Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Засоби захисту рослин умовно можна поділити на три групи: оригінальні препарати, що виробляються компаніями-оригінаторами, які створюють нові продукти та постачають їх на світові ринки, генерики (препарати, виготовлені з діючої речовини, патент якої закінчився) та підробки, фальсифікат - свідомо підроблена продукція, яка має приховані властивості, інформація про які є завідома неповною чи недостовірною.

Fals4

Пестициди, що реалізовуються в Україні, згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої перевіряються  на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки. Після отримання Свідоцтва про державну реєстрацію засоби захисту рослин вважаються безпечними для людини і довкілля. Фальсифіковані ж пестициди, відповідно, не проходять державної реєстрації, їх не перевіряють на безпечність, отже, вважаються потенційно небезпечними. Фальсифікат становить особливу загрозу, оскільки інформація про його небезпеку відсутня або надто обмежена, дія є непередбачуваною, а завдана шкода істотна та довготривала.  Питання підробок засобів захисту рослин дуже актуальне ще і тому, що воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва продуктів харчування, кормів для тварин, сировини для промисловості, що мають бути абсолютно безпечними для кінцевого споживача. Високий попит на засоби захисту рослин, особливо в періоди інтенсивного їх застосування, заохочує недобросовісних ділків випускати на ринок чималу кількість недоброякісної продукції, навіть відвертого фальсифікату. Такі товари, як правило, реалізуються за заниженою ціною і немало покупців віддають їм перевагу, а дарма, тому що пестициди-підробки не лише малоефективні, а нерідко і зовсім неефективні та досить часто призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди.

Які ж неприємні «сюрпризи» іноді чекають  на неуважного та надто економного покупця пестицидів і агрохімікатів? Це може бути занижений відсоток діючої речовини і високий вміст наповнювача, наявність небезпечних для здоров’я речовин, препарат з простроченим терміном придатності, не дозволений до використання на присадибних ділянках або взагалі явна підробка. Немає жодних гарантій що вміст фальшивки відповідатиме інформації, зазначеній на етикетці.

Fals2Fals3

До основних видів підробок відносяться також відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми, продаж низькоякісних копій та генериків під назвою оригінальних препаратів, нелегальне фасування, продаж невідомих речовин замість справжніх препаратів. До того ж «липові» пестициди, навіть за наявності діючої речовини, аналогічній тій, що містить оригінальний продукт, часто містять неперевірені допоміжні речовини (стабілізатори, адю’ванти, барвники тощо) невідомого походження, що можуть утворювати непередбачувані хімічні сполуки. Найбільш чутливі до підробок такі сегменти ринку пестицидів і агрохімікатів: дрібна розфасовка, протравники насіння, гербіциди з класу сульфонілсечовин. Загалом показники за якими можна вирізнити обман розподіляються таким чином: склад продукту, упаковка, якість і чистота діючої речовини, якість і стабільність формуляцій.

Внаслідок застосування фальсифікату не в міру економний або агрономічно неосвічений господар може досягти таких результатів: відсутність ефекту бажаної дії від підробок; часткова або повна втрата урожаю;  забруднення довкілля та погіршення родючості грунту; непридатна до споживання сільгосппродукція; забруднена залишками шкідливих речовин; шкода здоров’ю працівників, робота яких пов’язана з пестицидами; матеріальні збитки; зіпсована репутація виробника як постачальника якісної продукції; накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що в кінцевому результаті погіршує стан здоров’я споживачів. Тому, маючи намір придбати засоби захисту рослин, необхідно уважно читати інформацію на упаковці, яка має бути надрукована українською мовою, де повинні бути вказані  діюча речовина, номер ТУ, державного стандарту, номер партії, маса чи об’єм, дата виготовлення, термін придатності, найменування, поштова адреса та телефони виробника та пакувальника. Крім того, на упаковці мають бути розміщені додаткові відомості: культура та об’єкти, для обробки яких препарат призначений; способи , норми та кратність його використання; строки очікування, заборони та обмеження для їх застосування; заходи безпеки під час роботи та надання першої допомоги у разі отруєння. При покупці варто також звертати увагу на наявність захисних елементів на пакуванні: голограма, захисні плівки, спеціальні позначки на кришці. Дата виробництва тари, що зазначена на дні упаковки не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту.Під час купівлі засобів захисту рослин слід вимагати у продавця сертифікат якості та товарний чек. Будь-яке торгове місце повинно мати сертифікат відповідності на продукцію що реалізується, причому номер партії вказаний на сертифікаті має співпадати з номером партії на упаковці. Ці документи реалізатор зобов’язаний представити за першою вимогою покупця. Крім того, препарат повинен бути внесений до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а продукція у дрібній розфасовці ще і до списку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню.

Пам’ятаймо - ризик стати об’єктом шахрайства існує завжди, тому радимо послуговуватись товарними пропозиціями виключно спеціалізованих крамниць, офіційних представників та продукцією відомих фірм-виробників. У випадку виникнення сумнівів щодо того чи не імітацію справжнього продукту ви придбали, чи збираєтесь придбати звертайтесь до компанії виробника, або до спеціалістів відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за детальнішою консультацією.

Сергій Пептюк - Головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики і аналізу ризиків ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics