Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Fito1

Восени розвиток як озимих культур, так і шкідливих організмів в значній мірі залежить від перебігу агрокліматичних умов. Тому дуже важливо в цей період провести вчасний захист озимих культур. Своєчасний захист озимих культур дозволить попередити ускладнення фітосанітарного стану та сприятиме успішній перезимівлі.

 

За даними осінніх обстежень проведеними спеціалістами фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницької області вказує на те, що рослини озимих зернових культур перебувають у фазі сходів – 3-й листок-кущення. На листі рослин озимої пшениці виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу 1-1,5% з розвитком хвороби 0,5%. Враховуючи запас інфекції в рослинах, ґрунті, рослинних рештках за сприятливих погодних умов осені (тепло, волога) можливе поширення хвороб. Для оздоровлення посівів проти вищезазначених хвороб, слід застосувати фунгіциди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Сходи насамперед, ранніх посівів озимих зернових колосових в теплі, сонячні дні заселяють злакові мухи (шведська, гесенка) 3,5 екз. на 100 п.с. Пошкодження озимих культур злаковими мухами у фази сходів-кущення в умовах осінньої посухи, дуже небезпечне. Злакові попелиці і цикади заселяють посіви озимої пшениці за чисельністю 2,5-4 екз.на 100 п.с., більшість яких є небезпечними переносниками комплексу хвороб вірусно-мікоплазмової природи, особливо за теплої затяжної осені.

Восени на листках озимої пшениці ознаки цих хвороб проявляються на 15 – 20 день після їх пошкодження вірофорними комахами. На листках уздовж жилок з’являються світло-зелені або лимоно-жовті смуги й штрихи (мозаїка), які добре помітні з нижнього боку.

Вірус жовтої карликовості ячменю переноситься від рослини до рослини попелицями, в тілах яких зберігається протягом 120 годин. На уражених хворобою листках озимої пшениці восени з’являється золотисто-жовте забарвлення, яке розповсюджується з країв листкової пластини зверху вниз. У фазу сходів – початку кущення крайові смуги посівів або поля суцільно за перевищення ЕПШ (злакові мухи 40-50 екз. на 100 п.с., злакові попелиці, цикадки 50-150екз. на кв.м.) обприскують інсектицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Озимий ріпак знаходиться у фазі 5-6 листки – розетка.

При проведенні вибіркових осінніх обстежень посіви озимого ріпаку заселяє капустяна попелиця 2,5-4% рослин з чисельністю 3,5-5 личинок; також культуру осередково уражує пероноспороз 2,5-5% рослин з розвитком хвороби 0,2%, альтернаріоз 1,5% рослин з розвитком хвороби 0,1%, фомоз 1,5 % рослин з розвитком хвороби 0,2 %.

Для попередження поширення на посівах озимого ріпаку шкідників, хвороб та для стримування росту листя і підвищення стійкості до екстримальних погодніх умов зимового періоду в осінній період проводять захисні обприскування культури дозволеними у Переліку препаратами відповідно до регламентів застосування.

При проведенні осінніх ґрунтових розкопок посіви озимих культур заселенні  61% від обстежених площ за чисельністю 0,8 екз.кв.м. гусеницями підгризаючих совок, що більше по заселенності ніж в попередньому році. Личинки хлібної жужелиці були виявлені на 24 % обстежених площах за чисельністю 0,8 екз.кв.м., що менше минулого року.

У фази сходів-3 листків озимої пшениці за появи осередків гусениць підгризаючих совок за чисельності (2-3 екз.кв.м.) та хлібної жужелиці (1-2 личинки кв.м.) застосовують інсектициди за регламентами існуючих технологій. Більш ефективні суміші фосфоорганічних і перетроїдних інсектицидів у половинних нормах з додаванням 3 – 4 кг/га сечовини. Кращі результати дають обробки у вечірні години, коли гусінь харчується на рослинах.

Повсюди формуються передумови розмноження мишоподібних гризунів, за сприятливих погодніх умов осені та достатню кормову базу, впродовж вересня -жовтня відбулось поступове розмноження гризунів і їх розселення в найбільш розвинуті та прилеглі до місць резервацій посіви озимих культур. Проведення захисних обробок на площі 61,3 тис.га., дещо знизила чисельність шкідника. При проведенні вибіркових обстежень на 10-42% обстежених площ озимого ріпаку, нараховується від поодиноких нір до 2 жилої колонії га; на 5-35 % обстежених площ озимих колосових культур обліковується від поодиноких нір до 1,5 жилих колоній га.; в садах, багаторічних травах, шкідника виявлено на 35-100 % обстежених площах в чисельності 2,5-6 жилих колоній га.

Боротьбу з гризунами слід проводити, як у період їх масового розмноження, так і в період низької їх чисельності, коли вони живуть у місцях резервації. За наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту їх через обробки дозволеними до використання родентицидами.

Захист посівів озимих культур від бур’янів важливо забезпечити у ранній період росту цих культур, коли вони ще неконкурентноздатні. Як відмічають дослідники, в умовах теплої, вологої і тривалої осені застосування гербіцидів на посівах пшениці та інших озимих культур восени більш ефективне, ніж навесні.

Для недопущення погіршення фітосанітарного стану озимини та недобору врожаю в подальшому, необхідно провести всі рекомендовані заходи по боротьбі з шкідливими організмами.

При роботі з пестицидами слід суворо дотримуватись регламентів застосування, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.

сайт зроблено в adgrafics