Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Сальмонельоз – це поширена кишкова інфекція, основним джерелом зараження якої є тварини та заражені харчові продукти.

До найважливіших джерел і резервуарів збудників сальмонельозів належать велика рогата худоба, свині, коні і сільськогосподарська птиця (гуси, качки, кури, індики тощо)

Збудник сальмонельозу – різні бактерії роду Сальмонел. Сальмонела дуже стійка і здатна довго зберігатися у зовнішньому середовищі. У продуктах харчування: в молоці – 20 днів, в ковбасних продуктах – 2-4 місяці, в кефірі – 2 місяці, в замороженому м’ясі – від півроку до року, у вершковому маслі – 120 днів, М’ясні і молочні продукти здатні не тільки зберігати сальмонелу, але в них вона успішно розмножується, при цьому ні зовнішній вигляд, ні смак продуктів не змінюється. У цьому полягає підступність сальмонельозу.

Як передається ця кишкова бактерія? Одним з найпоширеніших шляхів поширення сальмонели є: молочні та м’ясні продукти, а також яйця хворих птахів. Ні копчення, ні соління не вбивають сальмонелу, заморожування тільки сприяє продовженню терміну виживання цих мікроорганізмів у продуктах, тільки термічна обробка здатна її знищити. Навіть при відсутності ознак сальмонельозу людина стає бактеріоносієм, тобто може не боліти, а бути джерелом зараження для інших людей. Зараження сальмонельозом можливо практично через всі продукти харчування. Щоб виникло захворювання, повинне відбутися масивне зараження, а збудник сальмонельозу краще і швидше розмножується в білкових харчових продуктах. Причому частка м’ясної продукції серед усіх випадків зараження, становить близько 70 відсотків. Потім йдуть молочні продукти, рибні і яєчні вироби. При тривалому зберіганні кількість збудника сальмонельозу зростає і відповідно ризик зараження сальмонельозом теж збільшується.

Тому необхідно знати про наслідки від придбання мʼяса, молока, яєць та інших продуктів харчування у сумнівних продавців!

У споживача продукції завжди є право вибору. Не ризикуйте своїм здоровʼям! Купуючи продукти в осередках стихійної торгівлі ви ризикуєте захворіти і зможете пред'явити претензії тільки лише самому собі!

сайт зроблено в adgrafics