 10 мл речовини на 5 л. води (вистачає на 0,2 сотки), розчином слід рясно поливати під корінь. Саджанці простих дерев обробляються також під корінь розчином 10 мл речовини на 3 л. води.

 

Способи профілактики

   Щоб уникнути або не допустити повторного зараження личинками травневого хруща, не забувайте проводити своєчасну профілактику грунту. Якщо рослини на вашій ділянці ще не пошкоджені, то можна скористатися наступними профілактичними способами:

  • полийте суницю розчином нашатирного спирту в пропорції: 1/2 ложки спирту на 10л води;

  • добре замульчуйте грунт.

  Отже, якщо на початку дачного сезону ваша ділянка буде піддана атаці хрущів – не зволікайте і зробіть настирливому шкіднику гідний опір, скориставшись запропонованими рекомендаціями.

Головний спеціаліст відділу прогнозування

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків                        О.Звезда

сайт зроблено в adgrafics