Телефон гарячої лінії +38 (0382) 65-07-34

but vs
but ap
but up
but zs

Зернові, зернобобові культури та багаторічні трави    На озимих та ярих зернових колосових культурах під час колосіння, цвітіння рослин та наливу зерна розвиватимуться та шкодитимуть клопи шкідлива черепашка, гостроголовий, мавський.  

     Звертаемо Вашу увагу, що в період колосіння-повного достигання зернових колосових культур погодні умови (рясні дощі, температура (25-30С), відносна вологість (70-97%)) створюють ймовірну передумову для розвитку хвороб колоса, зокрема фузаріозу.

   Картопля – продукт харчування, без якого жителі багатьох країн навіть не уявляють свого існуваня, у кулінарних книгах записано сотні рецептів смачних картопляних страв.

Господарства України під час зберігання збіжжя щороку через шкідників, які пошкоджують зерно й зернову продукцію, втрачають від 5–10 до 30% зібраного зерна, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості.

Звертаємо Вашу увагу на те, що в плодових садах проходить літ яблуневої плодожерки І-го покоління. Відкладка яєць фітофагом спостерігатиметься за відсутністі опадів, вітру і температури не нижче 16о С у вечірні години. За суми ефективних температур 230оС (понад 10оС ) відроджуються їх гусениці.

В підвищенні урожайності зернових культур важливе місце належить захисту їх від хвороб, які часто можуть призводити до значного зниження збору зерна і погіршення його якості. Стримуючим чинником росту урожайності зернових культур на Поділлі є паразитарні захворювання, серед яких особливо шкодочинним, поряд з сажковими, іржастими хворобами та кореневими гнилями є борошниста роса, що поширена у всіх районах Хмельниччини.

Новий клопіт для подільських господарів – неперебірливий шкідник з кумедною назвою оленка волохата успішно мігрував на Хмельниччину та почав наносити значну шкоду багатьом сільгоспкультурам. Першими за порадою до фітосанітарних спеціалістів стали звертатись господарі з південних районів, де нахаба пошкоджує плодові дерева, квіти, озимий ріпак тощо. Що це за напасть і як вберегти від неї урожай?

Відповідно до наказу Держпродспоживслужби України від 17.06.2016 року № 159 «Про забезпечення виконання основних напрямків державної політики у сфері захисту рослин, надання інформації щодо діяльності управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в областях» листа Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва № 1313/4586-18 від 26.03.2018 р. та з метою визначення чисельності шкідників у місцях зимівлі, виживання їх морфологічного стану спеціалісти фітосанітарної безпеки з 10 по 20 квітня цього року провели веснянні контрольні обстеження.

     На Поділлі приморозки, як правило, трапляються в кінці квітня та в травні, зрідка - на початку червня з періодичністю до 7-8 разів на десять років. Ступінь пошкодження квіток та зав’язі залежить не тільки від температури але і від тривалості заморозків. Критичні температури для плодових порід коливаються в значних межах і залежать здебільшого від фази розвитку рослини та фенотипічної специфіки сорту, породи.

    Обстеження показали, що посіви озимих культур і ріпаку засмічені зимуючими та озимими бур’янами яких нараховується 10-25 в осередках 96 шт.кв.м. Такий стан посівів пригнічує культурні рослини особливо в ослаблених та зріджених посівах.

сайт зроблено в adgrafics