Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Лептоспіроз (leptospira) – захворювання багатьох видів сільськогосподарських тварин і людини. Інкубаційний період триває 3–14 діб. Бактерії стійкі до низьких температур, в шматках м'яса при температурі 80°С гинуть через 2 год.

 

Резервуаром лептоспір є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше – велика худоба та собаки. Зараження людини відбувається при споживанні сирої води, купанні у заражених водоймах, при роботі на заливних луках, полях зрошення, у місцях звалищ, при догляді за домашніми тваринами, споживанні інфікованих продуктів. В Україні він реєструється в усіх областях, причому зберігається тенденція до подальшого зростання захворюваності. Люди заражаються через контакт з водою, їжею або грунтом, що містить сечу інфікованих тварин. або через забруднені об’єкти оточуючого середовища, особливо при підвищеній вологості повітря або в місцях, де є водойми з непроточною водою. Спалахи хвороби найчастіше реєструються в пасовищний період.

Характерний зовнішній вигляд хворої людини: пожовтіння шкіри та очей, кон'юнктивіт, на слизових губ та носа можливі герпетичні висипання; іноді виникають носові кровотечі. У хворої на лептоспіроз людини виникає сильний головний біль, лихоманка, озноб, болі в м’язах, блювота, пронос.

Лептоспіроз може призвести до печінкової недостатності, утрудненого дихання, пошкодження нирок, інфекції головного і спинного мозку та навіть смерті. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації і погіршення прогнозу.

Оскільки тварини (свині та велика рогата худоба) можуть бути заражені на лептоспіроз, не купуйте сире мʼясо та продукти харчування в місцях стихійної торгівлі – це небезпечно для вашого здоров’я. Якісні продукти харчування можна придбати на ринках та в продовольчих магазинах.

Бережіть своє здоров’я!

сайт зроблено в adgrafics